Het geheim van de ideale sportoutfit? Wij vroegen het aan de auteur van The Giants of Sportswear
© Shutterstock

Het geheim van de ideale sportoutfit? Wij vroegen het aan de auteur van The Giants of Sportswear

Leestijd: 2 min

Januari is het moment om een nieuwe uitdaging aan te gaan en een nieuwe sport uit te proberen of gewoonweg wat vaker te gaan sporten. Maar wat is het geheim van de ideale sportoutfit? Wij vroegen het aan (sport)mode-experte en auteur van Fashion Icons (2012) en The Giants of Sportswear (2016) Leen Demeester.

Hoe kwam je op het idee om je boek The Giants of Sportswear te schrijven? 

“Het idee voor het boek ontstond toen ik in 2010 in de straten van New York vrouwen zag die op weg waren naar kantoor in kostuum of mantelpak en met sneakers. Wat later zag ik in de Chanel boetiek in L.A. tot mijn verbazing een ski-outfit. Ik besefte dat sportkledij steeds populairder werd. Ik wou onderzoeken hoe dat kwam.”

Waar ligt de link tussen mode en sportswear?

“Coco Chanel was de eerste modeontwerpster om sportkledij voor vrouwen te ontwerpen. Ze introduceerde een informelere kledingstijl voor vrouwen en gebruikte zogenaamd mannelijke materialen zoals jersey. Haar collecties waren geïnspireerd op sporten als paardrijden, vissen, tennis en zeilen. Ze was de eerste ontwerpster die doorhad dat sport verkoopt. Pas decennia later volgden Amerikaanse ontwerpers in haar voetsporen.”

Waarom is het belangrijk dat we er goed uitzien tijdens het sporten?

“Ik stelde diezelfde vraag aan Stella McCartney en zij zei dat de juiste sportoutfit je motiveert om te gaan sporten. Daarom probeert ze in haar sportcollecties voor Adidas ook altijd kleur en trendy elementen te verwerken.”

Heb je een favoriet sportmerk? 

“Voor ik aan mijn boek begon, heb ik sportschoenen van alle grote sportmerken uitgetest. Ik moet toegeven dat de Nike Air Force’s mijn absolute favorieten zijn. Ze zitten super comfortabel en ze zien er leuk uit. De beste designersportschoenen waren dan weer de Hogan Rebels.”

Wat is de ideale sportoutfit voor verschillende sporten?

Lopen is een heel populaire sport want iedereen kan het en je hebt er niet veel voor nodig. Een goed paar loopschoenen is essentieel. Verder heb je nog een paar sokken, een T-shirt of top en een joggingbroek of short nodig. Het ultieme sportmerk voor de loper vind ik Puma.”

Tennis is ook een erg populaire sport die zowel binnen als buiten beoefend kan worden. Tennisensembles zijn traditioneel in het wit. Vrouwen dragen gewoonlijk een korte rok met top of een korte jurk. Sterspelers zoals René Lacoste, Fred Perry en Björn Borg maakten allen de succesvolle overstap van sport naar mode. Bij hun merken vind je dan ook de ideale tennisoutfit.”

“Bij skiën zijn comfort en bewegingsvrijheid van groot belang. Het Duitse merk Bogner blinkt uit in skipakken waarin de skiër vrij kan bewegen en die bovendien ook nog eens stijlvol zijn.”

Zwemmen is de ideale sport voor beginnende sporters. Je traint uithouding en kracht zonder je lichaam daarbij te veel te belasten. Zwemmen kan bovendien ook heel rustgevend zijn. Goede zwemkledij moet voldoende bewegingsvrijheid bieden, maar tegelijkertijd ook voldoende aansluitend zijn. Je wil immers niet dat je zwempak afglijdt tijdens het zwemmen. Wie aan zwemkledij denkt, denkt natuurlijk aan Speedo. Het merk, waarin verschillende zwemmers een Olympische medaille wonnen, viert dit jaar trouwens zijn 90ste verjaardag.”

“Wie graag fietst, heeft een lichte, comfortabele outfit nodig die geen wrijving veroorzaakt. Het Zwitserse merk Assos is expert in fietskledij met anatomische snit.”

Nieuwsgierig naar de wereld van de sportmode? Lees dan zeker het boek The Giants of Sportswear van Leen Demeester, Lannoo

Tine Stoop De artikels van >

Houdt van dansen, verliest zich graag in een goed boek en zegt geen nee tegen avontuur. Is sinds kort de trotse eigenaar van een vintage Chanel.

Tags: Sport, Sportmode, Sportoutfit, Sportswear, The giants of sportswear.