Een trend of een statement: het korset anno 2022
© Brigitte Niedermair

Een trend of een statement: het korset anno 2022

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 2 min

Op verschillende rode lopers viel de comeback van het korset op, denk aan het Met Gala of de Grammys.
Het is niet de eerste keer dit jaar dat we dit modestuk terug zien. Ook tijdens de AW22 modeshows was het korset niet weg te denken. Het lijkt alsof de trend terug is van weggeweest. De vraag is voor hoelang en wat het vandaag de dag representeert. 

Het korset als standaard

Jarenlang werden korsetten verstopt, tijdens de 18de en 19de eeuw was het korset deel van de dagelijkse outfits voor vrouwen. Het zorgde voor een elegant postuur met een slanke taille en een rechte rug. Of het comfortabel was of niet, dat deed er niet toe. Maar ook lang voor het Victoriaanse tijdperk werd dit ondergoed gedragen als hulpmiddel om de taille en boezem te accentueren onder kledij. Door de strakke insnoering konden vrouwen ‘voldoen’ aan de onnatuurlijke schoonheidsstandaard. Anno 2022 heeft het korset een iets positievere bijklank. Vrouwen kiezen en dragen waar zij zich mooi in voelen. Comfort speelt een veel grotere rol in onze huidige kledingkeuzes.

Er is een zekere mentaliteitsshift gekomen bij het dragen van een korset. Vroeger werd het korset gedragen wanneer welgestelde vrouwen buiten kwamen. Het representeerde een beeld van welvaart, maar ook van onderdrukking van de vrouw. Want ze moest er goed uit zien en dat kon alleen door middel van een korset.

/

Trends door de jaren heen

Anno 2022 straalt de zomermode een zekere seksualiteit uit. Het korset wordt vandaag niet meer onder kleding verstopt. Broeken met lage taille, doorschijnende stoffen en assymetrische uitsnijdingen kunnen daarbij niet ontbreken. Net als het korset hebben we deze trends al eerder gezien, maar deze keer weerspiegelt het een beeld van bevrijdende kracht. Vrouwen dragen wat ze willen, waarin zij zich goed voelen en waarbij sexy dient om zichzelf te plezieren. Door de jaren heen hebben we trends vaak zien terugkomen, maar nooit op exact dezelfde manier.

Volgens modesocioloog Aurélie Van de Peer komen trends niet zomaar: “De trendcyclus en de tijd tussen wanneer iets in en uit is, wordt alsmaar korter. Het argument van een vaststaand interval tussen trends verdwijnt stilaan. We zien vandaag dat er veel trends gelijktijdig bestaan. We kunnen onszelf de vraag stellen of het korset trendgewijs ooit echt volledig is weggeweest.” De cyclus waarbij trends zich op een langere periode ontwikkelen en invloed hebben op een grote doelgroep, vergaat geleidelijk aan: “Hierbij kunnen we spreken van een grote verschuiving van macrotrends. Grote silhouette-verschuivingen in de mode, denk aan Christian Dior die The New Look introduceerde eind de jaren 40. Die grote trend-verschuivingen bestaan vandaag niet meer. Wat er wel is, is de snelheid van microtrends waar het korset in past”, aldus Aurélie Van de Peer.

/

Gilted Glamour

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kim Kardashian (@kimkardashian)

Het Met Gala stond dit jaar in teken van de Gilded Age in New York, een periode van 1870 tot 1890. Korsetten konden dus niet ontbreken. Maar hoe ethisch zijn deze rode loper looks à la Kardashians? Online kwam er veel kritiek. Ook mede dankzij de bekende serie Bridgerton, komen korsets meer en meer in beeld. De serie speelt zich af in het Regency-tijdperk in 1813. In maart vertelde Bridgerton-actrice Simone Ashley in een interview met Glamour UK dat ze blessures opliep tijdens de opnames door het korset. Door de constante druk op het middenrif, kan dit niet alleen voor ademhalingsproblemen zorgen, maar ook een permanent vernauwend effect op de ribbenkast. Deze trend waarbij de taille zo smal mogelijk hoort te zijn, prikkelt onnatuurlijke schoonheidsstandaarden en kan daarnaast ook ongezonde eetpatronen aanmoedigen zonder we daar raar van opkijken.

Lees ook: Is het recht op abortus in de VS in gevaar? Dit is er aan de hand

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Fashion trend, Korset, Met Gala.