Een fobie kenmerkt zich door een sterke, irrationele angst voor iets dat eigenlijk weinig tot geen bedreiging vormt. Een fobie is een soort angststoornis en iemand heeft het wanneer er bijvoorbeeld een extreme angst is voor kippen (alektorofobie).
De symptomen van een fobie zijn paniekaanvallen, een snellere hartslag, hyperventileren, zweten of zich ziek voelen. Fobieën komen eigenlijk vrij vaak voor. Ongeveer 7 tot 10% van de wereldbevolking heeft een specifieke fobie.
’s Werelds grootste fobieën
Het onderzoek van All About Cats wou nagaan wat de grootste fobieën op de wereld zijn. Agorafobie, de angst voor openbare ruimten en menigten, staat op nummer één, die komt in 61.67% van de landen voor. Maar eigenlijk is agorafobie complexer: het is een irrationele angst voor alle situaties of plaatsen waarin men zich opgesloten, in verlegenheid gebracht of hulpeloos kan voelen. Soms kan het zelfs zo erg zijn dat mensen die lijden aan agorafobie hun eigen huis niet durven verlaten.
Op nummer twee staat xenofobie (19.17% van de landen), of de angst voor alles wat vreemd en buitenland is – niet alleen personen. De top drie van ’s werelds grootste fobieën wordt afgesloten door claustrofobie (8.33% van de landen), of de angst voor kleine ruimtes en om daarin opgesloten te worden.
In België
Het onderzoek van All About Cats geeft ook per land weer wat de meest voorkomende, minst voorkomende en grootste dierenfobie is.
In België is de meest voorkomende fobie agorafobie. De minst voorkomende fobie daarentegen is ombrofobie, of de angst voor regen. Verder blijkt uit het onderzoek dat de grootste dierenfobie in België arachnofobie is, of de angst voor spinnen.
Lees ook: Expo’s om tijdens de paasvakantie te bezoeken, Woman to wacht: Tine Migerode