Vraag het aan eender welke arts of gezondheidsdeskundige en het antwoord dat je krijgt, zal altijd hetzelfde zijn: slaap is onontbeerlijk om goed te kunnen functioneren. Het helpt je lichaam en geest herstellen en verbetert je prestaties, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Je zal dan ook niet snel iemand vinden die zegt niet graag te slapen. Maar hoeveel slapen we nu eigenlijk?
De cijfers
Wel, het antwoord daarop varieert afhankelijk van je geslacht en land van herkomst, zo blijkt uit een onderzoek van Polar. Door gegevens van 6 miljoen nachten van Belgen en andere nationaliteiten wereldwijd te analyseren, kregen ze unieke inzichten in ons slaappatroon.
Zo blijken inwoners van Estland er de langste nachten op na te houden, met een gemiddelde duur van 7 uur en 36 minuten, terwijl Japanners het kortst slapen (6 uur en 33 minuten per nacht). Wereldwijd slapen vrouwen overal langer dan mannen (gemiddeld zo’n 22 minuten). De Finnen hebben de minst onderbroken nachten, de inwoners van Hong Kong gaan het laatst slapen (om bijna één uur ’s morgens) en de Zuid-Afrikanen liggen het vroegst onder de wol (om 22u45).
Blik op het thuisfront
Maar hoe zit het nu met België? Wel, ook in België slapen de vrouwen langer dan de mannen. In totaal tukken we zo’n 25 minuten langer, waardoor we eindigen op een mooie gemiddelde nachtrust van 7 uur en 45 minuten.
Wakker worden doen mannen en vrouwen wel beide op hetzelfde uur: rond twintig na 7. Tijdens de week kruipen we onder de wol rond half twaalf ’s avonds, in het weekend mag het al eens een uurtje later zijn. Er bekruipt ons het vermoeden dat er niet gigantisch veel personen met kleine kinderen in huis in deze analyse betrokken waren, maar dat geheel terzijde.
Toch niet uitgeslapen
Ondanks het feit dat we, als we deze cijfers mogen geloven, gemiddeld best degelijke nachten hebben, zijn we overdag toch niet altijd fris en monter. Uit een recent onderzoek van start-up Sleepability bij meer dan 100 Belgen blijkt namelijk dat meer dan 50% van de ondervraagden graag een dutje zou willen doen op het werk. Slechts 3% geeft echter aan dat regelmatig te doen.
En toch zouden we dat beter wel doen als we er nood aan hebben. “Slaapgebrek beïnvloedt niet alleen de productiviteit op de werkvloer, maar ook je gezondheid en relaties”, aldus Dot Zacharias, oprichtster van Sleepability. “Onze dutruimtes op werkvloeren hebben aangetoond dat ze het welzijn verbeteren en de namiddagproductiviteit met 41% verhogen. Dutten maakt echt een verschil.”
Ook dokter Mard Oblin, bedrijsarts bij Mensura, is dezelfde mening toegedaan en noemt het inlassen van een korte periode van diepe ontspanning in het midden van de dag zelfs “alleen maar bevorderlijk”. Pas op, daarmee willen we niet zeggen dat je nu terstond van je jas een kussen moet maken en stiekem twee uur lang onder je bureau moet gaan liggen, maar luisteren naar de signalen van je lichaam is wel degelijk belangrijk wil je op termijn een burnout vermijden. Nu alleen nog zien dat je baas akkoord is…