Leslie’s liefde voor koken is ontstaan in de keuken van haar moeder. Ze startte haar studies aan de Yves Mattagne Academy en werd als snel bekend door haar deelname aan Objectif Top Chef. Ze is uiteindelijk afgestudeerd als traiteur en werkt momenteel vooral als thuiskok, traiteur en columnist in de show Max et Vénus… Om nog maar te zwijgen over haar blog waarop ze al haar recepten en goede voedingsschema’s deelt; een echte goudmijn voor fans van lekker eten.
Op 9 november bundelden chefkok Leslie en Anniek, keukenadviseur bij Miele, hun krachten om samen in de imposante Miele keuken in Mollem een onvergetelijke, gastronomische avond te organiseren.
Op het programma: een viergangenmenu bestaande uit een Vitello Tonnato met een pickles van groeten, pompoensoep met parmezaancroutons, lottefilet met spelt en kleurrijke wintergroeten, en tot slot, de kers op de taart, gepocheerde peer met chocoladesaus en huisgemaakte granola (geweldig!). Wat het menu zo speciaal maakt? Alle gerechten worden bereid in de Miele-stoomoven.
Onze lezers en hun plus one schoten meteen in gang met alle voorbereidingen (snijden, schillen, pletten, roeren, bakken,…) die nodig waren voor het maken van dit feestmenu. Leslie en Cuisine en Anniek stonden klaar om tips & tricks te geven en te antwoorden op alle vragen. Zo kregen alle deelnemers de kans om kennis te maken met de vele voordelen van het hebben van een Miele stoomoven in je keuken.
Heb je honger gekregen van dit artikel en wil je thuis graag zelf aan de slag? Geen probleem, de recepten van Leslie en Cuisine vind je hieronder.
Pickles van groenten
Ingrediënten
- 300 ml water
- 200 ml azijn
- 100 gr suiker
- Een paar verschillende groeten: miniwortels, bloemkool, radijs, daikon
- Een snuifje zout
Bereiding
- Doe het water, de azijn en de suiker in een pas en breng aan dekook
- Maak de groenten schoon en snij ze naar eigen voorkeur
- Doe de groenten elk in verschillende bokalen, overgiet met het kookmengsel, laat afkoelen en sluit de bokaal
- Zet de bokalen in de koelkast
Vitello tonnato met Leslie’s homemade pickles
Ingrediënten
Voor de vitello
- 1 kalfsgebraad van 600 gr
- 4 takjes verse tijm
- 4 blaadjes laurier
- 4 el peperkorrels
- 4 el fleur de sel
- thermoresistente folie
Voor de tonatosaus
- 100 gr tonijn in olie
- 3 ansjovisfilets
- 25 gr kappertjes
- 4 takjes platte peterselie
- 4 takjes basilicum,
- 10 sprietjes bieslook
- 1 sjalot
- peper en zout
- 4 el mayonaise
Bereiding
De vitello
- Maak een fijne kruidenmengeling van de verse tijm, de peperbolletjes, de fleur de sel en de laurierblaadjes.
- Omwikkel het kalfsgebraad met het kruidenmengsel en verpak het gebraad grondig met een 4-tal lagen thermoresistente folie – of nog beter: verpak het in de Miele vacuümlade.
- Plaats het kalfsgebraad in een geperforeerde pan en stoom het vlees anderhalf uur op 65 graden.
- Laat het gebraad afkoelen en snij het net voor je het serveert in flinterdunne sneetjes.
De heerlijke tonnatosaus
Meng je de mayonaise, de ansjovis, de fijngesnipperde kruiden en de tonijn. Om een mooie gladde saus te bekomen, maak je best gebruik van een blender of keukenrobot.
De vitello tonnato
Dresseer de fijne sneetjes vitello in een mooie bloemvorm, giet er hier en daar een beetje tonnato-saus over en werk af met rucola en gemarineerde tomaatjes.
Pompoensoep met parmezaancroutons
Ingrediënten voor de pompoensoep
- 2 grote uien
- 2 knoflookteentjes
- 2 el olijfolie
- 700 gr pompoen
- 3 bouillonblokjes
- peper (liefst uit de pepermolen)
- 2 liter kokend water
Bereiding
- Snij de ajuin en de knoflook fijn, doe ze in een 5 liter stoomovenpan zonder gaatjes, voeg de olijfolie toe en kook gedurende 4 minuten op 120°C of 12 minuten op 100°C
- Was ondertussen de pompoen, schil hem en snij het vruchtvlees in blokjes.
- Doe de helft van de pompoen mee in de stoomovenpan, verkruimel de bouillonblokjes en strooi deze over de pompoen in de pan. Leg hierop de rest van de pompoen en kook het geheel vervolgens 8 minuten op 120°C of 24 minuten op 100°C.
- Overgiet vervolgens de inhoud van de pan met de twee liter kokend water, mix en breng op smaak met peper
- Voor een beetje variatie in de smaak van je soep kan je ook wat kokosmelk toevoegen of een klein beetje currypoeder
Het recept voor de parmezaancroutons vind je op de volgende pagina.
Parmezaancroutons
Ingrediënten
- 2 sneetjes toastbrood of pain de mie
- een klein kommetje geraspte parmezaan of een parmezaanblok van 50 gr
- een beetje boter
- zout
- zwarte peper
Bereiding
- Indien je koos voor het parmezaanblok: rasp de parmezaan
- Neem een kom en meng daarin de parmezaan, de peper en het zout
- Verwarm een pan op een matig vuur en laat er wat boter in smelten
- Smeer een dun laagje parmezaanmengsel over het toastbrood en gril deze in de pan
- Eens klaar, haal je de pan van het vuur en snij je het brood in kleine blokjes of soldaatjes.
Lottefilet met spelt en kleurrijke wintergroenten
Ingrediënten
- 1 kg lottefilet
- 300 gr spruiten
- 2 pastinaken
- 2 rode bieten
- 4 wortelen
- 250 gr spelt
- 500 ml groentebouillon
- 2 el currypasta
Bereiding
- Maak de groenten schoon en snij ze naar smaak
- Leg elke groente in een aparte stoomschaal met gaatjes
- Stoom de rode biet 3 minuten in de steamer op 120°C
- Stoom de 3 andere groenten in de Miele combistoomoven. Kies voor de functie menugaren en zoeken de verschillende groenten. De oven zal voor jou de tijd, de temperatuur en de volgorde berekenen.
- Doe de spelt samen met de groentebouillon en de currypasta in een stoomovenpan met gaatjes en stoom volgens de aanwijzigingen op de verpakking
- Verdeel de lottefilet in individuele porties. Strijk de geperforeerde stoomschaal in met olijfolie en verdeel de individuele porties in de schalen. Stoom de lottefilet vervolgens op 80°C gedurende 6 minuten
- Serveer op een warm bord. Begin met de spelt, leg hierop de verschillende groenten en werk af met de lottefilet en een pittig sausje naar keuze.
Gepocheerde peren met homemade granola
Ingrediënten voor de gepocheerde peren
- 6 halfrijpe peren
- 250 ml droge witte wijn of rode wijn
- 250 ml water
- 3 el suiker
- 1 vanillestok
- 1 kaneelstok
Bereiding
- Schil de peren, snij ze doormidden en verwijder het klokhuis
- Leg de helften in een niet-geperforeerde stoompan en overgiet deze met water en wijn
- Voeg de suiker en de specerijen toe, dek af met hittebestendige folie en stoom volgens de instructies van de Miele stoomoven
Het recept voor de granola vind je op de volgende pagina.
Homemade granola
Ingrediënten
- 300 gr havervlokken
- 100 gr geraspte kokosnoot
- 75 gr gemalen hazelnoten
- 100 gr agavesiroop of bruine suiker
- 20 gr rozijnen
- 2 sneetjes peperkoek
- 2 el kokosolie
Bereiding
- Verwarm de Miele oven voor op 180°C.
- Meng de havervlokken met de hazelnoot en de kokosnoot.
- Meng de bruine suiker, de kokosolie en de peperkoek in een pannetje. Breng dit mengsel aan de kook tot de suiker opgelost is.
- Mix beide mengsels tot één geheel, strooi dat uit over een bakplaat en stop het voor 30 minuten in de oven
- Laat afkoelen en voeg de rozijnen toe