S.O.S. Skibril: hoe kies ik de juiste sneeuwbril?
©

S.O.S. Skibril: hoe kies ik de juiste sneeuwbril?

Leestijd: 2 min

Sneeuwbrillen zijn er in alle maten en vrijwel alle kleuren. Welke lens, welke vorm? Het aanbod is zo gigantisch, dat keuzestress vaak de kop opsteekt. Oh en nog iets: matcht je montuur idealiter met je boots, of met je thermische blouse?

/

#1. De pasvorm

Het passen van een nieuwe skibril doe je met je skihelm op. Hoe zachter het schuim hoe fijner de bril op je gezicht zit.

#2. Kleur van de lenzen

Het belangrijkste onderdeel van de skibril is de lens. De verschillende kleuren zorgen ervoor dat we bij allerlei verschillende weertype goed zicht hebben. Bij bewolking willen we een lens die veel licht doorlaat, is het zonnig dan dragen we idealiter een donkere lens.

Kortom, de basisregel luidt: hoe zonniger het weer, hoe donkerder de lens, hoe slechter het weer, hoe lichter de lens. 

Je wil niet op wintersport vertrekken met drie verschillende brillen in je koffer, maar dat hoeft ook niet. Veel merken hebben een bril met aanpasbare lens. Denk maar aan de Oakley Prizm React.

George Osborn

Deze bril heeft simpelweg een knopje waarmee je het lenstype kan aanpassen. Een innovatie in brillenland. Oakley verwerkte de batterij strak in het frame. Je kan door drie lenskleuren scrollen – van bijna transparant tot vrij donker – zonder de bril af te zetten. Oakley werkte zo’n vijf jaar aan de technologie, we zullen je de tech talk sparen. Via een trilactie laat de bril je weten dat zijn lens is aangepast, binnen de drie seconden. Zoals alles tegenwoordig, laad je de bril op via een micro-USB, en tijdens onze tests duurde de lading een week lang skiën. Perifere visie is uitstekend.

/

#3. Gezichtsveld

Voor een skibril geldt dat je minimaal 180 graden zichtveld moet hebben.

  • Cilindrische lenzen: Goedkopere skibrillen zijn vaak voorzien van een platte lens of een lens die iets bolt van links naar rechts. Dit is een zogenaamd cilindrische lens.
  • Sferische lenzen: Een sferische lens is bol, waardoor je gezichtsveld nog groter wordt. Bij deze skibrillen heb je geen last van vervormingen en is je gezichtsveld optimaal, zowel naar voren, boven, onder en opzij. De sferische lenzen zijn vaak wat duurder.
  • Fotochromatische lenzen: Daarnaast zijn er ook fotochromatische lenzen die zich automatisch aanpassen naar de hoeveelheid licht en dus zijn te dragen bij mooi én slecht weer.
  • Polariserende lenzen: zijn voorzien van een coating, waardoor een groot deel van de schitteringen, van bijvoorbeeld water en sneeuw, niet teruggekaatst worden, maar gefilterd worden door de lens.
/

#4. Ventilatie van skibril

Niets ziet er zo sullig uit als een aangedampte bril. De condens krijg je door een verschil in temperatuur tussen binnen- en buitenkant van je bril. Dat in combinatie met een zweterig hoofd en je ziet haast niets meer.

Hoe voorkomen? Kies een skibril die uitgerust is met een anti-condens systeem. Deze brillen hebben bijvoorbeeld een waterafstotende coating, ventilatie-openingen of zelfs dubbele lenzen, wat de kans op condensatie beperkt. Verder is het aan te raden om je bril zo veel mogelijk op te houden, en de binnenkant van je lens zo min mogelijk schoon te maken.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Oakley, Ski, Sport, Wintersport.