Sonja Noël : “Een vooruitstrevend stuk, is een stuk voor altijd”
©

Sonja Noël : “Een vooruitstrevend stuk, is een stuk voor altijd”

Leestijd: 1 min

Sonja Noël is, sinds ze als kunsthistorica afstudeerde, de gedreven eigenares van de toonaangevende modewinkel Stijl. In ons modenummer, dat vanaf morgen in de winkel ligt, vertelt ze uitgebreid, maar steeds gefocust, over een rok die haar nauw aan het hart ligt en die ze nooit van de hand wil doen.

Naaldhakken met een zot verhaal

In Sonja’s kast hangen veel van die stukken. Kleding en accessoires waar ze haast liefdevol aan gehecht is en die ze nooit zal wegdoen. “Ik ben voorstander om weinig stukken te kiezen, maar altijd te opteren voor stukken die heel lang meegaan.” Zoals de schoenen van Martin Margiela hier op de foto.

“DezeSonja Noel schoenen van Martin Margiela vind ik geweldig. Ze hebben echte keepernagels als hakken. Heel symbolisch voor de naaldhak, die nu ook helemaal terug is. Eigenlijk is het pijnlijk om dragen: je kan ze maar eventjes aandoen om je te laten zien, niet om een ganse dag op te werken. Maar ik vind ze geweldig. De vorm is perfect in balans.”

“Er hangt ook een zotte herinnering aan. Op een winternacht ben ik helemaal van het Kasteleinsplein in de bovenstad van Brussel naar de benedenstad gewandeld op deze schoenen. Het was midden in de nacht. Het was koud en glad. Er lag 30 cm sneeuw. In de verre omtrek was er geen auto of taxi te bespeuren, het was te gevaarlijk op de weg om te rijden. Ik dus te voet. Kan je je dat voorstellen? Een halsbrekende toer, maar ik heb het overleefd! Ik weet niet hoe, maar ik ben thuis geraakt. Het lijkt erg onwaarschijnlijk, maar het is een waargebeurd verhaal. Dus die schoentjes doe ik nooit weg.”

De bloemen van Dries

Benieuwd naar de blouse? Het is een Dries van Noten. Sonja is weg van zijn romantische blouses voor de zomer van 2017. “Al die mooie blouses met hele hoge kragen, met kanten voorstukken of kant ingewerkt in de mouwen, fel getailleerd met een brede band. Blouses in prachtig zijde of fijne popeline. Met vaak onweerstaanbare bloemenprints. Dat is echt geweldig in en dé nieuwigheid van deze zomer. Meestal draag ik effen, maar ik vind de bedrukking bij Dries, die bloemen, werkelijk geniaal. Alsof je telkens een prachtig boeket cadeau krijgt.”

Nog een kooptip, nu de nieuwe collecties de winkelrekken heroveren: “Als je iets koopt, moet het iets bijbrengen aan je garderobe. Het moet iets zijn waar je nog niet aan gedacht hebt. Kijk en pas. Koop niet online. Pas het op je lichaam. En koop niet altijd hetzelfde. Probeer en durf te veranderen. Meestal doe je met die stukken dan heel lang.”

Stijl, A. Dansaertstraat 74, 1000 Brussel, tel. 02 512 03 13, www.stijl.be.

Lees alles over Sonja’s mysterieuze rok in ons maartnummer, de modespecial, verkrijgbaar vanaf 22 februari in de betere krantenwinkel. 

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Sonja Noël, Stijl.