Dit zijn de beste vrouwelijke chefs van 2017
© Pers

Dit zijn de beste vrouwelijke chefs van 2017

Door Charlotte Deprez & Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 3 min

'De Vrouwelijke Chefs van de Michelin gids' is inmiddels al aan zijn tweede editie toe en telt dit keer niet vijf maar zes vrouwelijke sterrenchefs tussen zijn pagina's. Wie zijn de uitverkorenen die door Veuve Clicquot en Michelin op handen worden gedragen? Marie Claire stelt ze aan je voor.

Maar liefst 87 chefs, waarvan 6 met een Michelinster en 13 met een Bib Gourmand; dat zijn de dames die de pagina’s bevolken van de net uitgebrachte tweede editie van De Vrouwelijke Chefs van de Michelin gids. Ze werden geselecteerd door zowel Michelin als Veuve Clicquot, want met zelf een grote dame als boegbeeld, geeft het beroemde champagnehuis maar al te graag een duwtje in de rug van talentvolle en ambitieuze vrouwen.

Ditmaal zijn het de vrouwen die in België en Luxemburg achter de meest invloedrijke potten en pannen staan die in de schijnwerpers worden gezet. Maar wie zijn dat precies, die zes dames die een Michelin ster achter hun naam mogen vermelden? We zetten ze even voor je op een rijtje.

PS. Ben je benieuwd naar meer? Surf dan snel naar onze Instagram pagina en win je eigen exemplaar van de gids!

/

Ricarda Grommes

michelin

Pers

Nieuwkomer in de rangen is Ricarda Grommes, chef van het restaurant Quadras in Sankt-Vith en sinds dit jaar houder van een Michelinster en winnares van de eerste Veuve Clicquot ‘Jonge Vrouwelijke Chef van 2017′ prijs. Deze jonge dertiger die er als geen ander in slaagt om uitgesproken en subtiele smaken te verenigen op één bord, leerde de knepen van het vak van grote namen in binnen- en buitenland. Samen met haar man Kevin Ohles baat ze Quadras uit, een restaurant en brasserie in de Oostkantons waar Ricarda’s persoonlijke, elegante keuken perfect tot zijn recht komt.

Quadras, Malmedyer Stasse 53, 4780 Sankt-Vith, www.restaurant-quadras.be.

/

Arabelle Meirlaen

michelin

Pers

Ze behoeft eigenlijk geen introductie meer, want Arabelle Meirlaen heeft als geen ander van koken met groenten een kunst gemaakt. We durven haar zonder blikken of blozen het boegbeeld van de natuurlijke keuken noemen en het behoeft dan ook geen uitleg, dat wie zijn voeten onder een van de tafels van haar restaurant mag schuiven, zich mag verwachten aan een culinair avontuur waarin pure en kleurrijke ingrediënten centraal staan. Wie denkt dat een bord vol groenten en kruiden konijnenvoer is, heeft duidelijk nog nooit de eer gehad om een gerecht van Arabelle te mogen proeven.

Arabelle Meirlaen, Chemin de Bertrandfontaine 7, 4570 Marchin, www.arabelle.be.

/

Lydia Glacé

michelin

Pers

Zij houdt van saus, hij houdt van wijn. Samen baten Lydia Glacé en haar man Carlo Zecchin het gastronomische restaurant Les Gourmands uit, en dat doen ze al sinds 1990. De gerechten die Lydia hier opdient, volgen het ritme van de seizoenen. Maar verwacht hier zeker geen rustieke keuken, want Lydia kookt klassiek maar creatief, met smaken en producten van vandaag. Denk polenta maar ook tempura, foie gras en kreeft, maar ook chocoladetaart en espresso ijs. Dat alles aangevuld met perfect passende wijnen waar zelfs de grootste wijnkenner niks op aan te merken zal hebben.

Les Gourmands, Rue de Sars 15, 7040 Blaregnies, www.les-gourmands.be.

/

Isabelle Arpin

De Franse Isabelle Arpin begon haar Belgische culinaire avontuur in Oostende, waar ze bijna 20 jaar achter diverse fornuizen te vinden was. Het was echter bij Alexandre in Brussel dat Isabelle volledig haar draai zou vinden en haar verfijnde, elegante en internationaal geïnspireerde creaties leverden het restaurant in 2015 een nieuwe Michelinster op. Toch besloot Isabelle vorig jaar dat het tijd was voor een nieuw avontuur. Momenteel is ze te vinden in de keuken van WY in Brussel, maar naar verluidt, zou ze daar in juni alweer vertrekken. Dus als je haar uitmuntende gerechten daar nog wil proeven, ben je er best snel bij!

michelin

Pers

WY bij Bart de Pooter, Bodenbroekstraat 22, 1000 Brussel, www.wybrussels.be.

/

Stéphanie Thunus

michelin

Pers

Stéphanie Thunus leerde de knepen van het vak als sous-chef in de Grill aux Herbes in Wemmel en opende in 2012 haar eigen restaurant Au Gré du Vent samen met haar man Sébastien. Het restaurant, dat inmiddels zijn eerste Michelinster binnen heeft, ligt recht tegenover de boerderij van haar ouders en dat is niet toevallig. Stéphanie weet immers als geen ander waar ze de beste regionale producten moet halen, die ze vervolgens omtovert tot een geraffineerd maar uiterst modern gerecht. Deze dame wordt dan ook niet toevallig aanzien als de toekomst van de Waalse gastronomie.

Au Gré du Vent, Rue de Soudromont 67, 7180 Seneffe, www.resto-augreduvent.be.

/

Léa Linster

michelin

Pers

Léa Linster is een naam die een belletje zou moeten doen rinkelen bij al wie houdt van gastronomie. Waarom? Omdat ze 1989 de eerste vrouw was die de Bocuse d’Or won. Inmiddels is Léa een televisiester in Duitsland, waar ze onder andere haar eigen kookprogramma heeft. Toch blijft ze met haar klassieke keuken een vaste waarde in culi-land en heeft ze haar plaats in de nieuwe gids dan ook dubbel en dik verdiend. Léa is wellicht nog het meest gekend om haar madeleines, die door kenners omschreven worden als “mogelijk de beste van Luxemburg en omstreken”.

Léa Linster, Route de Luxembourg 17, 5752 Frisange (Luxemburg), www.lealinster.lu.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Chefs, Food, Michelin, Michelin gids, Vrouwelijke chefs.