Waarom de zomer voor veel werknemers net extra druk is
© unsplash

Waarom de zomer voor veel werknemers net extra druk is

Leestijd: 1 min

Meer dan 4 op de 10 Vlamingen (41%) zeggen meer werk te hebben tijdens het verlof van (directe) collega’s. Voor de ruime helft (54%) blijft de hoeveelheid werk gelijk, terwijl zo’n 5% het net rustiger aan kan doen wanneer hun collega’s vakantie hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en werkplanning bij 1.000 Vlaamse bedienden.

/

Velen ervaren de zomerperiode als rustiger, maar dat geldt niet voor iedereen. Wanneer collega’s met verlof zijn, ervaart 41% zelfs meer werkdruk. 6% geeft aan het in die periode veel drukker te hebben dan gewoonlijk. De oorzaak? Te veel collega’s die tegelijkertijd met vakantie zijn (44%), bijkomend werk waar je te weinig van afweet (32%), of geen goede overdracht van de taken (22%).

Top 3: Waarom heb je het extra druk wanneer (directe) collega’s met vakantie zijn?

/

Hoe pak je stress op het werk aan?

Maak werk van duidelijkheid op het vlak van afspraken

Volgens stressdeskundige Bart Vriesacker leven we in tijden van snelle veranderingen en dat heeft een impact op vervagende functiebeschrijvingen. Hierdoor is het belangrijk om de rollen en verantwoordelijkheden duidelijk af te bakenen. Op deze manier weet elke werknemer duidelijk wat er van hem of haar verwacht wordt. Ergernissen, gepieker of conflicten zullen minder de kans krijgen om de overhand te nemen.

Tracht waar mogelijk de autonomie van werknemers te verhogen

Er duiken meer en meer zelfsturende teams op in organisaties. Sommige bedrijven gaan zelfs zo ver om enkel de grote krijtlijnen en objectieven te bepalen van een bedrijfsorganisatie. De invulling om het doel te bereiken leggen ze bij de werknemers.

Zet volop in op ondersteuning door leidinggevenden

Vooral coachend leiderschap, waarbij de leidinggevende de medewerkers helpt en ondersteunt in het zelf zoeken naar oplossingen – en hen dus ook helpt groeien – is een grote meerwaarde. De werknemers krijgen zo het gevoel dat ze zelf ook iets kunnen betekenen door te zoeken naar oplossingen.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Stress, Vakantie.