Met deze basistips bak je in een mum van tijd je eigen brood
© Unsplash

Met deze basistips bak je in een mum van tijd je eigen brood

Door Hannah Gellens
Leestijd: 3 min

Het leven wordt duurder. Zo ook de prijs van ons brood bij de bakker. Misschien is dit wel het ideale moment om zelf aan de slag te gaan? Marie Claire helpt je alvast op weg.

/

Eigenlijk is zelf brood maken helemaal niet moeilijk. Bloem, water, gist en een beetje zout is al wat je nodig hebt. Dan nog een beetje geduld terwijl je wacht op jouw heerlijke creatie in de oven, en het brood is geklaard.

Bloem

  • Wie het graag simpel houdt, kiest best voor een all-in-broodmix. Alles zit dan al in het pakket. Het enige wat je zelf nog moet doen, is water toevoegen.
  • Bloem van rogge, volkoren, tarwe… Er bestaan heel veel soorten bloem voor brood. De keuze is dus aan jou om uit te maken wat je het liefst op je bord wil.
  • Het beste is om voor ‘sterke’ bloem te gaan, of bloem met veel gluten. Gluten zorgen ervoor dat je deeg rijst en luchtig wordt.
  • Bloem koop je in de supermarkt, maar evengoed bij tuincentra of (biologische) natuurvoedingswinkels. Bij deze laatste vind je meestal het grootste aanbod, ook van bloem die zeldzamer te vinden is: semolina, spelt…

Gist

  • Gist in brood is nodig om het te laten rijzen en luchtiger te maken zodat het volume toeneemt.
  • De voorkeur gaat uit naar verse gist die koel bewaard wordt. Bij verse gist moet je de gistcellen eerst activeren. Dat doe je door gist op de lossen in lauwwarm water en te roeren tot er een brij ontstaat. Vervolgens laat je het een kwartier staan waarna je het met de bloem kan mengen.
  • Verder bestaan er ook nog droge gist en instant gist. Droge gist, die eerder zeldzaam is, wordt gemaakt van verse gist, terwijl instant gist op zijn beurt wordt gemaakt van gedroogde gist. Deze twee gistsoorten zijn veel langer houdbaar dan verse gist.

Lees ook: Daarom is het beter om 1 uur na een maaltijd te wachten met het eten van fruit

/

Zout

  • Brood zonder zout zou geen brood zijn: het geeft smaak en zorgt ervoor dat het rijzen niet uit de pan swingt.
  • Zorg ervoor dat je de gist niet in contact laat komen met het zout. Want daarvan gaat die kapot. Meng het zout met de bloem voordat je er de gist en het water bij doet.
  • Keukenzout, grot zout, fijn zout… Het kan eigenlijk allemaal.

Water

  • Ook water is nodig om het brood te laten rijzen. Het zorgt ervoor dat het kneedbaar wordt.
  • De hoeveelheid water die je toevoegt bepaalt mede het type brood. Ciabatta of focaccia bevatten bijvoorbeeld een heel andere hoeveelheid water per kilo bloem dan speltbrood. Hoe minder water, hoe taaier de korst en hoe droger het kruim.
  • Om de hoeveelheid water te bepalen, bestaat er een vuistregel: 100% bloem (wit brood) bevat 60% water en 2% zout.

Suiker

  • Suiker in brood is optioneel. Het is goed in zoete broden zoals rozijnenbrood of brioche.

Unsplash

/

Meergranenbrood met zaden

Dankzij de verschillende zaden krijgt dit gezonde brood een heerlijke, nootachtige smaak. Het brood is lekker, vullend en zorgt dat je er weer even tegen aankan.

Ingrediënten (1 groot brood)

  • 300 g koud water,
  • 20 gram sesamzaad,
  • 20 g lijnzaad,
  • 20 gram boekweitkorrels, geroosterd,
  • 20 gram zonnebloempitten, geroosterd,
  • 500 gram volkorenmeel,
  • 10 gram zout,
  • 8 gram verse gist,
  • 80 gram warm water.

Bereiding

  1. Doe het water samen met de zaden in een mengkom en roer. Dit is het natte mengsel. Dek af met een handdoek of kleinere kom. Laat het een nacht op een koele plaats staan.
  2. Haal de volgende dag het natte mengsel uit de koelkast.
  3. Meng het volkorenmeel samen met het zout in een andere kom. Dit is het droge mengsel.
  4. Meng in een klein potje de gist met 80 gram water en roer tot de gist is opgelost. Laat het een kwartier staan.
  5. Meng vervolgens de gistoplossing door het natte mengsel, voeg het droge mengsel toe en kneed alles met de hand tot een samenhangend deeg. Dek af met een handdoek en laat 10 minuten staan.
  6. Kneed het deeg. Dek daarna de kom weer af en laat 10 minuten staan.
  7. Herhaal stap 6 twee keer, waarna je de kom weer afdekt en het 1 uur laat rijzen.
  8. Bestuif een proper werkvlak met een beetje bloem. Leg het deeg op het werkvlak. Vouw een kant van het deeg naar het midden toe. Vouw de tegenoverliggende kant naar het midden. Rol het deeg uit. Herhaal dit zo’n vijftal keer.
  9. Modelleer het brood in een vorm naar wens. Je kunt daarvoor ook een broodvorm gebruiken.
  10. Bestrooi het brood met bloem. Dek af en laat nog 45 minuten rijzen, tot het brood dubbel zo groot is.
  11. Verwarm de oven op 240°C. Zet een braadslee onder in de oven. Vul een tas met water.
  12. Leg het brood in de voorverwarmde oven. Giet de tas water in de hete braadslee en verlaag de temperatuur tot 220°C. Bak het brood ongeveer 30 minuten in de oven tot het goudbruin ziet.
  13. Haal het uit de oven en klop eens op de bodem. Als het hol klinkt, is het brood gaar.

Unsplash

Lees ook: Maak zelf de perfecte burger van A tot Z

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bakken, Brood, Recept.