Een reis door Dubai, voorbij de clichés
©

Een reis door Dubai, voorbij de clichés

Leestijd: 5 min

Dubai houdt van superlatieven, de grootste mall, de hoogste toren, het duurste hotel, you name it. En iedereen die van superlatieven houdt, houdt van Dubai. Maar Dubai is meer dan dat. De stadstaat zet in op nieuwe kunsthubs, de eigen tradities, natuur en creativiteit. En boven al, momenteel is er de World Expo aan de gang.

/

Een handvol parelvissers en zeehandelaars leidden tot begin jaren zeventig in Dubai Creek een rustig en bescheiden leven. Toen kwam de olievondst en sindsdien  loopt het vol expats in shorts en op slippers. En de bikini’s op het strand maken van de stadstaat één van de meest vooruitstrevende Arabische Emiraten.  85% van de ruwweg 3,3 miljoen inwoners is van buitenlandse origine, allemaal aangetrokken door een gunstig fiscaal regime.

Met oliegeld werden de meest gewaagde bouwwerken ter wereld neergepoot in het metersdiepe zand. Vanop The View op Palm Jumeirah kan je je makkelijk uren vergapen aan de spectaculaire skyline van Dubai: de Burj Khalifa, hotel Atlantis, The Frame… Maar de olie zou tegen 2028 opgedroogd zijn, en dus diversifieert de stadstaat succesvol haar inkomsten, vooral dankzij de haven en het transport. En ook het toerisme is daarbij één van de belangrijkste troeven.

Dubai stad

Marie Geukens

Voorbij de clichés

Wie Dubai zegt, denkt Financial District, uitgaan, botox. Blingbling regeert. Maar de tijdsgeest vraagt om meer diepgang en de stad zet in op opmerkelijke troeven: kunst op Al Serkal Avenue, natuurconservatie in de woestijn en de rijke tradities van een oud parelvissersvolk wordt uit de doeken gedaan in een opgeknapte museumwijk.

In de industriële wijk Al Quoz bouwde de steenrijke ondernemer Al Serkal een hub uit voor hedendaagse kunstgaleries. Rem Koolhaas bouwde er een cultuurcentrum, waar o.a. high fashion events plaatsvinden. De wijk straalt een relaxte cool uit met een alternatieve cinemazaal, sneakershop, bar… Een verrassende ervaring.

Dubai Mall, het grootste winkelcentrum ter wereld met flinke airconditioning en meer dan 1200 winkels van Chanel tot Victoria’s Secret en alles daartussen, herbergt ook de onderwaterzoo van Dubai. Een spectaculaire belevenis met reuzenroggen en pinguïns. In het ‘zeehospitaal’ kweekt men o.a. lokale haaien om uit te zetten in de Indische Oceaan. Ook in de woestijn wordt aan natuurconservatie gedaan. Zo werd de oryx, een haast uitgestorven woestijnantiloop, succesvol vermeerderd en uitgezet in de Arabische woestijn van Abu Dhabi tot Saoedi- Arabië.

/

Woestijnlol

Dit en nog veel meer vertelt de uitstekende natuurgids van Platinum Heritage tijdens een fabuleuze woestijntocht in vintage Land Rovers bij zonsondergang. Hij leidt je over hoge zandduinen, laat sporen zien van het woestijnvosje of probeert een zandvis (met het hoofd van een haai en het lijf van een hagedis) te vangen en wijst ons zijn spoor. Je leert over de heilzame werking van Dubais nationale symbool, de rode acaciaboom, en hoe je een oase van ver herkent .

Na deze eco-vriendelijke woestijnsafari wacht je een show met een valk, de jager van de Bedoeïenen. Daarna is er een tochtje op een kameel, het schip van de woestijn, en word je ingewijd in de geheimtaal van het koffiedrinken. De avond valt tijdens een heerlijk Arabisch maal in een grote bedoeïenentent. Een dans- en muziekfestijn onder de klare sterrenhemel sluit de sfeervolle avond af. Wie hiervan niet genoeg kan krijgen, boekt een overnachting op de kampplaats om ’s morgens in alle vroegte deel te nemen aan een magische ballonvaart  bij zonsopgang.

Dubai woestijn

Marie Geukens

Van parelvissers en neuzen

Met een populatie waar twee op drie inwoners van vreemde origine zijn, wou Sheikh Maktoum de bevolking sensibiliseren rond de eigenheid en de rijke tradities van het oorspronkelijke woestijnvolk. Dus liet de emir een interactief museumkwartier Al Shindagha’ in het historische stadsgedeelte Al Fahidi optrekken. In Al Fahidi is het prettig flaneren tussen de smalle, kronkelende straatjes waar de traditionele huizen van steen, gips, palm- en sandelhout opgeknapt worden. Maar liefst 23 culturele huizen lichten elk een thema uit de oud streekcultuur toe: van dolken tot kalligrafie.

Wij bezoeken The Perfume House, ondergebracht in het stadspaleis van de overleden Sheikha Sheikha bint Saeed bin Maktoum. Deze volleerde neus maakte haar eigen geuren en liet o.a. een stuk van28 kilogram Oudh na, één van de meest kostbare en gewilde parfumgrondstoffen ter wereld. Tot vandaag spelen wierook en parfums een belangrijke rol bij familiale en religieuze rituelen en handelsrelaties. De kandura, het traditionele witte mannenkleed heeft alleen in Dubai een falukhah, een kwispel waarmee ze het parfum naar zich toewaaien. Na een dag kan je vertellen hoe een simpel dorp van parelvissers met een business-like attitude kon uitgroeien tot de megametropolis van vandaag.

/

EXPO 2020 Van oktober ’21 tot maart ’22

Dubai wordt gerund als een efficiënt bedrijf. Eens de beslissing genomen, staat de uitvoering ervan al in de startblokken. Ze hosten dan ook het eerste mondiale massa-event sinds maart 2020: de wereldtentoonstelling. De opzet is op z’n Dubais: grandioos. Je kan er makkelijk vier dagen in rondlopen zonder twee keer hetzelfde te beleven. Een kijkje op de website is een must om je reis goed voor te bereiden. Maar liefst 192 landen, de meeste ooit, mochten er hun eigen stukje grond kiezen.

België ging voor een strategische ligging dicht bij de centrale inkom en kwam zo in het thema ‘mobility’ terecht. Andere thema’s zijn ‘sustainability’ en ‘opportunity’. Zoals bijna alle prestigieuze gebouwen in Dubai, bouwt het Belgische Besix dit knappe ontwerp van ASSAR architects en biotecharchitect Vincent Callebaut. De aanlokkelijke geur van de obligate frietjes, chocola en een lekker restaurant moeten mensen lokken om onze technologie rond mobiliteit te komen ontdekken. 5 februari 2022 is de Belgische Dag!

Het is de eerste keer dat de vijfjaarlijkse wereldtentoonstelling in deze regio wordt georganiseerd. Maar liefst driekwart van alle landen ter wereld vliegt niet langer dan zes uur naar Dubai. De poort tussen west en oost wil 25 miljoen bezoekers tussen oktober en maart – het beste seizoen aantrekken. Met dit wervelend programma en de waaier aan mogelijkheden in de stad van shopping, food, sun en fun tot de ontdekking van kunst en geschiede-nis, staat Dubai met stip op je reislijst. Je moet er eens één keer geweest zijn, toch?

Marie Geukens

Praktisch

Vliegen met Emirates duurt 6,5 uur en kan elke dag van de week vanuit Zaventem. www.emirates.com

Geld: 1 VAE dirham is 0,23 euro.Delen door vier dus.

Hotels. Overal en voor elke beurs vind je een hotel. Van het driesterren Rove op La Mer tot het zes sterren Burj al Arab. Wij verbleven in het supercharmante Al Seef Heritage Hotel Dubai, Curio Collection by Hilton. De ambassadewijk ‘Al Seef’ is gelegen aan de rand van Dubai Creek, heeft gezellige restaurants en een mix van oude souks met moderne boetieks. Voor wie meer van het oorspronkelijke Dubai houdt, is dit een uitstekende uitvalsbasis. Ontbijt kan je op je kamer bestellen of gaan kiezen in het nabijgelegen Canopy-hotel, waar je met een golfkarretje naartoe wordt gebracht.

Restaurants en hotels zijn overal bijzonder hygiënisch.

Lunch. Le Comptoir 102 – 102 Beach Road, Jumeira 1, www.comptoir102.com. Heerlijke salades, beperkt laptopgebruik en in de buurt van La Mer.

Chic ’s avonds. Mami Umami – Dubai Marriot Harbour Hotel en Suites -King Salman Bin Abdulaziz Al Saud Street, Dubai Marina – overheerlijke Japanse keuken met een westerse touch. Hier zie je de high life van Dubai een nachtje stappen. Reserveren verplicht +971 4 512 5577.

Relaxed s’avonds. The Arabian Tea House. In dit uitvergrote poppenhuis, eet je lekkere, versgemaakte Arabische mezze. Hier wordt geen alcohol geserveerd. Daarvoor moet je in hotels zijn. Al Fahidi Street Bur Dubai, Bastakiya, +971 4 353 5071.

Gids (NL, FR, EN, DU). Janine Van Lanen via janinevanlanen@hotmail.com of +971-50-7386251.

Alle info op www.visitdubai.com en op www.expo2020dubai.com

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Dubai, Reizen.