Op welke plaatsen voel jij je (on)veilig? Geef het aan via Safercities
© Shutterstock

Op welke plaatsen voel jij je (on)veilig? Geef het aan via Safercities

Door Nathalie Van Laer
Leestijd: 1 min

Heb jij je soms al onveilig gevoeld op straat? Of misschien ken je wel iemand die al is lastiggevallen toen hij of zij alleen onderweg was? Verhalen van jongeren die worden lastiggevallen, aangesproken of zelfs ongewenst aangeraakt op straat hoor je helaas steeds vaker. Hier wil het online platform Safercities op inspelen, door alle plekken waar jongeren zich (on)veilig voelen in kaart te brengen.

/

Als je ’s avonds alleen over straat loopt, klem je stevig je sleutels tussen je vingers. Of misschien hou je wel een bus deo bij de hand in je handtas, want je weet maar nooit wie er ineens op je afkomt. Is dit herkenbaar voor jou? Je bent niet de enige. Zo bleek uit een peiling van Plan International België, die 700 jongeren bevroeg naar hun ervaringen met seksuele intimidatie, dat 91% van de meisjes en jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar, en 28% van de jongens en jonge mannen al slachtoffer was van seksuele intimidatie.

safercities

planinternational.be

/

Echte verhalen

Ondanks deze hoge cijfers, dient maar 6% van de slachtoffers klacht in, dat vertelde Wouter Stes van Plan International aan Radio 2. Als gevolg is het aantal onbekende slachtoffers en feiten heel groot. Plan International vindt het belangrijk om deze risicoplaatsen in kaart te brengen. De internationale campagne ‘Safer Cities’, dat uitgevoerd wordt in 16 steden wereldwijd, moet zo het probleem onder de aandacht brengen.

In België richt Plan International zich op de steden Antwerpen, Brussel en Charleroi. Via het online platform Safercities kan je openbare plaatsen in die steden aanduiden en delen waar je je niet op je gemak of angstig voelt. Maar andersom werkt het ook. Zo kan je ook plekken waar je je wel goed en veilig voelt in de spotlight zetten. Bij deze locaties krijgen jongeren ook de kans om hun ervaring te delen, samen met oplossingen om die plek te verbeteren. De verschillende aanduidingen op de kaarten onthullen dus echte verhalen van jongeren en maken ze zichtbaar voor de buitenwereld.

safercities

planinternational.be

/

Stem geven

Op deze manier wil Plan International jongeren een stem geven en een veilige, verantwoordelijke en inclusieve omgeving creëren. Naast het tonen van negatieve ervaringen, kan Safercities namelijk ook plaatsen identificeren waar verandering nodig is. Hiermee wordt bruikbare informatie verkregen voor stedelijke beleidsmakers over welke factoren nodig zijn voor een veiligere publieke ruimte.

Wil jij ook een ervaring delen? Dat kan hier.

Lees meer Marie Claire op: Zalando steunt onderdrukte holebi’s en transgenders in Polen, #BalanceTonWilly verzamelt Belgische getuigenissen van seksueel misbruik

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Plan International, Seksuele intimidatie.