Getinte zonnecrème, het 2 in 1 product om overal mee naartoe te nemen
© MCB

Getinte zonnecrème, het 2 in 1 product om overal mee naartoe te nemen

Leestijd: 2 min

Een getinte zonnecrème maakt foundation overbodig en biedt tegelijkertijd een hoge bescherming die voldoende is om je gezicht te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. We bekijken de nieuwe producten van het seizoen nader.

/

“365 dagen per jaar een zonnecrème gebruiken, is waarschijnlijk het meest belangrijke dat je kan doen qua gezichtsverzorging”, aldus Paula Begoun van skincaremerk Paula’s Choice over het belang van een crème met SPF smeren. “Omdat de zon verantwoordelijk is voor huidveroudering. Experts zeggen dat ongeveer 80% van wat wij zien als een ‘oude huid’ eigenlijk zonneschade is. Dat gebeurt ook op een bewolkte dag en de schadelijke stralen van de zon komen ook door het raam.”

Olivier Doucet, PharmD, PhD Vice President Research & Development Skin- & Suncare bij Lancaster, deelt die mening: “Het is heel belangrijk om je bij elke blootstelling aan de zon te beschermen. Niet alleen op het strand, maar ook tijdens een brunch op een terras of als je gaat joggen bijvoorbeeld. Uv-stralen zijn absoluut niet alleen sterk en schadelijk in de zomer. Ze zijn ook sterk tijdens de lente- en herfstperiode. Zelfs als je het warme gevoel van de zon niet kan voelen, is het nodig om je in te smeren met zonnecrème.”

Lees ook: De beste zonnecrèmes om je gezicht te beschermen.

Kortom, het is meer dan ooit belangrijk om een goede zonnebrandcrème te smeren. Maar de combinatie van dagcrème, foundation en een product met SPF kan al snel een pleistereffect doen ontstaan. En bovendien zijn al die verschillende stappen voor heel wat mensen te veel van het goede. Getinte zonnecrèmes to the rescue! Hun alles-in-één formule egaliseert de teint lichtjes en beschermt tegen huidveroudering, zodat je geen aparte foundation en zonnecrème hoeft te gebruiken.

Hoe kies je een getinte zonnecrème uit?

Huidexperts raden een hoge tot zeer hoge SPF aan om de volledige uv-bescherming te krijgen. Het is de bedoeling dat je 2 milligram per vierkante centimeter smeert. Voor je gezicht komt dat neer op een halve theelepel crème. En je hoort om de twee uur zonbescherming bij te smeren. Omdat de meeste mensen maar de helft van die hoeveelheid smeren en ook niet regelmatig genoeg, kies je best een product uit met minstens SPF30 omdat die bescherming nu eenmaal een stuk hoger ligt – zelfs met minder product – en ook langer aanhoudt.

En let op: dat je al bruin bent, betekent niet dat je kan stoppen met jezelf te beschermen. Om de kleur van een getinte zonnecrème te kiezen, ga je te werk zoals bij het kiezen van een BB crème. Als je een lichte huid hebt, kies dan een lichte tint om je huidskleur te egaliseren of een medium tint voor een gezonde gloed. Als je een goudkleurige teint hebt, kies je best voor een medium getinte zonnecrème om een lichtere, meer stralende teint te krijgen. Gemengde tot zwarte huidtypes kunnen opteren voor donkerdere, vaak zeer uitgesproken tinten. Getinte zonnecrème breng je aan op je gezicht, hals en decolleté.

Lees ook: Waarom je een minerale zonnecrème zou moeten smeren.

Wat zijn de verschillende soorten getinte zonnecrèmes?

De meeste getinte zonnecrèmes lijken op een foundation of BB cream, met een natuurlijke, soms matte finish. Ze zijn niet-comedogeen en hypoallergeen, en zijn vaak waterbestendig (wat niet betekent dat je ze niet opnieuw moet aanbrengen na het zwemmen). Sommige bieden een “blur” effect dat huidoneffenheden vervaagt, een poederig effect geeft en als basis dient voor make-up.

Sommige getinte zonnecrèmes zijn ook verkrijgbaar in een compact formaat, ideaal om mee te nemen en om in de loop van de dag bij te werken dankzij het sponsje en spiegeltje in het doosje.

Ten slotte zijn steeds meer getinte zonnecrèmes ook anti-verouderend: ze combineren anti-rimpel en/of anti-pigment bestanddelen in een formule met hoge bescherming.

En nu is het aan jou om de juiste keuze te maken op basis van je huidtype en wensen.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Skincare, Zonnecrèmes.