Last minute cadeau-inspiratie voor Moederdag
© Unsplash - rawpixel

Last minute cadeau-inspiratie voor Moederdag

Leestijd: 5 min

Morgen is het weer zover: Moederdag. De dag om aan je mama te vertellen hoe graag je haar ziet door haar te verrassen met het perfecte cadeau. Perfecte cadeau's vragen echter doorgaans wat tijd en voorbereiding, en laat dat er nu bij hardwerkende twintigers en dertigers (ja, de veertigers mogen ook meedoen) vaak bij inschieten. Een boeketje van de bloemist om de hoek dan maar? Misschien wel... maar misschien ook niet.

Nog geen tijd gehad om een cadeau te regelen voor Moederdag? Geen nood, wij helpen je op weg met een aantal cadeausuggesties die je in een mum van tijd in de winkel kan oppikken of gewoon vanaf thuis via je computer kan regelen. Ga je voor een klassieker of voor een verrassend originele aanpak? Aan jou de keuze. Hier zijn alvast onze suggesties voor wie, net als wij, altijd net te laat aan zijn cadeauplanning begint.

1. Elke week een bloemetje

A post shared by bloomonBE (@bloomon.be) on

Waarom zou je je mama eenmalig verrassen met een boeket wanneer je haar ook (mits de nodige financiën) elke week, elke twee weken of elke maand een boeket kan schenken? Welke formule je ook kiest, Bloomon denkt met je mee, past zich aan als je mama eens een paar weken op vakantie wil en zorgt er, na een paar welgemikte muisklikken van jou, voor dat de mooiste boeketten op het juiste tijdstip bij je moeder voor de deur worden afgezet. De boeketten zijn telkens anders, maar sowieso wel kraakvers, wat maakt dat de bloemen ongeveer twee weken mooi blijven.

Meer informatie over Bloomon, de boeketten en de abonnementsformules vind je op www.bloomon.be.

/

2. Think Radical Vintage

Moederdag

Niks zo leuk om te geven als een salontafelboek. Zeker als het zoals Think Radical Vintage lekker zwaar weegt, prachtig vormgegeven is en bovendien uitpuilt van mooi te doorbladeren pagina’s. Piet Swimberghe en fotograaf Jan Verlinde trokken voor dit boek naar de meest opmerkelijke huizen en appartementen waar eigenaars met liefde voor vintage design een eigenzinnige twist hebben gegeven aan hun interieur. Een fantastisch boek voor al wie houdt van deco en interieurvormgeving, of voor wie simpelweg graag eens gaat piepen bij anderen alvorens zelf het terras in te richten.

‘Think Radical Vintage’, Piet Swimberghe en Jan Verlinde, hardcover, 208 blz., uitgeverij Lannoo.

/

3. Plant eens een boom

A post shared by Treedom (@treedom_trees) on

Wil je mama graag eens op een originele manier in de bloemetjes zetten? Geef haar met Moederdag dan een boom cadeau. Het voordeel: dit cadeau gaat jaaaaarenlang mee. Het nadeel: de boom staat niet daadwerkelijk in haar tuin (wat natuurlijk ook een voordeel kan zijn). Treedom plant immers bomen daar waar de mensen ze het hardst nodig hebben: in ontwikkelingslanden. Het leuke aan dit cadeau is dat je niet alleen de lokale bevolking helpt, maar ook Moeder Natuur, want elke boom is goed voor de absorptie van zo’n 200 kilogram CO2. Dus… wordt het een sinaasappelboom in Kenia, een koffieboom in Nepal of een bananenboom in Kameroen?

Meer info over het project, de prijzen en de bomen die je kan planten, vind je op www.treedom.net

/

4. Puur Pascale 2

Moederdag

Voor wie totaal geen risico wil nemen – hoewel je best toch snel nog even informeert of mamalief deze zelf niet al in huis heeft gehaald – is er Pascale. ‘Beter eten is beter leven’ vertrouwt ze ons toe vanop de cover en al wie haar kookboeken al eens heeft opengeslagen om er in de keuken mee aan de slag te gaan, weet dat ze gelijk heeft. Puur Pascale 2 bouwt voort op de kookboekentraditie die we van haar gewoon zijn: eenvoudige maar supersmakelijke gerechten boordevol groenten en kruiden. De recepten zijn opgedeeld per ingrediënt, wat de overzichtelijkheid van het boek zeker ten goede komt.

‘Puur Pascale 2’, Pascale Naessens, hardcover, 240 blz., uitgeverij Lannoo.

/

5. Plan Boost

Onder het motto ‘wat werkt voor Nathalie Meskens…’ is Plan Boost, een leuk boek om cadeau te doen aan alle mama’s die vinden dat ze nog een paar kilo op overschot hebben om naar behoren in die bikini te kunnen passen deze zomer. Na een paar woordjes uitleg over waarom ze het kookboek precies schreef, overloopt Nathalie in vogelvlucht de inhoud van haar voorraadkast om vervolgens 68 recepten op te lijsten die gezond, eenvoudig (niet onbelangrijk) en overheerlijk zijn  – we hebben er een paar getest en kunnen bevestigen dat dat klopt. Een leuk boek voor alle mama’s die nood hebben aan een culinaire energieboost.

‘Plan Boost’, Nathalie Meskens, hardcover, 176 blz., uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. 

/

6. Balls & Glory

A post shared by Tim Bisschop (@tim.bisschop) on

Denk jij ook zo nu en dan terug aan die lekkere gehaktballen die mama vroeger soms maakte? Til je nostalgie dan naar een hoger niveau en verras haar met een exemplaar van Balls & Glory. TV-chef Wim Ballieu bundelde voor dit boek bijna 100 van zijn meest gesmaakte recepten. Keer op keer opgebouwd rond een echte Vlaamse, gevulde gehaktbal die vervolgens gepimpt wordt met originele ingrediënten, is dit een verrassend leuk boek om in de keuken mee aan de slag te gaan. Het resultaat wordt gesmaakt door jong en oud, dus het menu voor het volgende familiefeest is bij deze al in de sacoche.

‘Balls & Glory’, Wim Ballieu, hardcover, 253 blz., uitgeverij Kannibaal.

/

7. Voor iemand anders

Heb jij zo’n mama die zegt dat ze alles al heeft en dat ze geen cadeautjes wil met Moederdag? Dan kan je haar deze Moederdag misschien verrassen met een kaartje dat onthult aan wie je haar cadeau wél hebt gegeven. Zo geeft SOS Kinderdorpen je de kans om een bon af te drukken voor een Warm MoederdagMoment waarmee je hen steunt in hun missie om de 79.000 kinderen op te vangen die nu zonder thuis of familie moeten opgroeien.

Oxfam geeft je de kans om cadeautjes te geven zoals een groentetuin, een stel kippen, een pakket schoolboeken of een eerstehulpkit. Niet voor mama uiteraard, maar zij krijgt wel een kaartje waarop staat wat er precies met haar cadeautje is gebeurd (lees: dat je het gegeven hebt aan iemand die het harder nodig had dan zij).

Bij Unicef moet je zijn als je mama wil verrassen met een HappyPack. Van 2 muggennetten tot 150 zakjes voedingspasta of een fiets; geluk schuilt soms in een klein gebaar dat voor anderen een groot verschil kan maken.

/

8. Wildplukken

Moederdag

Is je mama graag buiten en houdt ze van kruiden? Dan is Wildplukken misschien iets voor haar. Geschreven door wildplukker Leontien Bontje en voedingscoach Yvet Noordermeer is dit een boekje dat uitnodigt om de wijde, groene wereld in te trekken (of simpelweg de tuin, afhankelijk van wat daar allemaal in groeit). De auteurs overlopen meer dan 60 planten, bloemen en kruiden, vertellen welke bijzondere krachten deze hebben en geven ook nog eens recepten mee waar je bij thuiskomst mee aan de slag kan. Leuk voor wie een heel jaar lang verrast wil worden door Moeder Natuur.

‘Wildplukken. De Buitenkeuken, recepten het jaar rond’, Leoniek Bontje, hardcover, 256 blz., uitgeverij Terra.

/

9. Ocean view

Moederdag

Houdt je mama van een mooi geplaatste bank van waarop je kan genieten van een prachtig uitzicht? Dan is het boek Ocean View. The Perfect Holiday Homes misschien iets voor haar. Dit mooie koffietafelboek neemt je mee naar de mooiste strandhuizen ter wereld. Eerlijkheid gebiedt ons hier te vermelden dat niet alle huizen daadwerkelijk op een strand staan, maar het concept blijft wel identiek: stuk voor stuk zijn de huizen in dit boek pareltjes om naar te kijken en je hebt er een prachtig uitzicht op le grand bleu. Alle huizen zijn ook te huur voor de duur van een vakantie (mits je goed tot ruim bij kas zit).

‘Ocean View. The Perfect Holiday Homes’, hardcover, 240 blz, uitgeverij Lannoo.

/

10. Boekjes maken

Moederdag

Is je mama een creabea, dan zal ze dit boek voor Moederdag ongetwijfeld de max vinden. In dit luchtig vormgegeven en overzichtelijke boek legt Monica Langwe stap voor stap uit hoe je thuis de leukste kaartjes, notitieboekjes, mappen en doosjes van papier maakt om al je spullen, herinneringen en gedachtekronkels in te bewaren. Van vouwdoosjes en prachtige notitieboekjes met zacht leren omslag en wikkellint tot harmonica-albums en enveloppeboekjes waarin je de zaadjes voor de moestuin kan bewaren; met dit boek worden de wildste papierdromen mogelijk, ook voor wie niet beschikt over twee rechterhanden.

‘Boekjes maken’, Monica Langwe, soft cover, 111 blz., Forte Uitgevers.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Boeken, Cadeau, Cadeaus, Cadeautip, Liefdadigheidswerk, Moederdag.