Mei Plasticvrij drukt pauzeknop in door extra corona-afval
© Unsplash

Mei Plasticvrij drukt pauzeknop in door extra corona-afval

Door Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

Door de coronacrisis en de verscherpte hygiëne is plastic wereldwijd aan een heuse heropleving bezig. De situatie is zo schrijnend, dat de organisatie van de Belgische actie Mei Plasticvrij de editie van dit jaar annuleert.

/

“Wij zagen de afgelopen twee jaar met lede ogen aan hoe het gebruik van plastic alleen maar verergerde”, vertelt Ineke Van Nieuwenhove, organisatrice van Mei Plasticvrij. “Wij durven er nauwelijks aan denken, maar hoeveel honderden miljoenen plastic verpakte mondmaskers, gezichtsmaskers, plexischermen en vooral zelftests zijn er wel niet over de toonbank gegaan?”

8 miljoen ton corona-afval

Een studie uit 2021, gepubliceerd in het online wetenschappelijk tijdschrift PNAS, stelde vast dat er sinds het begin van de pandemie zo’n 8 miljoen ton extra ‘corona’-afval werd geproduceerd wereldwijd. 25.000 ton daarvan, wat goed is voor 1.000 volle vrachtwagencontainers, kwam in onze oceanen terecht. Maar niet alleen onze oceanen zien af van al dat extra afval, ook rivieren, stranden en de kust hebben te lijden.

En het zijn vaak niet wij, de mensen, die hier rechtstreeks de gevolgen van dragen, maar vooral vissen en vogels, waarschuwen experts. Op zoek naar eten krijgen deze dieren vaak stukjes zacht, flexibel plastic mee binnen in hun lijf, of ze kunnen er ook fysiek in verstikt raken.

/

Lak aan plasticprobleem

De organisatie van Mei Plasticvrij merkte niet alleen dat de vraag naar plastic flink is toegenomen, maar ook dat mensen lak hebben gekregen aan het plasticprobleem. We doen minder ons best om plasticvrij(er) te leven.

Uit nieuwsgierigheid deed Ineke Van Nieuwenhove een rondvraag op straat naar het probleem. “Wat we vooral te horen kregen waren een post-corona vermoeidheid én een verlangen naar een ontspannende lente vol terrasjes, etentjes, en cultuur opsnuiven met familie en vrienden. Het mag allemaal niet te ingewikkeld of te inspannend zijn – daar hebben we de voorbije twee jaar al onze portie van gehad.”

Door het gebrek aan motivatie bij het grote publiek besloten Ineke Van Nieuwenhove en haar team – met spijt in het hart – dit jaar de pauzeknop in te lassen voor Mei Plasticvrij.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mei Plasticvrij (@mei.plasticvrij)

/

5 tips om je steentje alsnog bij te dragen

  1. Koop geen water in flessen en stap over op kraanwater. Drink je niet graag kraanwater? Dan kan een waterfilter soelaas bieden.
  2. Neem als je gaat winkelen steeds een boodschappentas en herbruikbare zakjes voor groenten en fruit mee.
  3. Neem overal je eigen drinkbus, koffie-on-the-go-kop, bestek… mee. Zo hoef je niet steeds gebruik te maken van een plastic variant.
  4. Ga in de winkel voor het plasticvrije alternatief. Bijvoorbeeld een melkfles verpakt in karton en niet in plastic.
  5. Koop zoveel mogelijk vers en in bulk.

Lees ook: Bruidsmake-up en -kapsels: vijf beautyhacks van een expert, De mooiste designklassiekers voor buiten op het terras

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Mei plasticvrij, Plastic.