PERRIERxWILD: Ons interview met de Cubaanse kunstenaar Juan Travieso
© Juan Travieso, PERRIERxWILD

PERRIERxWILD: Ons interview met de Cubaanse kunstenaar Juan Travieso

Leestijd: 6 min

Geen bruisend water zo iconisch als het in Frankrijk gebottelde Perrier. Dat het merk regelmatig samenwerkt met kunstenaars voor exclusieve capsulecollecties zal daar ongetwijfeld voor veel tussen zitten. Zoals je reeds kon lezen in ons oktobernummer (dat nu in de winkel ligt), heeft Perrier dit najaar de handen in elkaar geslagen met de Cubaanse kunstenaar Juan Travieso, die het tot zijn missie gemaakt heeft om de flesjes en blikjes op te fleuren met uilen, gorilla's, tijgers, leeuwen, wolven en panters.

“We werken al lang samen met kunstenaars en straatkunstenaars voor exclusieve capsulecollecties, maar ditmaal wilden we echt iets vernieuwends doen. We zijn dan ook op zoek gegaan naar een creatieveling wiens werk niet in één hokje te vatten valt. Juans werk zit op het raakvlak van kunst en streetart, en dat was net wat wij er zo interessant aan vonden.”

“De wilde kant van dieren en de natuur, het wilde kantje van de steeds meer door beton omringde stadsmens. Zijn manier om het geheel geometrisch te ontleden en terug tot één prachtig geheel samen te brengen; dat is precies wat we voor deze PERRIERxWILD capsulecollectie in gedachten hadden”, klinkt het bij Perrier. Hoog tijd om de man zelf eens een paar vragen te stellen, dachten wij zo.

Perrier… nobele onbekende of was je reeds bekend met het merk voor je ermee in zee ging?

“Natuurlijk kende ik Perrier. Het is een merk dat je overal tegenkomt en ik dronk het water ook al lang voor ik wist dat ze met me wilden samenwerken.”

En was het stiekem een droom die uitkwam toen je dat hoorde?

“Om eerlijk te zijn, was ik niet op de hoogte van het feit dat ze al zo lang samenwerken met kunstenaars. Ik was aangenaam verrast toen ik hoorde over de capsulecollecties die ze regelmatig maken. En dus ben ik me beginnen verdiepen in de geschiedenis van het merk. En hoe meer ik erover las, hoe meer ik zin had om er ook deel van uit te maken. Om, toch voor even, het boegbeeld te mogen zijn van zo’n iconisch merk, dat is magisch!”

Waren er specifieke richtlijnen waar je rekening mee moest houden?

“Nee, eigenlijk niet. Het enige dat ze zeiden was: Perrier gaat wild, doe er iets mee. (lacht) En dat maakte het juist ook zo bevrijdend, want het getuigt van een groot respect van hun kant. Dus ja, ik had carte blanche, zolang ik maar binnen het thema ‘wild’ bleef. Wat voor mij uiteraard geen enkel probleem was, want de wilde kant van de natuur en de pracht van in het wild levende beesten is sowieso een thema dat in mijn werk altijd terugkeert. Hun inbreng betrof meer overleg over welke dieren we wel aan bod zouden laten komen en welke niet. Maar ook daarin lieten ze me vrij, wat ik absoluut fantastisch vind.”

Je vermeldt de keuze van de dieren; is er een specifieke reden waarom je voor deze zes hebt gekozen?

“Goh, veel had te maken met het designproces. Ik ontdekte namelijk dat sommige dieren totaal niet op een Perrier blikje of flesje te krijgen waren. Zo is de alligator bijvoorbeeld gesneuveld op de ontwerptafel omdat ik hem simpelweg niet op een Perrier flesje kon doen passen (lacht). Dus ja, daar hebben we keuzes moeten maken, ook omdat sommige dieren gewoon niet logisch waren gezien het thema dat we voor ogen hadden. Maar op zich stonden ze bij Perrier open voor elke suggestie. Op een bepaald punt hebben we het zelfs over eenhoorns gehad.” (lacht)

En toch ben je daar niet voor gegaan?

“Ik heb erover getwijfeld. (lacht) Nee, serieus, er lopen zoveel mooie, echte dieren rond in onze natuur, dat ik het zonde zou vinden om te gaan voor een fictief exemplaar. Ik schilder al tien jaar dieren, maar voor deze samenwerking heb ik voor het eerst vier dieren op canvas gezet die ik voordien nooit had geschilderd. En ik heb ze ook van nabij mogen bestuderen, wat ik helemaal de max vond!”

In het wild of in de dierentuin?

(lacht) “In de dierentuin. In die van Parijs en New York, meer bepaald.”

Was het een bewuste keuze om bedreigde diersoorten uit te kiezen?

“Het idee was om een parallel universum te creëren waarin de stedelijke jungle en de echte als het ware door elkaar lopen. Zelf woon ik in New York, een stad waarin beton en geasfalteerde wegen alomtegenwoordig zijn. De kans krijgen om dat grijze straatbeeld wat op te vrolijken met een beetje natuurpracht, dat vond ik geweldig! Ik denk dat dat ook het opzet was van Perrier en daar zijn we dus, naar mijn mening, wonderwel in geslaagd.”

“De ogen van de dieren op de flesjes en het logo van Perrier lichten ook op in het donker als je ze onder een blacklight houdt. En er is natuurlijk ook de hele lifestylecollectie. Die fiets, sweater, rugzak en dat notitieboekje, dat zijn allemaal dingen die je ook in je dagelijks leven nodig hebt. Toegegeven, de kartonnen muurtrofee misschien iets minder, maar die kan dan toch je dag opfleuren, nietwaar? (lacht) Al die items passen moeiteloos in het hele wildernis-natuur-stadsleven idee dat Perrier voor ogen had.”

Im very proud to share the work that has been in process for the last year. Here are 3 bottles that I designed exclusively for @perrier . At a time when nature has disappeared from most people’s everyday experience, PERRIER® has decided to bring a dash of Extraordinaire wildlife back into our lives . This year, my collaboration with Perrier reveals an utterly wild limited edition, to embody nature in the heart of the nowadays urban jungle. Perrier has been working with artists for over 150 years. It’s a commitment that has stood the test of time. All of the artistic projects with PERRIER® have enabled artists like myself to fully express their creativity and for this I’m very grateful. I am Looking forward to sharing more with you as I journey through this collaboration in many countries in the weeks to come. #perrierxwild #perrier #juantraviesoart #artwork #illustration #limitededition #painting #wild #nature #paris #glowinthedark #tiger #wolf #lion #collection #collaboration

Een bericht gedeeld door Juan Travieso (@juantraviesoart) op

Zelf heb je Cubaanse roots. Heb je het gevoel dat dat invloed heeft op je werk?

“Ik kom van Havana, en dat heeft ongetwijfeld mijn interesseveld beïnvloed. De natuur in de Caraïben in simpelweg prachtig. Mijn fascinatie voor natuur en wildernis komt hoogstwaarschijnlijk daar vandaan, maar het is zeker niet zo dat ik probeer om een Cubaanse stijl naar voren te schuiven in mijn schilderijen. Er zitten zeker Cubaanse invloeden in mijn werk, dat wel. Het gebruik van kleur, bijvoorbeeld. Ik hou van heel veel kleur. (lacht) Maar ik doe het niet bewust, ik schilder gewoon.”

En dat schilderen, dat is precies wat de PERRIERxWILD capsulecollectie zo uniek maakt. Juan is immers de eerste niet-digitale artiest met wie Perrier samenwerkt. Het feit dat hij zijn kunstwerken nog gewoon op canvas en papier maakt, voegde een extra dimensie toe aan het project. Het maakte dat de schilderijen eerst in HD gescand moesten worden, alvorens gedrukt te kunnen worden op de flesjes, blikjes en andere items van de capsulecollectie. Maar elk beeld dat je op al die items ziet, is gebaseerd op een echt, bestaand kunstwerk.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Perrier ervoor kiest om de capsulecollectie slechts een paar weken verkrijgbaar te maken bij exclusieve verkooppunten. In België zijn dat er zelfs maar twee: Your in Antwerpen en Privejoke in Brussel. Wil je er dus een item (of meerdere) op de kop tikken, dan ben je er best snel bij. Een laatste vraag aan Juan nog.

Juan, als we je voor deze samenwerking hadden gevraagd om Perrier te omschrijven in drie woorden, wat had je dan geantwoord?

“Oei, dat is een moeilijke vraag. (lacht) Ik denk dat ik zou gezegd hebben dat het ‘chique, exclusief water’ is. Dat was, denk ik, het beeld dat ik op voorhand had. Inmiddels is dat uiteraard bijgesteld, omdat ik nu weet hoe groot het merk daadwerkelijk is, zeker in Frankrijk. Loop even rond in Parijs als de zon schijnt en je spot gemakkelijk 10 à 15 mensen die Perrier aan het drinken zijn. Het is in Frankrijk gewoon een wezenlijk deel van de cultuur.”

En wat zouden nu je drie woorden zijn, na de samenwerking?

“Het is veel meer dan dat! En dat weet ik omdat Perrier me de kans heeft gegeven om anderhalve maand in Parijs te wonen. Een unieke ervaring, des te meer omdat de hele capsulecollectie eigenlijk daar gemaakt is. Perrier in Frankijk, dat is een levensstijl, een cultuur op zich. Het merk bestaat er ook al 150 jaar, dus die cultstatus is niet meer dan logisch. Maar terecht hoor, want in het Perrier universum is het heerlijk vertoeven!”

Perrier will follow you everywhere 💚#ExtraordinairePerrier #travels #green #Perrier #van

Een bericht gedeeld door Perrier Belgium 🇧🇪 (@perrierbe) op

De PERRIERxWILD capsulecollectie is verkrijgbaar vanaf 7 oktober bij Your in Antwerpen en Privejoke in Brussel. Meer info op www.perrier.com.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Perrier, Water.