Met deze zes tips kom je een winterdip door
© MCB/Shutterstock

Met deze zes tips kom je een winterdip door

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 1 min

Donkere, korte en koude dagen zorgen ervoor dat er elk jaar flink wat mensen te maken krijgen met een winterdip. En die lijkt terug in het land te zijn. Om dit seizoen het best door te komen, geven wij je zes tips van een expert.

/

Wat is een winterdip?

Bij een winterdip heb je last van een slecht humeur door de korte, donkere dagen. Een winterdip begint in de winterperiode en gaat vaak in het voorjaar vanzelf over, als sneeuw voor de zon. De klachten kunnen elk jaar terugkeren. Vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid komen het meest voor.

“Sommige mensen hebben last van een winterdepressie of seizoensdepressie. De impact op hun leven is dan zodanig groot dat professionele hulp noodzakelijk is. Een winterdip kan een vervelende impact hebben op je psychisch en lichamelijk welzijn”, aldus dr. Kirsten Catthoor, psychiater ZNA.

Lees ook: Ben je een slechte slaper? Probeer deze tips

Zeven tips van een expert

  1. Breng tijd door in de buitenlucht, liefst zo vroeg mogelijk in het eerste daglicht. Het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw. Blauw licht remt de productie van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Hierdoor word je écht wakker en verminder je de kans op een winterdip. Ga gedurende de dag een paar keer naar buiten. Een paar minuten daglicht doet wonderen!
  2. Beweeg, het liefst overdag in de buitenlucht. Door regelmatig te bewegen halveer je de kans op een winterdip en maak je hem sowieso minder diep.
  3. Eet gezond met lekker veel groenten en weinig suiker. Eet dagelijks een paar walnoten, gebruik gebroken lijnzaad of slik (plantaardige) omega 3.
  4. Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Door een positieve, dankbare stemming vast te houden geef je winterblues geen kans.
  5. Zorg dat je je ergens op kunt verheugen. Boek een paar nachten weg, plan een leuk uitstapje, kook een lekkere maaltijd of beloof jezelf iets cadeau te doen over een paar dagen.
  6. Zorg voor voldoende nachtrust en let erop dat je je slaap niet verstoort. Vermijd koffie, alcohol, cafeïne en gsm-gebruik twee uur voor je gaat slapen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Mentaal welzijn, Winterdip.