Meditatie = gymnastiek voor de geest
Veel mensen denken dat meditatie een synoniem is voor ontspanning. Het klopt dat het een moment is waarop je weinig doet, maar toch ben je nooit inactief tijdens het mediteren. Meditatie vereist aandacht en opperste concentratie.
Tijdens het mediteren moet je je aandacht vestigen op het moment en op de gedachten die je geest op dat moment produceert. Je kan niet simpelweg stoppen met nadenken, maar je moet je gedachten kunnen onderdrukken en je volledig focussen op je lichaam en je ademhaling. Het is enorm belangrijk om je te focussen op het heden en te luisteren naar je lichaam en je gevoelens op dat moment.
Er is geen vaste techniek
Er is geen meditatietechniek die voor iedereen werkt. In complete stilte, met muziek op de achtergrond, met of zonder kaarsen, met wierook, open of gesloten ogen, op de grond of op een stoel; jij beslist hoe je mediteert.
Er bestaan verschillende meditatietechnieken en het is aan jou om de techniek te vinden die het best bij je past.Concentreer je op je ademhaling of op de verschillende sensaties van je lichaam. Je kan je ook focussen op je omgeving, terwijl je de aandacht vestigt op geluiden, geuren en bewegingen om je heen.
Lichamelijke en geestelijke voordelen
Talrijke onderzoeken hebben de fysieke en biochemische voordelen van meditatie bewezen. Wanneer je regelmatig mediteert, heb je op het einde van de maand 30 tot 40 procent minder last van stress, kan je woede beter onder controle houden, voel je je minder angstig, meer geconcentreerd, energieker en gelukkiger.
Het beïnvloedt onze hersenen
Volgens een groot onderzoek van de Californische Davis universiteit bij 100 personen tussen de 24 en 77 jaar heeft meditatie invloed op onze hersenen. Aan de hand van MRI-beelden ontdekten de onderzoekers dat meditatie dendrieten (die zenuwimpulsen stimuleren) en synapsen (die neuronen verbinden) stimuleert.
Het onderzoek toonde ook aan dat het drie maanden intensief beoefenen van meditatie de activiteit van enzymen aanzienlijk verhoogt en dat zorgt ervoor dat onze cellen minder snel verouderen.
Geduld is de boodschap
Een eenmalige meditatiesessie van 5 minuten volstaat niet om je leven voorgoed te veranderen. Mediteren vergt veel oefening en tijd voor je een staat van opperste concentratie kan bereiken en er in slaagt om je geest leeg te maken. Tien minuten meditatie per dag is een mooi ritme om te beginnen.