Roadtrip naar de Franse Opaalkust (met een prachtige Mercedes)
© Thomas Legrève

Roadtrip naar de Franse Opaalkust (met een prachtige Mercedes)

Door Laura de Coninck
Leestijd: 3 min

Het leven is een sneltrein en zo nu en dan mag je er als journalist even aan ontsnappen. Onze missie? Een Mercedes ‘C cabrio 220d’ uittesten. Kwestie van het nuttige aan het aangename te koppelen, hebben we er een roadtrip van gemaakt naar hotel Ferme du Vert in Wierre-Effroy aan de Opaalkust. Onder het motto: als we het doen, doen we het goed!

Eerder verschenen in Marie Claire België – augustus 2017

Wanneer ik de deur van mijn kantoor dichttrek, zie ik een man in een chique Mercedes voor de deur staan. Na twee keer kijken, zie ik pas dat het de mijne is en stap ik, een beetje verlegen, de auto in. We testen de wagen eerst, dak open, tijdens een avondje uit in Antwerpen. Het is koud en winderig buiten, maar wij merken daar niets van want het AIRSCARF en AIRCAP-systeem dat warme lucht blaast, houdt de temperatuur op peil.

De kinderen gillen van plezier op de achterbank, ze voelen zich net in een attractiepark en rijden mee met hun handen in de lucht. Ook Thomas deelt in het kinderlijke enthousiasme: “Misschien moet je zeggen dat je de sleutels kwijtspeelde? Ik wil deze niet meer teruggeven, ze mogen onze auto houden.”

Opaalkust

Thomas Legrève

Liefde op het eerste gezicht

Gepakt en gezakt, vertrekken we de volgende ochtend naar Noord-Frankrijk. In de Logis de France-brochures zochten we naar een gepast stekje in deze fotogenieke regio en hotel Ferme du Vert in Wierre-Effroy leek ons ideaal, vlak bij de mooie kust van Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez. De auto stelt ons allesbehalve teleur. De rit is luxueus, we rijden haast geluidloos door het landschap. Dat onze kinderen niet op de achterbank zitten, zit daar ongetwijfeld ook voor iets tussen. Gesprekken voeren zonder onderbroken te worden, is al een luxe op zich.

Thomas glijdt door de bochten met grote souplesse en we vinden hier de ene mooie weg na de andere. We kunnen foto’s blijven nemen, ze zien er allemaal goed uit. En het plezier wordt er alleen maar groter op wanneer we de charmante hoeve ontdekken waar we logeren. “High five”, zeggen we in duo, dat hebben we prima gekozen.

Natuurgeluk

De eigenaar verwelkomt ons en geeft ons de sleutel van een erg grote kamer met reuzenbadkamer, zeer smaakvol ingericht allemaal. Je kan je hier moeilijk niet thuis voelen. We verkennen het hotel, drinken een aperitief en ademen de familiale sfeer in. Er hangen familieportretten, die een liefdevol verhaal vertellen. Je leeft hier in hun huiskamer, geniet mee van het landelijke leven en eet in het restaurant de streekgerechten die met zorg werden samengesteld.

Eigenaar Thomas geeft ons tekst en uitleg bij het verhaal dat we reeds uit de foto’s konden opmaken. “Mijn ouders kwamen naar hier in 80, ze waren zakenlui en we woonden in de stad. Op hun veertigste kozen ze voor een drastische ommekeer: een leven hier, in de natuur, zonder stress. Wij begrepen helemaal niet wat we hier in godsnaam kwamen zoeken. Zodra we de kans zagen, zouden we terugkeren naar de stad, maar we zijn gebleven. De natuur en de hoeve zijn ondertussen met ons vergroeid. De levenskwaliteit is hier veel groter dan in de stad. Ook mijn broer woont vlakbij en maakt kaas die we hier verkopen. Mijn zus woont wat verderop.”

Opaalkust

Thomas Legrève

Oorlog, oesters & Rolls Royces

“Dit hotel telt 15 kamers en werd in 1982 door mijn ouders opgericht. De boerderij dateert uit 1809 en bevat nog de typische Napoleontische stenen uit de streek. Na mijn studies wou ik het verhaal van mijn ouders voortzetten. Ik renoveerde kamer per kamer en hoop zo in kwaliteit te blijven groeien.”

“We mikken op mensen die, net zoals wij, terug willen naar de natuur. Veel mensen uit België komen de oude stad Boulogne bezoeken en komen hier wandelen langs de oude kustdorpen. De Engelsen zijn gevoelig aan de oorlogshistorie en zoeken de omgeving van Arras op, ze houden hier een gastronomische stop. Ook passeren toeristen hier regelmatig op doorreis naar het Zuiden.”

“De Fransen komen meestal voor zaken tijdens de week. En nu en dan zien we een verdwaalde Parijzenaar, want de meesten onder hen denken dat de wereld stopt bij Le Touquet! Maar hier is het mooier. Eens ze dat ontdekken, vinden ze de weg steeds terug. Ambleteuse is een prachtig stadje. De mooie route daar naartoe is in honderd jaar nauwelijks veranderd. En wie graag zeevruchten eet, moet zeker eens langs Audresselles passeren.”

Thomas vertelt ons dat we de eersten niet zijn om hier een auto uit te testen. “Vier keer per jaar komt hier een Engelse journaliste de allernieuwste sportwagens uittesten, van Maserati’s tot Rolls Royces en dan mag ik steeds even rijden!” Hij bedankt ons wel tien keer, al zijn wij het die hem moeten bedanken! Zo vriendelijk maken ze de gastheren niet meer. We nemen afscheid met de meest toepasselijke oneliner: “We’ll be back!” En we menen het ook echt.

Opaalkust

Thomas Legrève

Hotel Ferme du Vert, Wierre-Effroy, Frankrijk, +33 (0)3 21876700, www.fermeduvert.comBoeken doe je via www.logishotels.com. Een kamer heb je vanaf 80 tot 160 euro per nacht.

Meer info over de prachtige Mercedes waarmee we mochten rijden, vind je op www.mercedesbenz.be.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Mercedes, Opaalkust, Roadtrip, Weekendje weg.