Minder ouderwets en schadelijk: alles wat je moet weten over de ‘digitale permanent’
© Gucci SS20 - Imaxtree

Minder ouderwets en schadelijk: alles wat je moet weten over de ‘digitale permanent’

Leestijd: 2 min

Wie permanent zegt, denkt vast aan de poedelkapsels van Olivia Newton John in 'Dirty Dancing' en Julia Roberts in 'Pretty Woman'. Chemische krullen die je haar - letterlijk - permanent kapot beschadigen en hun hoogdagen beleefden in de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig. Uit Japan komt nu een nieuwe techniek overgewaaid die veel minder schadelijk is en qua resultaat moderner aanvoelt: de 'digital perm'. 

/

Na decennia van steil en gladgeföhnd haar is de wedergeboorte van de permanent aanstaande. Krullen zijn opnieuw vaker te zien op de catwalk (onder andere bij Celine, Chanel en Gucci) en ook in het straatbeeld spotten we opmerkelijk meer vrouwen met een – al dan niet – natuurlijke krullenbos. De vloeistof om krullen in haar te zetten is inmiddels minder schadelijk, maar de echte revelatie komt uit Japan. Voor de ‘digital perm’ wordt infraroodwarmte gebruikt om lossere golven en extra volume te creëeren. Bekende fans van de techniek zijn onder meer Jaime King, Bella Hadid, Jourdan Dunn en Emma Stone.

Epoch Hair Salon-Brugge is één van de weinige kappers in België waar ze de techniek al toepassen. “Voor een ‘digitale permanent’ gebruiken we rollers die verwarmd worden via lange zwarte kabels, verbonden aan een machine met een digitale display. Door de hitte worden de moleculen in het haar heropgebouwd zodat ze de vorm van de rollers overnemen”, leggen ze ons uit aan telefoon. “In tegenstelling tot bij een gewone permanent, worden hierbij chemicaliën gebruikt met eiwitten die de haarmoleculen beschermen in plaats van beschadigen.”

https://www.facebook.com/220594461824840/videos/382389059078123/

/

Natuurlijk resultaat

De ‘digital perm’ is in de eerste plaats minder schadelijk voor je haar, maar wat de techniek nog het meest onderscheidt van een klassieke permanent is het resultaat. De krullen ogen namelijk een stuk natuurlijker en hebben meer weg van de losse golven die je met een krultang in je haar legt en daarna voorzichtig uitkamt. Geen ‘coupe poedel’ dus. Omdat er niet met ammoniak gewerkt wordt, hoeft de krul er nadien ook niet uit te groeien maar zakt het langzaam uit. Het resultaat blijft tot 10 maanden zichtbaar.

Helaas is de techniek niet voor iedereen weggelegd. In de eerste plaats moet je haar in een goede conditie zijn, lees: niet gebleached. De ‘digital perm’ werkt ook beter op haar dat erg steil en relatief dun is. Het kan anders namelijk té veel volume creëeren en bovendien werkt het ook pluizen in de hand. De behandeling duur tenslotte ook makkelijk vier uur. Voor dit volumineuze haar moet je kortom al flink wat geduld hebben.

Het massale succes in Japan en ondertussen ook in andere grootsteden zoals Londen en New York toont wel aan dat het de moeite waard is. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden:

Lees meer Marie Claire op: Gezichtsrollers niet aan te slepen sinds corona, heb jij er ook een nodig?, Exclusief Le Labo parfum uitzonderlijk te koop in Antwerpen, en Getest: een ochtend bij mooimaker Dessange

https://www.instagram.com/p/B-kXYzCDI4q/?utm_source=ig_web_copy_link

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Beauty, Hair, Krullen, Permanent.