Maak kennis met wall Pilates, dé must-try workout van 2024
© Unsplash

Maak kennis met wall Pilates, dé must-try workout van 2024

Leestijd: 2 min

Wat is wall Pilates, de nieuwste virale TikTok-trend? "Wall Pilates is in feite een evolutie van mat Pilates die thuis kan worden uitgevoerd met behulp van een muur voor extra weerstand."

/

Als een variant van mat Pilates, omvat het het drukken van je voeten of andere lichaamsdelen tegen de muur voor stabiliteit terwijl je een reeks Pilates-oefeningen uitvoert. “Het is een geweldige manier om je workouts wat op te fleuren en een beetje smaak toe te voegen aan traditionele Pilates-bewegingen”, legt Amanda Baracho, instructrice, uit.

Lees ook: Op deze adressen drink je heerlijke natuurwijn

Waarom een muur? Kort gezegd, omdat het ondersteuning en stabiliteit biedt terwijl je je spieren strekt en versterkt, deelt de expert.

/

6 voordelen van wall Pilates

Alle Pilates-workouts staan bekend om het verbeteren van kracht, mobiliteit, balans, flexibiliteit en stabiliteit.

Dat gezegd hebbende, heeft wall Pilates in het bijzonder een aantal voordelen. Het kan:

  • Van thuis

Wall Pilates kan bijna overal worden uitgevoerd – thuis, op vakantie of in de sportschool, met of zonder apparatuur. Het geweldige aan de workout is dat het niet veel apparatuur vereist en het meeste haalt uit beperkte ruimtes, deelt Baracho. “Dit maakt het een uitstekende optie voor een effectieve thuis- of vakantieworkout.”

Probeer dit: je kan je favoriete Pilates-oefeningen uitvoeren zoals de Hundred, Roll Down of Plank, waarbij je apparatuur zoals banden, ballen of de Reformer-machine vervangt door een muur als je hulpmiddel.

/

  • Extra weerstand bieden

“Naast het bieden van ondersteuning en stabiliteit, kan de muur worden gebruikt om extra weerstand toe te voegen aan je gebruikelijke mat workouts.”

Denk er zo over na: Pilates als praktijk traint het hele lichaam, maar het gebruiken van een muur om bewegingen uit te voeren kan extra nadruk leggen op je kern en billen. “Staande oefeningen die je armen en borstspieren targeten – zoals push-ups en planken – geven ook je bovenlichaam een extra training.”

  • Je stabiliteit verbeteren

Wist je dat? Pilates-wall-oefeningen je kernkracht en stabiliteit aanzienlijk kunnen verbeteren. “De muur stelt je in staat om je buikspieren, rugspieren en bekkenbodem effectief te activeren”, vertelt Baracho. “Dit kan ook helpen bij het verbeteren van je houding en algehele lichaamsuitlijning.”

/

  • Je rug ondersteunen

Wall Pilates zal niet alleen je zelfvertrouwen opbouwen met bepaalde oefeningen (de muur fungeert als een tastbare en ondersteunende gids tijdens oefeningen), het bevordert ook een juiste houdingsuitlijning.

Heb je last van rugpijn of een slechte houding? “Regelmatige wall Pilates-workouts kunnen ook helpen bij het corrigeren van onevenwichtigheden en een slechte houding, waardoor spanning en belasting op de wervelkolom worden verminderd, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid van de wervelkolom”, licht ze toe.

  • Het is aantrekkelijk voor alle fitnessniveaus

In het bijzonder is wall Pilates een geweldige optie voor beginners, deelt Baracho.

Waarom? Wel, omdat “de muur je helpt om uitdagendere posities te bereiken terwijl het een gevoel van veiligheid biedt”, legt ze uit. Bovendien kan “het worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus en fysieke mogelijkheden, waardoor het toegankelijk is voor een breed scala aan individuen.”

  • Je lichaamsbewustzijn vergroten

Tot slot legt Baracho uit dat, net als bij mat- en Reformer Pilates, wall Pilates mindful beweging en lichaamsbewustzijn vereist.

“Terwijl je je concentreert op contact met de muur en een juiste uitlijning, ontwikkel je een beter begrip van de positie, bewegingen en spieractivatie van je lichaam,” concludeert ze.

Lees ook: Dit is het verschil tussen AHA en BHA in skincare

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.