Seksueel geweld (in Brussel) neemt toe sinds heropening horeca
© Unsplash

Seksueel geweld (in Brussel) neemt toe sinds heropening horeca

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Er komen steeds meer aanmeldingen binnen voor slachtoffers van seksueel geweld in speciale zorgcentra. Een groot onderzoek eerder dit jaar toonde al aan dat 2 op de 3 Belgen ooit slachtoffer werd van een vorm van seksueel geweld en dat neemt sinds de heropening van de horeca alleen maar toe. 

/

Wel twee op de drie Belgen tussen 16 en 69 jaar is ooit slachtoffer geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat bleek uit een grootschalig onderzoek van de universiteiten van Gent en Luik in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. Slachtoffers kunnen naar speciale zorgcentra in Gent, Brussel en Luik gaan. En dat doen ze ook, want sinds mei schieten de aanmeldingen de lucht in. 

Lees ook: Banksy-schilderij dat zichzelf vernietigt gaat voor 21,9 miljoen euro onder de hamer

In de centra kunnen de slachtoffers meteen sporen laten vaststellen en een klacht indienen bij de politie waarna ze meteen goede begeleiding krijgen van een psycholoog. Kortom, de verschillende soorten hulp worden er samengebracht. Momenteel ligt het aantal aanmeldingen in de hoofdstad het hoogst. Dat zou wellicht te maken hebben met de getuigenissen uit de studentenbuurt in Elsense waar een barman drugs in drank van jonge studentes deed.

Begin oktober waarschuwden meerdere mensen op sociale media voor de café-medewerker. De man zou eerst in een café aan het kerkhof van de Brusselse gemeente gewerkt hebben, vervolgens in een andere zaak van dezelfde eigenaar. Daar zou hij telkens jongedames gedrogeerd hebben om zich er vervolgens aan te vergrijpen. De voorbije weken zijn dan ook heel wat mensen op straat gekomen om te protesteren en er worden nog protesten gepland de komende dagen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door (@bruzzbe)

/

2 op de 3

Heel wat Belgen komen in hun leven in contact met seksueel geweld. Het onderzoek van de universiteiten van Gent en Luik toont dan ook aan dat in de groep van 16 tot en met 69 jaar vooral vrouwen (81%) aangeven dat ze er ooit mee in aanraking kwamen, maar ook mannen (48%) werden slachtoffer.

Lees ook: Dit zijn de winnaars van de Bold Woman Award België 2021

Er werd bij de resultaten een verschil gemaakt tussen fysiek en non-fysiek geweld. Vier op de vijf vrouwen en twee op de vijf mannen gaf daarbij aan al ooit ongewenst gedrag zonder aanraking meegemaakt te hebben. Twee op de vijf vrouwen en één op de vijf mannen werd slachtoffer van fysiek geweld. 19% van de vrouwen en 5% van de mannen gaf aan ooit te zijn verkracht.

LGBTQ+

Bij de LGBTQ+- gemeenschap ligt het geweld nog hoger. 80% procent gaf aan ooit in contact te zijn gekomen met seksueel geweld, in 42% van de gevallen gaat het daarbij om fysiek seksueel geweld. Bij 24% om verkrachting.

Wat kan je doen?

Heb je nood aan een gesprek? Je kan terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be. Slachtoffers of plegers van seksueel geweld, kunnen anoniem bellen naar 1712, chatten op nupraatikerover.be of surfen naar seksueelgeweld.be voor meer info. Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: België, Brussel, Seksueel geweld, Welzijn.