Koffie. Voor de één een drankje als ochtendritueel, voor de ander een bakje troost om de namiddag door te komen. De European Society of Cardiology deed recent een grootschalig onderzoek naar de werking van koffie bij 468.629 proefpersonen. De conclusie stelt gerust: deze warme cafeïnedrank, bereid op basis van water en gebrande cacaobonen, heeft een gunstige werking op je hart, bloedvaten, gewicht en mentale welzijn.
Drie kopjes koffie per dag
De European Society of Cardiology deed onderzoek naar het effect van koffie op ons mentale en fysieke welzijn. Hiervoor splitsten ze de proefpersonen op in drie groepen op basis van hun inname van koffie per dag. De ene groep dronk niet dagelijks koffie. De tweede groep dronk een halve kop tot drie koppen koffie per dag, tevens ook de grootste groep (58,4 procent). De derde groep dronk meer dan drie koppen koffie per dag.
Lees ook: 3 (h)eerlijke recepten waarin koffie de basis vormt
De resultaten helderden heel wat onduidelijkheden op. Mensen die graag een halve kop koffie tot drie kopjes per dag drinken, lopen 17 procent minder kans op hart- en vaatziekten. Bovendien lopen ze ook 21 procent minder kans op een beroerte. Ook wat betreft lange termijn, blijkt dat er na 10 à 15 jaar geen nadelige gezondheidseffecten opduiken. Een positieve uitkomst voor een drankje dat geliefd is bij een groot deel van de wereldwijde bevolking.
Gunstige effecten van koffie
Naast goed voor het hart- en de bloedvaten, biedt koffie ook nog andere voordelen. Eerst en vooral bevat het enkele stoffen die een positieve invloed hebben op oxidatieve stress. Met andere woorden werkt koffie ontstekingsremmend én remt het de veroudering van het lichaam af. Daarnaast bevat koffie chlorogeenzuur en trigonelline wat de kans op diabetes verlaagt.
Lees ook: 3 vrouwelijke ondernemers die hun eigen koffiebar uitbaten
Dagelijks enkele kopjes zwarte koffie drinken, kan ook de kans op overgewicht verkleinen. De voornaamste reden hiervoor is dat koffie je hongergevoel stilt, je metabolisme versnelt, wat vervolgens gewichtsverlies in de hand kan werken. Tot slot kan koffie het risico op dementie doen afnemen, de inname van cafeïne ligt hiervoor aan de basis, al is er nog geen duidelijkheid over welke stoffen in cafeïne dit gunstige effect hebben. Een belangrijk weetje: al deze voordelen gelden ook voor thee. Prof. Dr. Ernst Rietzschel, cardioloog in UZ Gent, raadt koffiedrinkers aan om te genieten van hun koffie, maar moedigt niet-koffiedrinkers niet per se aan om koffie te drinken. Er zijn voldoende andere voedingsstoffen ter beschikking om gezond te leven. Maar ja, koffie is er eentje van.
Lees meer Marie Claire op: Deze 5 alternatieven voor koffie geven evenveel energie.