Online lezingen en ifta’s buitenshuis: zo vieren moslims de ramadan in 2021
© Getty Images

Online lezingen en ifta’s buitenshuis: zo vieren moslims de ramadan in 2021

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Op dinsdag 13 april begint de ramadan en voor moslims is het de tweede keer op rij dat de moskeeën dicht blijven. Online is de nieuwe trend, ook binnen het geloof.

/

De ramadan vindt altijd plaats in de negende maand van de islamitische kalender. Gedurende een maand komen moslims tot inkeer en herdenken ze Mohammed die zijn eerste boodschap van God ontving. Het is een vastenmaand waarbij moslims doorheen de dag, van zonsopgang tot zonsondergang niet eten of drinken, niet roken en geen seks hebben. Een manier waarop je jezelf leert te beheersen en leert omgaan met situaties waarin armoede de bovenhand neemt.

Het is ook een periode waarin extra aandacht wordt gegeven aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en samenhorigheid. Zo delen bijvoorbeeld veel moslims voedsel uit aan mensen in de buurt die daar nood aan hebben. Heel wat moskeeën organiseren ook inzamelacties voor goede doelen.

Moskeeën dicht en iftars buiten huis

De ramadan is een belangrijke maand waarin het gemeenschapsgevoel extra aangewakkerd wordt. Helaas is dat gezien de huidige omstandigheden moeilijk en dat zal ook dit jaar niet anders zijn. De moskeeën blijven dicht en de gezamenlijke iftarmaaltijden, kortweg familie-etentjes na zonsondergang, zullen deze keer in beperkte kring plaatsvinden. De avondklok is immers nog steeds van kracht en je mag maar één persoon buiten je gezin/bubbel uitnodigen in huis.

/

Online lezingen tijdens ramadan

Hoewel lezingen normaliter binnen de moskee plaatsvinden, leest de imam deze momenteel online voor. Ook korancitaten worden op een digitale manier voorgelezen. De zogenaamde Taraweeh-gebeden gaan helemaal niet door, tenzij het gezin zelf bepaalt om deze individueel of in gezinsverband te doen. De gezelligheid van het samenzijn is op dit moment zoek, en dat is voor moslims een grote aanpassing. Zeker op momenten zoals de ramadan waar een rijkelijk gevulde tafel met aan iedere uithoek een familielid de gewoonte is.

Pexels

Ramadan heeft ook positieve wending

Gelukkig is er ook een voordeel verbonden aan het thuiszitten tijdens de ramadan. Zo kunnen moslims hun gebeden op tijd verrichten en zijn ze minder afhankelijk van de plaats waar ze zich bevinden. Het samenhorigheidsgevoel mag dan wel aan een zijden draadje hangen, de ingesteldheid om dankbaar te zijn voor wat je hebt, is op dit moment groter dan ooit binnen de islam.

/

Ramadansoaps

Egypte, Turkije, Saudi-Arabië, Afghanistan, Pakistan,… nemen ieder op zich deel aan de ramadan. In grote lijnen komt de manier van ‘vieren’ overeen al zijn er toch enkele verschillen. In Egypte kijkt de familie ’s avonds naar ramadansoaps. Dat zijn soaps die in Egypte worden opgenomen en waarvan de opnames tijdens corona gelukkig zijn kunnen doorgaan. In Saudi-Arabië is het de jaarlijkse traditie om naar Ka’aba in Mekka te trekken. Mensen komen hier massaal samen waar vervolgens livebeelden van uitgezonden worden. Helaas is de kans groot dat ook dit jaar deze plannen in het water zullen vallen.

Lees meer Marie Claire op: 10 inspirerende Belgische vrouwen die hun stempel drukten op het jaar 2020; Woman to watch: Hanan Challouki; 22 maart: Drie vrouwen over hun strijd tegen radicalisering

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Islam, Moslimcultuur, Ramadan, Vastenmaand.