De mooiste designklassiekers voor buiten op het terras
© Gubi

De mooiste designklassiekers voor buiten op het terras

Door Hannah Gellens  & Eloïse Trouvat
Leestijd: 5 min

Terwijl de designerwereld zich eerst vooral bezighield met interieur binnenshuis, focust het vandaag de dag ook op het leven in de openlucht. Enkele designklassiekers - zoals de LC7 zetel, de ‘Diamond Chair’ en de Pacha leunstoel - kan je sinds kort ook in hun buitenversie vinden. Laat de zomer, comfortabel in een stijlvolle tuin, maar komen dus!

/

Veel designmerken surfen mee op de golf van de almaar groeiende belangstelling – of obsessie zelfs – voor de esthetiek van de jaren zeventig. En de komst van het warme weer lijkt deze ontwikkeling alleen maar te bevestigen. Want enkele grote designstukken uit die tijd komen niet alleen terug in hun indoor, maar ook in een outdoor versie.

Lees ook: Waarom seks beter wordt met de jaren

Enkele klassiekers uit de designwereld brachten vanaf het einde van de jaren 1930 een revolutie in de de interieurwereld teweeg. Hier vind je enkele tijdloze meubelen, onder meer van Cassina, Knoll of Gubi, die klaar zijn om deze zomer ook buiten te schitteren!

/

1. De LC7 zetel van Cassina

De Française Charlotte Perriand ontwierp deze stoelen in 1927 voor haar Parijse appartement aan de Place Saint-Sulpice. Het ontwerp weerspiegelt goed het karakter van het design dat in de jaren 30 in Europa in trek was. In 1928 werd deze comfortabele draaistoel tentoongesteld op de Salon d’Automne, waarna het niet meer weg te denken was naast de meubelen van beroemde namen zoals Perriand, Le Corbusier en Jeanneret.

Zoals de rest van deze avant-gardistische meubelserie, past de LC7 stoel perfect in een buiteninterieur. Cassina wou dit kostbare erfstuk graag zo goed mogelijk in ere houden. Daarom heeft het de hele reeks van deze stoel, zowel qua stoffen als qua afwerking, aan een vernieuwing onderworpen.

Cassina

/

2. De Diamond Chair van Knoll

De Diamond Chair, een klassieker uit de jaren vijftig, betekende een revolutie op het vlak van zitmeubelen. Zijn ontwerper, de Italiaan Harry Bertoia, stond bekend om zijn gedurfde en bijna oneerbiedige stijl voor de welgemanierde interieurs van toen. Hij maakte deze UFO-stoel vanuit zijn ambitie om zijn twee passies – juwelen en beeldhouwkunst – te combineren in een en dezelfde kunstvorm: design.

Lees ook: Isabel Marant lanceert platform voor vintage-artikelen in België

Het resultaat is een prachtige stoel die functionaliteit en originaliteit combineert. Vandaag de dag wordt het geproduceerd door Knoll, een jong bedrijf dat de regels van de binnenhuisarchitectuur op zijn kop zet.

Deze legendarische stoel heeft er mee voor gezorgd dat design volledig is opgenomen in het moderne tijdperk. Deze bestseller die lange tijd alleen maar binnen te vinden was, is nu ook verkrijgbaar in een versie voor buiten. Zijn gelaste en roestvrije stalen frame geeft een chique en mythische toets aan elk terras dat op zoek is naar hoogstaand comfort.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Knoll (@knoll)

/

3. De Pacha zetel van Gubi

De naam alleen al nodigt uit om dit kostbare ontwerp te gebruiken voor een goed, luilekker dutje… In zijn wolkachtige vorm brengt de Pacha zetel alle obsessies van zijn ontwerper Pierre Paulin samen. In 1975 kwam hij met het idee voor deze comfortabele zetel die geen poten heeft. Dat was toen heel innovatief en origineel voor zijn tijd.

Doorheen de jaren werd de Pacha zetel gedegradeerd tot ‘modern voor zijn tijd’. Maar in 2018, toen het Deense bedrijf Gubi besloot om het meubelstuk nieuw leven in te blazen, werd het meteen een groot succes voor hedendaagse interieurs die de esthetiek uit de jaren zeventig nastreven.

Bezig aan zijn heropbloei verhuist de hele Pacha-familie (Pacha Lounge Chair, Pacha Ottoman, Pacha Sofa) deze zomer ook naar buiten. Daarvoor is er een tussenlaag ontwikkeld die zowel waterdicht als luchtdoorlatend is. Dat zorgt ervoor dat het buitenmeubel snel opdroogt na een regenbui.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUBI (@gubiofficial)

/

4.  De Marenco canapé van Arflex

Heerlijk rond en bewust laag op de grond. De Marenco zetel is duidelijk een kind van de jaren zeventig, met zijn meubels die vragen om eenvoudige ontspanning. Kussens in overvloed, zachte rondingen en lage zitoppervlakten: dat zijn de geheimen van deze Italiaanse designklassieker, ontworpen door Mario Marenco.

Om de vijftigste verjaardag van dit meubelstuk te vieren, presenteert fabrikant Arflex deze zomer ook een buitenversie. Het model is nu verkrijgbaar als zetel met ottoman en als twee- of driezitsbanks, met of zonder armleuningen. Tijdloze elegantie en een onvergetelijk comfort zijn de kenmerken van dit outdoor model!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by arflex (@arflex_official)

/

5. De LC3 canapé van Cassina

De LC3 zetel is het kleine broertje van de emblematische LC2 zetel en werd ontworpen door Charlotte Perriand, Le Corbusier en Pierre Jeanneret. Het vertegenwoordigt de missie van dit trio om komaf te maken met het decorum dat op het einde van de jaren twintig in de mode was.

De vorm – met zijn strakke rechte lijnen, eenvoudige structuur en comfortabele lederen bekleding – kondigde de komst aan van een reeks ergonomische meubelen die de nadruk wouden leggen op functioneel wonen.

Lees ook: Een appeltje voor de honger: 3 culinaire recepten met dit alledaagse fruit

Net als de rest van het meubilair dat door het trio ontworpen werd, neemt deze mythische sofa nu ook een ereplaats in op het terras. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren afhankelijk van de sfeer die je buiten wilt creëren: zwart, bruin, groen, ivoor en taupe tinten.

 

Cassina

/

6. De Doron zetel van Cassina

De Doron zetel is zeker niet het bekendste meubelstuk ontworpen door Charlotte Perriand. Maar dat neemt niet weg dat hij bijna perfect de stijl van de beroemde Franse ontwerpster beschrijft: het roept haar speciale band met de natuur op.

In 1947 creëerde Perriand het meubel voor de inrichting van het gelijknamige hotel in het skigebied Les Allues. Er werd gewerkt met natuurlijke materialen en licht hellende rug. Het ontwerp schreeuwt dus eigenlijk om buitenlucht.

In samenwerking met de dochter van de architect-designer, Pernette Perriand Barsac, presenteert Cassina een outdoor versie van deze comfortabele zetel, gemaakt in teakhout. Het materiaal zorgt ervoor dat je comfortabeler dan ooit kan neervleien in zijn zachte en ronde vormen.

Cassina

/

7. De Saparella canapé van Cinna

In het aanbod van comfortabele coconbanken is de Saparella zetel van Cinna een echte must have. Deze zetel werd gecreëerd door Michel Ducaroy, de Franse ontwerper die ook de beroemde Togo zetel op zijn naam heeft.

Hoewel dit ontwerp minder bekend is, heeft het mee bijgedragen aan de technische vooruitgang in de designwereld  tijdens de jaren zestig. Dit stuk bestaat volledig uit schuim en heeft een laag, hol silhouet dat comfort garandeert.

Deze sofa was een van de eerste op de Franse markt om herwerkt te worden naar een buitenversie. Hij kan worden samengesteld naargelang de wensen van jouw terras of tuin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cinna (@cinna)

/

8. De Pedestal tafel van Knoll

De serie van Pedestal, ontworpen door Eero Saarinen in 1957, is een icoon binnen het naoorlogse design. In zijn ontwerp roept de hele serie een verlangen op naar vernieuwing binnenshuis. Fabrikant Knoll ging hier in mee en nam de uitdaging aan om het meubelstuk uit te geven. Luchtig en zuiver, combineren de tafels van Pedestal essentiële eenvoudig met een onderdanige extravagantie, wat zich uit in de enkele poot die heel gedurfd was voor zijn tijd.

Lees ook: Marie Claire neemt je mee op staycation in Maasmechelen

Meer dan een halve eeuw later is het eigenzinnige ontwerp van Saarinen uitgegroeid tot een echte trend. Met zijn onderstel van aluminium en beschermende afwerking vraag de Pedestal eettafel er bovendien om om buiten op terras een plaatsje te krijgen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Knoll (@knoll)

/

9. De Mah Jong canapé van Roche Bobois

Toen ontwerper Hans Hopfer, met zijn achtergrond in de schilder- en beeldhouwkunst, in 1971 de Mah Jong zetel schetste, had hij een multidisciplinair en tegelijk artistiek meubelstuk voor ogen. Hij ontwierp deze zetel voor Roche Bobois zoals hij een landschap zou schilderen. Het resultaat is een mengelmoes aan kleuren en vormen, die je als een puzzel zelf in elkaar moet zetten. Zo kan iedereen zijn eigen unieke interieur creëren.

Bank, bed, zetel, leefruimte: de Mah Jong serie heeft het allemaal. Zijn veelzijdige en hedendaagse uiterlijk zorgen ervoor dat hij wereldwijd een must have geworden is. Daardoor kan het ook niet ontsnappen aan de nieuwe buitentrend. Op het terras krijgt het echter een volledig nieuwe look: de zetel is elegant opgehoogd waardoor je de indruk krijgt op hangende kussens te zitten.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roche Bobois (@rochebobois)

Het originele artikel kan je vinden op marieclaire.fr

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Design, Outdoor, Tuin.