Beschouw je vrouw-zijn als een voordeel of nadeel in jouw professionele omgeving?
“In mijn eigen werkomgeving voel ik dat gelukkig niet. Maar we leven nog steeds in een mannelijke maatschappij: ons werkritme van 9 to 5 is gebaseerd op de mannelijke cyclus. Hun cyclus, gebaseerd op testosteron, duurt 24 uur, terwijl de cyclus van de vrouw gemiddeld 28 dagen duurt, onze hormonen fluctueren gedurende de maand. Sommige weken zitten we vol energie, andere dagen willen we ons terugtrekken. Maar daar wordt amper rekening mee gehouden, zeker niet in grote bedrijven. Er hangt veel schaamte rond menstruatie, het is vaak een eenzame ervaring voor een vrouw. Het wordt tijd dat we onze cyclus gaan gebruiken als leidraad en luisteren naar ons lichaam en onze noden. Als je je cyclus optimaliseert, optimaliseer je je leven. De taakverdeling in een bedrijf kan anders georganiseerd worden, menstruatieverlof en thuiswerk zouden een uitkomst zijn. Als we de cyclus benaderen met een positieve mindset, heeft dat voor iedereen voordelen.”
Lijkt seksisme af te zwakker of is het tegendeel waar?
“Seksisme is nog steeds aanwezig in onze maatschappij. Maar er wordt minder in de doofpot gestoken, taboes worden vaker doorbroken.”
Kan je een voorbeeld geven van een situatie waarin je benadeeld geweest bent als vrouw?
“Ik werk samen met mijn echtgenoot Jan. Tijdens gesprekken met investeerders richten ze zich voornamelijk tot hem en word ik genegeerd. Als ik het gesprek overneem en mijn partner zich op de achtergrond houdt, reageren ze verrast. Ik kan me voorstellen dat zo’n taakverdeling in een klassiek bedrijf niet evident is.”