Spanje introduceert als eerste land in Europa menstruatieverlof
© Getty Images

Spanje introduceert als eerste land in Europa menstruatieverlof

Leestijd: 2 min

De Spaanse regering staat op het punt om een historische nieuwe wet goed te keuren: vrouwen die ernstige pijn hebben door hun maandstonden krijgen elke maand recht op drie tot vijf dagen menstruatieverlof. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais, vertaald door Euronews.

/

Het is een primeur in Europa. Momenteel staan alleen enkele Aziatische landen, waaronder Japan en Zuid-Korea, en het Afrikaanse Zambia menstruatieverlof toe. El Pais meldt dat Spanje tot vijf dagen verlof wil toekennen “aan vrouwen met ernstig pijnlijke maandstonden met klachten als hevige krampen, misselijkheid, duizeligheid en braken”, indien zij een medisch attest kunnen voorleggen.

Deze maatregel maakt deel uit van “uitgebreid wetsvoorstel over reproductiegezondheid en abortusrechten”, waarvan de details volgens de Spaanse media naar verwachting op dinsdag 17 mei 2022 zullen worden bekendgemaakt.

Menstruatieverlof in Spanje

Volgens cijfers die de Spaanse staatssecretaris Ángela Rodríguez, die zich bezighoudt met gendergelijkwaardigheid, in een interview met El Periodico aanhaalde, lijdt 53% van de Spaanse vrouwen aan ‘dysmenorroe’ of pijnlijke maandstonden, een percentage dat bij jonge vrouwen tot 74% oploopt.

“Dit is onaanvaardbaar en moet artsen en de samenleving aan het denken zetten. Wanneer het probleem niet medisch kan worden opgelost, is het logisch om een tijdelijke arbeidsongeschiktheid uit te spreken”, zei zij.

“Het is belangrijk om duidelijk te maken wat een pijnlijke menstruatie is. We hebben het niet over een licht ongemak, maar over ernstige symptomen. Als iemand een ziekte heeft met dergelijke symptomen, wordt haar wel tijdelijk verlof verleend. Hetzelfde zou moeten gelden voor menstruatie”, aldus de bewindsvrouw.

Lees ook: Waarom heerst er zo’n groot taboe op menstruatieseks?

/

Menstruatieverlof door critici als “stigmatiserend” bestempeld

Hoewel Spanje wordt beschouwd als een pioniersland in Europa op het gebied van de rechten van de vrouw, leidde het voorstel voor menstruatieverlof onmiddellijk tot controverse.

Volgens de BBC betuigden verschillende politici hun bezorgdheid over het feit dat menstruatieverlof een averechts effect zou kunnen hebben op degenen die erom vragen, “waardoor werkgevers hen minder snel in dienst zullen nemen”.

“Wij denken dat dit een ingewikkelde kwestie is die niet adequaat wordt aangepakt”, aldus Cristina Antoñanzas, adjunct-secretaris van de UGT (een belangrijke Spaanse vakbond), die Euronews citeerde, alvorens op te roepen “vrouwen te beschouwen als werknemers met dezelfde rechten als mannen”.

“Laat ik heel duidelijk herhalen dat deze regering zich absoluut inzet voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en dat wij nooit maatregelen zullen aanvaarden die kunnen leiden tot de stigmatisering van vrouwen”, antwoordde Nadia Calviño, minister van Economie, aan Europa Press.

Breder hervormingspakket

Zoals eerder gezegd, maakt deze wet deel uit van een hervormingspakket dat ook andere maatregelen omvat om een gezonde menstruatie te bevorderen. Zo moeten scholen, als het pakket wordt goedgekeurd, gratis tampons en maandverband aanbieden aan hun leerlingen. De regering wil ook de btw op tampons en maandverband afschaffen om menstruatiearmoede tegen te gaan.

Lees ook: Menstruatiearmoede blijft een groot probleem in België.

Rodríguez wil verder de toegang tot abortus verruimen. Zo zullen meisjes van zestien en zeventien jaar niet langer toestemming moeten vragen aan hun ouders om een zwangerschap te beëindigen. Bovendien moeten staatsziekenhuizen garanderen dat alle vrouwen er een abortus kunnen ondergaan.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Menstruatie.