Waarom bergschoenen, fleece en gore-tex zo populair zijn in de modewereld
© Arket - The Nordic Outdoors Collection

Waarom bergschoenen, fleece en gore-tex zo populair zijn in de modewereld

Leestijd: 2 min

Lang waren bergschoenen, fleecetruien en consorten uit den boze voor wie er ook maar een béétje modieus wou uitzien. De laatste jaren springen echter steeds meer modemerken op de outdoorkar, en ook in de nieuwe herfst-wintercollecties kan je er niet omheen. Maak kennis met gorpcore.

/

Schrik niet als je jonge stedelingen tegenkomt met bergschoenen, gewatteerde jassen, stevige rugzakken en broeken van isolerende gore-tex aan. Ze dragen die kleren (meestal) niet omdat ze daadwerkelijk de bergen in gaan of omdat ze een middag gaan vissen langs de rivier, maar omdat ze aanhangers zijn van de laatste nieuwe modestroming: gorpcore. De afkorting gorp komt van de naam die doorgewinterde wandelaars gebruiken voor snacks onderweg: good ol’ raisins and peanuts. Core is een afsplitsing van normcore, de kledingtrend waarbij het de bedoeling is er zo lelijk mogelijk uit te zien.

De oorsprong van gorpcore is niet geheel duidelijk. In Japan is outdoormode al erg lang populair, net als bij de IT’ers in Silicon Valley die hun plunje waarmee ze in het weekend naar buiten trekken, aanhouden naar kantoor. Wat alleszins vaststaat, is dat corona de gorp-populariteit nog heeft aangewakkerd. Want hoewel gorpcore in essentie staat voor outdoor performance wear voor mensen die niet direct aan outdoor performen doen, zijn we tijdens de lockdowns natuurlijk massaal aan het wandelen geslagen. En waarom zou je die dure kleren uitsluitend bewaren voor het bos, als je ze ook kan aantrekken naar de stad? Of zelfs naar een feestje?

Samsøe Samsøe x Nordisk

/

High end outdoorwear

Sinds Gucci de handen in elkaar sloeg met The North Face is gorpcore tot in de hoogste regionen van de modewereld doorgedrongen. De meest recente campagnefoto’s van Miu Miu lijken een lookbook voor een outdoormerk, Bottega Veneta verkoopt rubberen laarzen, net als Chloé en Dior. Ook Louis Vuitton heeft stevige stappers in de collectie zitten, en fleecetruien en donsjassen zijn niet meer weg te denken van de catwalk.

Premiummerken en modeketens gaan nog een stapje verder. Arket bracht bijvoorbeeld net nog The Nordic Outdoors Collection uit. Een volledige collectie – je raadt het al – in het teken van het buitenleven. Samsøe Samsøe werkte samen met Nordisk aan een collectie “voor esthetisch verantwoorde kampeertrips of het avontuurlijkere stadsleven”. Uniqlo kondigde net een samenwerking aan met White Mountaineering, een Japans outdoormerk. En het Italiaanse Diemme bracht recent een collectie stijlvolle regenlaarzen uit met Rains.

Uniqlo x White Mountaineering

/

Zorgen om het milieu

Gorpcore past ook perfect binnen dit tijdperk waarin we ons meer en meer zorgen maken om het milieu. Veel authentieke outdoormerken zoals Patagonia en het Japanse Snow Peak maken zich al jaren hard voor het klimaat. Ze doneren geld aan milieuorganisaties en experimenteren met materialen die minder schadelijk zijn voor onze planeet. Het zijn ook labels die bekend staat om hun kwalitatieve kleren die jaren meegaan, automatisch duurzaam.

Op Instagram wemelt het ondertussen van de accounts met honderdduizenden volgers, zoals @organiclab.zip, waarop foto’s van bergen en natuurreservaten afgewisseld worden met bergschoenen van pakweg Prada. Kortom, je weet wat je te doen staat.

Shop hieronder onze selectie van gorpcoremode:

Lees ook: Het Belgische Pursuit Femmes maakt maatpakken door en voor vrouwen & Dit zijn de modekleuren die je komende herfst en winter overal zal zien.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Gorpcore, Mode, Outdoor.