Tips om stressvrij te koken
Voor Ellen Van Gool draait koken rond gezelligheid en als er daar één ding niet thuishoort, dan is dat stress in de keuken. Hier zijn drie tips die van pas komen om rustiger in de keuken te staan.
- Of je nu voor jezelf of voor anderen kookt, plannen is altijd een goed idee, volgens Ellen Van Gool. Zo hoef je minder vaak naar de supermarkt en heb je na een lange werkdag al alles in huis voor een goede en vooral lekkere maaltijd.
- Weinig tijd? Schakel dan wat extra handen in. Laat je huisgenoten of kinderen bijvoorbeeld de groenten snijden of de wortels raspen. Zo spaar jij alleen maar tijd uit.
- Geniet ook gewoon van het koken en het tafelen! Tijdens hectische weekdagen is de tijd die je spendeert met jouw dierbaren al zo beperkt. Draai daarom de knop om zodra je met iedereen aan tafel zit en ga op in het moment. Want vergeet niet dat de beste herinneringen vaak rond de tafel worden gemaakt.
View this post on Instagram
1. De allerlekkerste veggie burgers
Ingrediënten (4 personen)
- 400 gram kikkererwten,
- 300 gram maïs,
- 50 gram paneermeel,
- 1 eetlepel chili kruidenmix / komijnpoeder.
Voor de burgers
- 4 broodjes,
- sla & tomaat,
- ketchup.
Bereiding
- Spoel de kikkererwten en mais af en laat goed uitlekken.
- Doe ze in een kom en pureer ze met een staafmixer tot een bijna glad geheel. Er mogen nog wat stukjes in zitten, die geven wat extra textuur.
- Voeg de panko en de kruiden toe en kruid goed met peper en zout. Meng goed door elkaar.
- Vorm met je handen vier giga burgers of acht kleintjes. Als je de tijd hebt: laat ze 30 minuten in de koelkast opstijven.
- Verwarm een pan op middelhoog vuur en bak de burgers in een beetje olie aan beide kanten ongeveer 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
- Beleg je broodjes met je burger en de toppings. Smullen maar!
2. Eenpanslasagne met champignons en courgette
Ingrediënten (4 personen)
- 250 gram kastanjechampignons,
- 2 courgettes,
- een paar takjes verse tijm
- 1 bouillonblokje,
- 2 eetlepels (dijon)mosterd,
- 200 gram lasagnevellen,
- 100 ml (lichte) plantaardige room,
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten,
- 50 gram oud brood, optioneel.
Bereiding
- Maak de champignons schoon en snij ze in schijfjes.Was de courgette en snij die in halve maantjes.
- Doe een scheutje olijfolie in een pan met hoge zijden en voeg de courgette en champignons toe. Kruid met peper en zout. Rits de tijm en laat die zo’n 2 minuten meebakken.
- Breng ondertussen 1 liter water aan de kook en verkruimel het bouillonblokje.
- Voeg het kokend water en het bouillon blokje toe aan de pan, samen met de mosterd. Roer even door met een houten lepel.
- Breek de lasagnevellen in grove stukken en voeg toe aan de pan. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat met deksel sudderen. Voel af en toe of de bodem niet gaat plakken; roer anders even om dit te voorkomen.
- Na 15 minuten, of als de pasta beetgaar is, kan je het water afgieten en de room en pijnboompitten toevoegen. Roer nog even om en laat 2 minuten indikken.
- Wil je je lasagna een krokant korstje geven? Verpulver je oud brood tot broodkruim, verdeel boven op de pasta (eventueel met nog wat extra geritste tijm) en zet onder de grill tot alles goudbruin ziet.
3. De meest simpele chocoladecake
Ingrediënten (1 persoon)
- 2 eetlepels (30 g) zelfrijzende bloem,
- 2 eetlepels (30 g) fijne kristalsuiker,
- 1 eetlepel (7 g) cacaopoeder,
- 2 eetlepels (20 ml) zonnebloemolie,
- 3 eetlepels (20 ml) (plantaardige) melk,
- een stuk van je favoriete chocolade of 1 eetlepel chocopasta.
Bereiding
- Doe de bloem, de suiker en het cacaopoeder in een koffiekopje en meng met een lepel of vork tot een egaal mengsel.
- Voeg dan de zonnebloemolie en melk toe en meng tot je zo goed als geen droge ingrediënten meer ziet.
- Schep er een eetlepel chocopasta bovenop (die gaat tijdens het bakken naar het midden van de cake zakken) of duw een reepje chocolade in het deeg.
- Zet in de microgolfoven gedurende ongeveer 2 minuten. Check vanaf 1,5minuut. Als de bovenkant gaar maar nog een beetje fudgy lijkt, haal dan de cake eruit en laat even afkoelen.
4. Artisjokdip
Ingrediënten (4 personen)
- 1 blik artisjokharten,
- 100 gram kruidenkaas,
- 30 gram Parmezaanse kaas,
- een paar takjes verse bieslook.
Bereiding
- Giet de artisjokharten af en doe ze in een blender of een kom en pureer met een staafmixer.
- Voeg de kruidenkaas en Parmezaanse kaas toe en blend tot een egale dip.
- Snij de bieslook fijn.
- Doe de dip in een mooi kommetje, werk af met de bieslook. Serveer met broodstengels of groentestaafjes.
5. Italiaanse gevulde courgette met gebakken krieltjes
Ingrediënten (2 personen)
- 400 g krieltjes,
- 2 teentjes knoflook,
- 2 kleine courgettes,
- 150 g kippengehakt,
- 250 g champignons,
- 200 g kant-en-klare pastasaus,
- 100 g geraspte mozzarella,
- een handjevol vers basilicum.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Was de krieltjes, snij ze in vieren en leg ze op een bakplaat. Plet de knoflook. Voeg een eetlepel olijfolie toe en verdeel goed over de aardappels. Kruid af met peper en zout.
- Zet de krieltjes alvast 20 minuten in de oven.
- Snij de courgettes over de lengte doormidden en hol ze uit met een lepel. Laat ongeveer een halve centimeter dikke schil over. Doe de inhoud van de courgette in een kom.
- Bak het kippengehakt rul in een pan met een scheutje olijfolie op hoog vuur. Hak ondertussen de vulling uit de courgette grof. Snij ook de champignons fijn. Voeg toe aan het kippengehakt en bak 3 minuten mee. Kruid met peper en zout.
- Blijft er veel vocht over in de pan, schep er dan zoveel mogelijk uit. Draai het vuur uit en voeg de pastasaus toe.
- Haal de bakplaat uit de oven en maak plaats voor de courgettes. Leg ze met de gesneden kant naar boven en vul op met het gehakt. Verdeel er de mozzarella bovenop.
- Zet de bakplaat opnieuw in de oven gedurende zo’n 20minuten tot de krieltjes goudbruin zijn en de courgettes beetgaar.
- Werk af met grof gesneden basilicum.
Alle recepten van Ellen Van Gool zijn te vinden in ‘Gezellig kokerellen’, Uitgeverij Lannoo, € 22,99
Lees ook: Een appeltje voor de honger: 3 culinaire recepten met dit alledaagse fruit, 5 simpele recepten met eetbare planten