Testen op SOA’s doe je vanaf nu gewoon thuis
© Shutterstock

Testen op SOA’s doe je vanaf nu gewoon thuis

Leestijd: 1 min

We weten allemaal dat ze bestaan, en ja, we weten ook dat je jezelf er best regelmatig op laat testen, zeker als je vaak wisselt van bedpartner, want het aantal SOA's in België gaat nog steeds in stijgende lijn. Maar de drempel voor het kantoor van de huisarts blijkt, als het op SOA's aankomt, toch altijd net te hoog. Met nieuwe zelftesten voor thuis wil online apotheek Optiphar daar nu verandering in brengen.

Ondanks diverse sensibiliseringscampagnes blijven SOA’s niet iets waar we gemakkelijk over praten. Het is dan ook niet direct een onderwerp dat je aansnijdt als je er eindelijk in geslaagd bent om je vlam van zijn barkruk tot in jouw bed te krijgen.

Ermee naar de huisarts stappen blijkt zelfs nog moeilijker, maar toch zouden we het bij twijfel beter doen. De meest voorkomende SOA’s in België (chlamydia, gonorroe en syfilis) zijn immers relatief makkelijk te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Maar vrees voor stigmatisering, fysieke ongemakken, reacties van anderen, gebrek aan privacy en anonimiteit houden ons weg van geneeskundig personeel.

Met zelftests voor thuis wil online apotheek Optiphar daar nu verandering in brengen. Testen op chlamydia en gonorroe kan vanaf nu gewoon vanuit je badkamer. Aan jou de keuze of je opteert voor oraal, anaal of vaginaal. De resultaten zijn, afhankelijk van de test die je kiest, 48 tot 72 uur later beschikbaar.

Een labo voert de testen uit op de staaltjes die jij opstuurt en garandeert zo de betrouwbaarheid. Je anonimiteit wordt verzekerd door de resultaten slechts 14 dagen beschikbaar te houden in het systeem, daarna worden ze voorgoed gewist. Dus als de nacht toch iets te wild en bevlogen was, neem dan het zekere voor het onzekere en doe een test. Je lichaam (en je toekomstige bedpartner) zal je er dankbaar voor zijn.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Seks, Soa.