Somaliland zet eerste stap om einde te maken aan vrouwelijke genitale verminking
© Plan International

Somaliland zet eerste stap om einde te maken aan vrouwelijke genitale verminking

Leestijd: 1 min

Nergens ter wereld zijn meer meisjes besneden dan in Somaliland. Het land heeft nu een wet aangenomen om kinderen te beschermen en een halt te roepen aan deze ernstige vorm van geweld tegen vrouwen. 

/

Somaliland heeft een baanbrekende wet aangenomen die kinderen beschermt tegen alle vormen van misbruik en verwaarlozing. Deze eerste kinderwet van het land werd dinsdag door het parlement goedgekeurd. De wet, genaamd Children’s Act, omvat ook de bescherming tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV).

In een reactie op het nieuws zei Sadia Allin, Directeur voor Plan International in Somalië en Somaliland: “Vandaag brengt een glimp van hoop voor alle meisjes in Somaliland. Door alle vormen van kindermishandeling en verwaarlozing te verbieden, is de nieuwe kinderwet een belangrijke en vitale stap richting de uitbanning van VGV. Genitale verminking is namelijk een extreme vorm van discriminatie tegen meisjes en vrouwen en kan nooit veilig zijn.

Meisjes beschermen tegen gendergerelateerd geweld

“Somaliland heeft een van de hoogste percentages van VGV in de wereld: 98% van de meisjes werd er verminkt – meestal tussen de leeftijd van vijf en elf jaar. Vóór de uitvaardiging van de kinderwet was er geen nationaal beleid of nationale wetgeving tegen VGV, waardoor deze praktijk nog steeds werd aangemoedigd. De nieuwe wet zal, voor het eerst, deze leemte in de wetgeving opvullen. De wet zal de fundamentele rechten van kinderen vastleggen en ouders, verzorgers, de staat en anderen verplichten om hen te beschermen.

Somaliland heeft een van de hoogste percentages van vrouwelijke genitale verminking in de wereld: 98% van de meisjes werd er verminkt.

“Sterke en effectieve juridische kaders zijn een cruciale eerste stap om een einde te maken aan schendingen van de rechten van meisjes en vrouwen en de cultuur van straffeloosheid die er vaak omheen hangt. Het werk van Plan International in Somaliland zal hier niet stoppen. We moeten nu zorgen dat het nationale VGV-beleid wordt goedgekeurd, waarmee expliciet wordt beloofd om deze schadelijke praktijk te beëindigen. Tegelijkertijd zullen we onze inspanningen verdubbelen om de diepgewortelde sociale en culturele normen aan te pakken die ervoor zorgen dat deze praktijk blijft bestaan.

“Wij kijken uit naar de samenwerking met de regering van Somaliland en andere partners om de kinderwet te realiseren. Zo krijgt elk meisje en elke vrouw de autonomie en de kennis om vrije en weloverwogen beslissingen te nemen over haar lichaam.

Genitale verminking wereldwijd

Minstens 200 miljoen meisjes en vrouwen die vandaag leven, ondergingen een vorm van VGV. Als gevolg van COVID-19 zouden tegen 2030 nog eens 2 miljoen meisjes verminkt worden, bovenop de 68 miljoen gevallen die eerder werden verwacht tegen die datum. Hoewel het vooral voorkomt in 30 landen in Afrika en het Midden-Oosten, is vrouwelijke genitale verminking een universeel probleem dat ook in sommige landen in Azië en Latijns-Amerika wordt toegepast.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Waarom vrouwen zichzelf wegcijferen, Tijdens de pandemie doodde ongelijkheid elke vier seconde een persoon & Loonkloof tussen mannen en vrouwen “daalt bijzonder traag”.

Redactie Marie Claire De artikels van >