Ongelijkheid doodde tijdens de pandemie elke 4 seconden 1 persoon
© Getty Images

Ongelijkheid doodde tijdens de pandemie elke 4 seconden 1 persoon

Leestijd: 2 min

Het verschil tussen arm en rijk is nog groter geworden tijdens de pandemie. Sinds het begin van de pandemie is er elke 26 uur een miljardair bijgekomen, terwijl 99% van de wereldbevolking er niet beter op geworden is, dat toont het Oxfam Davos rapport aan.

Het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is meer dan verdubbeld: van 700 miljard dollar tot 1,5 biljoen dollar. En dat met een snelheid van maar liefst 15.000 dollar per seconde of 1,3 miljard dollar per dag gedurende de eerste twee jaar van een pandemie waarin 99% van de wereldbevolking een lager inkomen had dan verwacht. Daarnaast zijn naar schatting meer dan 160 miljoen mensen in de armoede terechtgekomen.

Lees ook: 10 nieuwe tentoonstellingen in Brussel om de komende weken te bezoeken

In een nieuw rapport, getiteld Inequality Kills, onthult Oxfam dat ongelijkheid bijdraagt aan de dood van ten minste 21.000 mensen per dag, of één persoon elke vier seconden. Deze cijfers zijn gebaseerd op voorzichtige schattingen van sterfgevallen door gebrek aan toegang tot gezondheidsdiensten, gendergerelateerd geweld, honger en klimaatverandering.

/

“Nog steeds rijker dan 99,999% van de wereld”

“Overal ter wereld heeft ongelijkheid invloed op de levensverwachting van mensen en hun mogelijkheid om zich te beschermen tegen pandemieën, geweld, honger en klimaatrampen. Het is nog nooit zo belangrijk geweest deze gewelddadige ongelijkheden aan te pakken”, vertelt directrice van Oxfam België Eva Smets.

De rijkdom van miljardairs is sinds het begin van de pandemie zelfs meer toegenomen dan tijdens de 14 jaar daarvoor. Die toename van het vermogen van miljardairs wordt geschat op 5 biljoen dollar en dat is de grootste toename sinds de meting van zo’n gegevens. In België bezit 1% nu 15% van de rijkdom – meer dan de gezamenlijke rijkdom van de armste 50% van de bevolking.

De 10 rijkste mannen ter wereld hebben tijdens de pandemie zoveel rijkdom vergaard dat zij samen nog steeds 8 miljard dollar winst zouden hebben als die rijkdom voor 99% zou worden belast. Sterker nog; “Als deze tien mannen morgen 99,999% van hun rijkdom zouden verliezen, zouden ze nog steeds rijker zijn dan de overige 99% van de wereldbevolking”, benadrukt Smets. Het opgehaalde bedrag zou genoeg zijn om wereldwijd vaccins te financieren, universele sociale bescherming en toegang tot gezondheidszorg te voorzien, zich aan de klimaatverandering aan te passen en om het aantal gevallen van gendergerelateerd geweld in meer dan 80 landen te verminderen.

“Miljardairs hebben een geweldige pandemie gehad. Ze hebben geprofiteerd van de snel stijgende aandelenkoersen en vaccinmonopolies. Intussen hebben vrouwen en meisjes, maar ook geracialiseerde groepen te lijden gehad onder toenemend economisch geweld. Beleidskeuzes die rijkdom en macht in handen van een kleine bevoorrechte groep houden, zijn schadelijk voor de overgrote meerderheid van gewone mensen en voor onze planeet.”

/

Ongelijkheid neemt nog toe

Verwacht wordt dat de ongelijkheid tussen landen voor het eerst in een generatie zal toenemen. Landen met een laag of gemiddeld inkomen, die geen toegang hebben tot voldoende vaccinvoorraden omdat de regeringen van rijke landen de belangen van Big Pharma voorop stellen, moeten hun overheidsuitgaven beperken omdat hun schuldenlast de pan uit rijst. Zij zullen waarschijnlijk te maken krijgen met bezuinigingsmaatregelen. Het percentage besmette mensen dat aan het virus overlijdt, is in kwetsbare landen ongeveer twee keer zo hoog als in rijke landen.

Lees ook: Levi’s geeft de iconische 501 een duurzame make-over

Tot slot is ongelijkheid de kern van de klimaatcrisis. De CO2-uitstoot van de rijkste 1% is twee keer zo hoog als die van de onderste 50%. En dat terwijl we in de pandemie geconfronteerd werden met branden, overstromingen, tornado’s, mislukte oogsten en honger.

Volgens Eva Smets “zijn deze diepe ongelijkheden geen toeval, maar een bewuste keuze. Niet alleen hebben onze economische structuren ons kwetsbaarder gemaakt voor deze pandemie, maar ze stellen ook de rijken in staat deze crisis in hun eigen voordeel uit te buiten.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Oxfam België / Belgique (@oxfam.be)

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.