Elk ingrediënt in een burger doet er toe om er een smakelijk geheel van te maken. Van een zelfgemaakt broodje en verfijnde burgerschijven tot creatieve sauzen en allerlei verleidelijke extra’s.
Maar om dit alles ook thuis haalbaar te maken, heeft Martin Kintrup het zo makkelijk mogelijk gemaakt voor de chefkok thuis. Alle onnodige fasen zijn geschrapt uit het productieproces, om zo de simpelste weg naar de perfecte burger te vinden.
Stap 1: Basic buns
Ingrediënten (8 broodjes)
- 450 gram tarwebloem,
- 1 theelepel zout,
- 50 ml + 2 el melk,
- 2 eetlepels suiker,
- 1⁄2 blokje gist (21 gram),
- 60 gram zachte boter,
- 2 eieren.
Bereiding
- Meng bloem en zout in eenkom door elkaar en druk hierin een kuiltje. Vermeng 50 ml lauwe melk met 150 ml lauw water (ca. 35 °C) en roer hier de suiker doorheen. Verkruimel de gist en los die hierin op. Giet het mengsel in het kuiltje, werk er vanaf de zijkant wat bloem door zodat een vloeibaar voordeeg ontstaat. Laat dit 10 minuten op een warme plek rijzen tot het voordeeg luchtbellen vormt.
- Snijd de boter in kleine stukjes en voeg die met 1 ei toe aan het voordeeg. Kneed dit met de kneed- haken van de handmixer of in de keukenmachine in 5 tot 7 minuten tot een soepel, elastisch deeg. Laat dit afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.
- Kneed het deeg niet opnieuw. Verdeel het met een deegschraper in acht gelijke porties en rol die met ingevette handen tot ballen. Leg de ballen op grote onderlinge afstand op de met bakpapier beklede bakplaat. Klop het tweede ei los met de rest van de melk, bestrijk hiermee de bovenkant van de deegballen en bestrooi ze dan naar wens (zie tip). Laat ze nogmaals 40 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor tot 200 °C boven-/onderwarmte. Bak de broodjes op de middelste richel van de hete oven in 15 minuten goudbruin. Neem ze dan uit de oven en laat ze afkoelen.
Stap 2: Burgerschijf
Ingrediënten (4 burgerschijven)
- 500 gram rundvlees (nek of dikke rib),
- 12 eetlepels olijfolie,
- zout,
- peper uit de molen.
Bereiding
- Snijd het rundvlees in blokjes.
- Zet een maalschijf (5 tot 8 mm) in de gehaktmolen. Draai de vleesblokjes door de gehaktmolen (of laat ze al door de slager malen).
- Verdeel het gemalen vlees in vier porties. Duw het vlees in de burgerpers of een dessertring tot burgerschijven (of vorm er met vochtige handen een schijf van).
- Verwarm de olijfolie in de pan en bak de burger schijven hierin 2 tot 3 minuten aan. Keer ze dan en bak ze nog eens 2 tot 3 minuten. Bestrooi de burgerschijven nog in de pan aan beide zijden met peper en zout. Verwerk ze dan meteen.
Stap 3: Ketchup
Ingrediënten (voor 300 ml)
- 70 mililiter appelazijn,
- 70 gram suiker,
- 100 gram tomatenpuree,
- ½ theelepels knoflookpoeder,
- zout,
- 1 tl paprikapoeder,
- ½ theelepels dijonmosterd.
Bereiding
- Breng azijn, suiker, tomatenpuree en 100 ml water met knoflookpoeder en wat zout aan de kook in een pan. Leg het deksel schuin en laat het zo in 5 tot 7 minuten inkoken tot een dikke substantie.
- Roer paprikapoeder en mosterd erdoor. Breng de ketchup eventueel op smaak met zout, verdun hem desgewenst nog wat en schenk hem in een glazen fles
of een pot met een klikdeksel (à ca. 300 ml). Sluit de pot of de fles af en laat de ketchup afkoelen. Vul dan een knijpfles met de ketchup.
Stap 4: Gekarameliseerde uitjes
Ingrediënten (voor 4 burgers)
- 2 uien,
- 2 eetlepels olie,
- 1 eetlepels suiker,
- 2 eetlepels wittewijnazijn,
- 50 mililiter rundvlees of groentebouillon,
- zout,
- peper uit de molen.
Bereiding
- Pel de uien en snipper ze grof. Verhit olie in een koekenpan, fruit hierin de uien 6 tot 8 minuten bij matige temperatuur goed bruin.
- Voeg de suiker toe en laat die licht karamelliseren. Blus dit af met de azijn en de bouillon en laat het vocht in ongeveer 5 minuten helemaal inkoken. Breng de uien op smaak met peper en zout, neem ze uit de pan en zet ze apart.
Stap 5: De hele burger
Om de hele burger samen te stellen, combineer je alles van stap 1 tot en met stap 4. Voeg daar nog een een schijfje tomaat en wat sla bij, en je tovert zonder veel moeite een burgerlijk festijn op tafel.
Tip voor de sla: Sla zorgt voor het gewenste frisse effect. Om die optimaal knapperig op tafel te zetten, moet de sla slechts kort van tevoren worden klaargemaakt.
Maak de slabladen daarvoor los van de krop, was ze grondig in koud water en dep of slinger ze – afhankelijk van de hoeveelheid – droog. Daarna kunnen de blaadjes pas in stukjes worden gescheurd of in reepjes worden gesneden.
Met bijzonder knapperige varianten als ijsbergsla, romainesla of bataviasla zit je eigenlijk altijd wel aan de veilige kant.
Alle recepten en tips zijn te vinden in ‘Het Burgerboek’ van Martin Kintrup, Uitgeverij Lannoo, € 39,99.
Lees ook: Stressvrije recepten om gezellig te koken met vrienden en familie