Gezond eten? Een fluitje van een cent met ‘meal prepping’
© Pers

Gezond eten? Een fluitje van een cent met ‘meal prepping’

Leestijd: 1 min

De sleutel tot gezond eten? Planning. Een gevuld schema zet druk op je creativiteit in de keuken en we weten allemaal dat de snelste oplossingen bijna nooit de gezondste zijn. Meal prepping, oftewel het plannen en vooraf klaarmaken van je maaltijden, helpt je de controle over je eetpatroon te behouden. 

Meal prepping vraagt tijd en inspanning, maar loont écht. Niet alleen eet je met de juiste recepten gezonder, je bespaart ook geld door last-minute supermarktescapades (en de bijbehorende impulsaankopen) tot het verleden te bannen.

Hoe ga je tewerk? Maak allereerst een plan voor een vooropgesteld aantal dagen en haal de ingrediënten in huis. Las, indien je schema het je toelaat, een vaste kookdag in en maak er een gewoonte van. Gebruik bijvoorbeeld je vrije zondag om voor de volgende drie dagen alvast alles te snijden en op te bergen in bewaardozen. Of maak het hele gerecht al klaar zodat je ’s avonds enkel de borden in de magnetron hoeft te schuiven.

Zelf proberen? Pinterest is de ideale inspiratiebron voor recepten die makkelijk vooraf te bereiden zijn. Zoek op “meal prep”, neem er een snack bij (want hongerig ga je ongetwijfeld worden) en pin of print je favoriete recepten. We zetten je alvast op weg met dit recept van Vandemoortele voor een heerlijke salad in a jar.

Salad in a jar met restjes van de barbecue

meal prepping gezond eten koken

Vandemoortele

Ingrediënten

– Restjes gegrild vlees of vis
– Gegrilde paprika
– Gegrilde krielaardappel
– Tomaat
– Augurk
– Lente-ui
– Passende vinaigrette (zoals Thousand Islands van Vandemoortele)

Zo vul je je pot

– Begin met de vinaigrette om te vermijden dat alles slap wordt door het vocht. Thousand Islands is een licht gekruide, zoetzure vinaigrette op basis van tomaten. Perfect bij bereidingen met o.a. Italiaanse kazen, aardappelen, olijven, zeevruchten of vis.
– De zwaarste ingrediënten gaan onderaan: voeg de aardappelen toe, de gegrilde paprika en het gegrild vlees.
– Vervolgens stop je de augurken en tomaten in je pot. Kies voor kerstomaatjes of ontpitte tomaten om je salade zo lang mogelijk vers en krokant te houden.
– Tip van de redactie: met een handvol jonge spinazieblaadjes heb je meteen ook je portie bladgroenten binnen. Smakelijk!

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Gezond eten, Recept, Salad in a jar, Salade.