Recept: Gressingham eend door Chaudfontaine’s Lady Chef of the Year
©

Recept: Gressingham eend door Chaudfontaine’s Lady Chef of the Year

Leestijd: 1 min

Alle vrouwen aan het fornuis? Gek genoeg is de culinaire wereld een mannenbastion. Om wat evenwicht in de zaak te trekken is er sinds 1991 al de Chaudfontaine Lady Chef of the Year-verkiezing. Dit jaar is het Julie Baekelandt van C-Jules in Zottegem die de begeerde titel in de wacht sleept. 

Quota’s en verkiezingen uitsluitend voor vrouwen, er valt over te discussiëren. Maar feit is dat de prestaties van vrouwen veel zichtbaarder mogen (lees: moeten) zijn in onze maatschappij, mede om het achteloze seksisme dat ook bij ons nog leeft in te dijken.

Vier jaar hoopt de 30-jarige Baekelandt al op deze overwinning: “De titel winnen is de ultieme bekroning voor iedere Belgische vrouwelijke chef. Het zal een erg boeiend jaar worden. Ik krijg de kans om topproducten te ontdekken, zal vaker in de kijker staan. Het wordt een druk jaar, maar dat heb ik er graag voor over!”
Naast haar eigen restaurant C-Jules in Zottegem, dat in 2014 vlot een Gault&Millau-score van 14/20 haalde, heeft ze sinds 2015 ook haar kookrubriek op Njam!

Recept: Gressingham eend met geitenkaas en rode bieten (voorgerecht door Julie Baekelandt)

Recept: Gressingham eend met geitenkaas en rode bietIngrediënten voor 4 personen

150g Gressingham eendenfilet
2 rode bieten
4 sneetjes lardo
1 toastbrood
1 gekonfijte citroen
Peper en zout
Olijfolie
Sushi-azijn
Bieslook, peterselie en sjalot: elk 1 soeplepel
300g geitenkaas
Eetbare bloemetjes
2dl room
Honing
Ketchup

Werkwijze

– Snijd mooie balkjes van het toast-brood, bak ze in arachïde-olie en laat mooi bruinen langs elke kant

– Schil de rode bietjes. Laat 1 bietje in aluminiumfolie garen in de oven gedurende 2u, de andere biet met behulp van de mandoline tot fijne plakjes snijden. Nadien met een vorm tot rondjes uitsteken. De helft hiervan mooi ‘bloemen’ en bakken in de friteuse op 140°. Om ‘chips’ te maken voor de afwerking, kook je de andere helft van de schijfjes biet op met water en sushi-azijn, steranijs en peperbollen.

– Snijd de citroen in 4 delen en haal het vruchtvlees eruit. Je hebt enkel de schil nodig. Snijd in brunoise.

– Doe de geitenkaas in de blender met wat room, peper en zout, bieslook, peterselie, honing en ketchup.

– Haal de biet uit de oven en verwijder de schil. Doe in de blender met sushi-azijn, peper en zout en olijfolie tot je een gladde crème krijgt.

– Kruid de eend met peper en zout, bak ze krokant aan en snijd in fijne plakjes.

Dresseerwijze

Neem een plat bord en leg de brioche mooi in het midden. Schik daarop de eend en dresseer ze met een chipje van zoetzure biet en enkele blokjes gekonfijte citroen. Spuit vervolgens toefjes rode biet en geitenkaas op de eend. Werk af met een sneetje lardo en eetbare bloemetjes.

Serveer met een complementair glaasje Chaudfontaine Bruisend. Uiteraard.

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: C-Jules, Chaudfontaine Lady Chef of the Year, Eend, Julie Baekelandt, Recept.