In gesprek met Sophie Espitalié, de ontwerpster die prints creëert voor CKS
© CKS

In gesprek met Sophie Espitalié, de ontwerpster die prints creëert voor CKS

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 2 min

Het Belgische modemerk CKS focust zich op creatief in-house talent voor haar unieke prints. Als in-house print & artwork designer, bedenkt Sophie Espitalié dagelijks unieke prints en patronen om de collecties naar een hoger niveau te tillen. De Française vertelt over haar stijl, haar eerdere ervaringen in de modewereld en de match met CKS.

/

Na 10 jaar als freelancer ruilde designer Sophie Espitalié Parijs in voor een nieuw avontuur in Vilvoorde. In Marseille en Lyon begon Sophie haar carrière toen ze er modevormgeving studeerde en haar master in modemarketing haalde. Tijdens haar stages leerde ze creatief omgaan met prints en patronen, die resultaten zien we vandaag nog steeds terug in haar ontwerpen voor CKS.

“Kleurrijk, handgemaakt en levendig. Zo kan je mijn stijl omschrijven”, aldus de ontwerpster. Daarnaast deed ze nog veel ervaring op bij verschillende modebladen: talrijke moodboards, diepgaande deskresearch, merkstrategieën en korte deadlines voedden haar creatieve kant. Mode en innovatie waren haar motor.

/

Print & artwork design in huis

CKS prints

CKS

Het is uniek voor een Belgisch label dat ze alle prints in-house laten ontwerpen. Vanzelfsprekend is het zeker niet. “Grote merken kopen vaak extern prints die het nauwste aansluiten bij hun ideeën. Voor mij is dit de omgekeerde wereld”, lacht Sophie. “Nadat het concept op punt staat, borduur ik met het stylingteam hierop voort. Zo ontwerpen we exact wat we voor ogen hebben, meteen in de juiste kleuren en patronen.”

Ook de samenwerking met het CKS-team klikt: “CKS staat bekend om hun fantastische prints. Ik was ontzettend blij toen ik vernam dat CKS op zoek was naar een profiel zoals het mijne. Er was ook meteen een klik met het getalenteerd team. We werken nauw samen, dus is het belangrijk dat we elkaar goed begrijpen”, aldus de Française.

Lees ook: Binnenkijken in het inspirerende kantoor van interieurstylist Theo-Bert Pot

/

Liefde voor kleur en teamwork

Naast haar eigen prints voor de CKS SS22 collectie, ontwierp Sophie Espitalié ook nog prints voor de twee Soulshine-collecties van Julie Vermeire. In die meest recente collectie kon Sophie volop genieten van het proces. Samen met Julie ontwierp ze namelijk blauwe tie-dye en het zelfgetekende zonnetje, één van Julie’s eigen favorieten.

Team

CKS

Momenteel werkt de ontwerpster met het CKS styling team aan de SS23 collectie: “Soms werk ik van thuis uit, maar het liefst omring ik mij in het atelier met andere creatievelingen. Samenwerken inspireert”, vertelt Sophie. Ook bij deze collectie kan je je verwachten aan kleurrijke, vrolijke patronen: “Tijdens regenachtige dagen is het zo ontzettend fijn om ons af te zonderen op kantoor en samen levendige kleurencombinaties en bloemige structuren te creëren. Zo dromen we weg van zonnige tijden.”

/

Het proces van de designs: van schilderij tot kledij

van schilderij tot print

CKS

Voor het proces van de ontwerpen begint het allemaal met een concept: dat kan gaan over wat er op dat moment leeft in de maatschappij. “Soms is dat makkelijk, zoals bloemen en bloesem, maar soms verloopt het proces moeizamer, zoals een print van de mix van digitaal met de realiteit. Probeer dat maar eens uit te tekenen”, glimlacht Sophie. Na de researchfase bepaalt het styling team de belangrijkste trends bij het begin van het seizoen. Wat het werkmateriaal en print zullen zijn, hangt af van het concept. Er wordt ontworpen met de hand, ofwel met een verfborstel, spuitbus of met een pen.

Vervolgens scant de in-house designer haar ontwerpen op papier en maakt ze de prints digitaal. “Nadat ik het analoge werk omzet naar digitaal, blijft het altijd afwachten naar de uiteindelijke print op de stoffen. Zo heb ik voor de SS22 collectie een gewoven techniek ontworpen, getekend met droge pastel en geïnspireerd op een vintage stoel en dat heerlijke picknickgevoel. Ik ben erg tevreden met het eindresultaat. Ook de zomerse fruitprint is geslaagd”, vertelt ze enthousiast over de zomercollectie.

Lees ook: Mei Plasticvrij drukt pauzeknop in door extra corona-afval

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgische mode, CKS, Prints.