LONGREAD: Zo denken mannen echt over ons
© Shutterstock

LONGREAD: Zo denken mannen echt over ons

Door Vincent Cocquebert en Ingrid Seyman
Leestijd: 5 min

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Of zo lijkt het soms toch. Het is helemaal niet eenvoudig om te weten wat er in het hoofd van een man speelt. Maar toch hebben we het geprobeerd. Aan de hand van vragen over werk, liefde en gelijkheid hebben we getracht te achterhalen wat mannen nu echt verwachten van vrouwen. En wat blijkt? Gelijkheid is soms nog ver te zoeken en er is een behoorlijk verschil tussen het beeld dat mannen hebben van zichzelf en de harde feiten.

Ze zeggen het niet altijd, maar diep vanbinnen denken ze het echt. Tien mannelijke stellingen over de vrouw die, helaas, niet allemaal even lief zijn. 

1. We zijn hun bondgenoten

Volgens een onderzoek van Opinionway ziet 67% van de mannen zichzelf als bondgenoot van de vrouwen. “Andere mannen zijn concurrenten. Ik voel me meer op mijn gemak bij de andere sekse”, aldus Vincent. Maar Guillaume nuanceert: “Vrouwen in het algemeen zijn niet mijn bondgenoten… de verschillen tussen ons zijn te groot. Maar mijn partner, met wie ik dagelijks een team vorm, is dat natuurlijk wel”.

Het grappige is dat uit het onderzoek ook blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen het sterke geslacht als tegenstander ziet. Seksuologe Catherine Blanc is hierover niet verbaasd. “Al op de speelplaats van de kleuterschool leren meisjes zich verdedigen tegen de jongens die, in tegenstelling tot de meisjes, overtuigd zijn van hun macht.” Wordt het niet hoog tijd dat vrouw-zijn niet langer als een zwakte wordt gezien?

mannen

Shutterstock

2. We zijn mooier zonder make-up

Hebben we ons al die jaren dan voor niets opgemaakt? Je zou het wel denken als je kijkt naar de resultaten van een Britse studie aan de universiteit van Bangor. Daaruit bleek dat mannen vrouwen mooier vinden als ze 40% minder make-up gebruiken. “Ik hou van natuurlijke vrouwen”, bevestigt Vincent, een architect van 32.

Guillaume, leraar, 43, houdt ook van naturel, maar dan met een beetje hulp: “Goede make-up is make-up die je niet ziet. Het moet een gezicht mooier maken zonder dat het kunstmatig lijkt”. Psychologe Fabienne Kraemer, die daarin een verlangen naar echtheid ziet, legt uit: “Mannen zijn onbewust altijd bang dat vrouwen hen bedriegen.”

3. Ons ondergoed hoeft niet comfortabel te zijn

De site 1001dessous.com deed onderzoek naar wat mannen mooi vinden aan vrouwenondergoed. Niet verwonderlijk vindt 22% van de mannen het niet belangrijk dat onze lingerie comfortabel zit. 74% geeft zelfs de voorkeur aan sexy ondergoed. Maar de definitie van wat sexy is, wil al eens verschillen tussen beide seksen.

Terwijl wij denken dat we hen kunnen verleiden met een mooi setje (64%), is slechts 18% van de mannen dol op een string, 50% verkiest jarretellen. Guillaume bevestigt: “Niets is opwindender dan jarretellen die een stukje blote huid laten zien op een verborgen plek… en ze losmaken is net als een cadeautje uitpakken”. Nodeloos om toe te voegen dat maar 32% van de mannen de setjes die we liever dragen, echt sexy vindt. Hoe krijgen we dat zo snel mogelijk uit, is doorgaans de denkpiste.

4. We moeten allemaal masseuse worden

Volgens de statistieken van Tinder vinden mannen twee beroepen het meest opwindend: fysiotherapeute en binnenhuisarchitecte. “Erotiek heeft tegenwoordig duidelijk met ‘verzorging’ te maken”, zegt socioloog Daniel Welzer-Lang. “Mannen dromen van een combinatie van een moeder met een hoer…”

mannen

Shutterstock

5. We zijn niet grappig (en we praten te veel)

Wat zijn de redenen waarom een man zijn geliefde zou verlaten? Onder de persoonlijkheidstrekjes die mannen het minst waarderen, kwamen de volgende naar voren uit zes studies die gepubliceerd werden in het Personality and Social Psychology Bulletin: weinig tactiel zijn, de neiging hebben om te veel te praten en een verpletterende intelligentie. Doet dat je tandenknarsen? Pas dan op, want een gebrek aan gevoel voor humor stond ook op het lijstje.

/

6. We zijn niet mild voor elkaar op het werk

Uit een Franse studie van IMS-Entreprendre rond stereotypes binnen een onderneming kwam naar voren dat onze mannelijke collega’s ons “verfijnd, veeleisend en ondernemend” vinden. Prima dus. Maar die bewering lijkt alleen op te gaan als we een lagere positie bekleden dan zij. Bummer. 

Toch blijken vrouwen het vooral zichzelf moeilijk te maken. Wij beschouwen onze mannelijke collega’s, of ze nu een hoge of lage positie bekleden, als “macho’s, egocentrische types en profiteurs”, maar voor onze seksegenoten zijn we niet milder. “Vrouwen hebben een heel negatieve kijk op andere vrouwen als die een leiderspositie bekleden. Volgens hen gaat een vrouw die een kaderfunctie heeft zich uiteindelijk altijd als een man gedragen”, meldt het verslag.

“Vrouwen zijn gewoon meer gewend om geleid te worden door mannen, en de autoriteit van een vrouw kunnen ze moeilijker aanvaarden”, vertelt psychologe Catherine Pierrat. “Daar komt nog bij dat er een zekere jaloezie in het spel is.” Dus blij zijn we nog niet, met onze vrouwelijke bazen.

7. We moeten af van onze seksuele complexen

Uit een studie van de Trojan Sexual Health Division bleek dat, van de twee derde van de vrouwen die orale seks had gegeven tijdens hun laatste seksuele betrekking, er maar de helft ook orale seks had teruggekregen (tegen 73,4 % van de mannen). Schandalig? In elk geval verrassend, aangezien 52,3 % van de mannen verklaarde dat ze genoten hadden tijdens het geven van cunnilingus, terwijl slechts 28,1 % van de vrouwen plezier had gehad in de fellatio.

“Heel anders dan bij mannen, blijkt het geven van orale seks bij veel vrouwen iets waar ze zich niet helemaal op hun gemak bij voelden”, bevestigt Julien, 38, een IT-specialist. De oorzaak ligt bij een bepaalde conditionering van de vrouw en hun soms gecompliceerde relatie met hun eigen seksualiteit.

Dat wordt nog eens benadrukt door een studie van de universiteiten van Indiana en Michigan, waaruit blijkt dat 35% van de vrouwelijke studenten het logischer vond om orale seks te geven dan te ontvangen. Hoe zat het ook weer met die seksuele revolutie?

8. Het delen van huishoudelijke taken is logisch, maar we moeten het toch gewoon blijven doen

Mannen zijn voor de overgrote meerderheid best vooruitstrevend. Dat blijkt uit een studie over de evolutie van de relatie tussen mannen en vrouwen, die Mazars en WoMen’Up uitvoerden in 60 landen. 86% van de mannen beseft dat de verwachtingen van vrouwen veranderd zijn en 80% vindt het normaal dat de huishoudelijke taken gelijk verdeeld worden.

30% van diezelfde mannen vindt het echter logisch dat de vrouw achter het fornuis staat, en 42% dat ze de was doet. Psychologe Catherine Pierrat: “Toen ze taken vervulden die ze vroeger nooit hadden gedaan, zagen mannen dit als een evolutie naar gelijkheid tussen man en vrouw. In werkelijkheid is dat nog niet echt het geval.” Er mag dus nog het een en ander veranderen. Of zoals een Chinees spreekwoord zegt: wie een berg wil beklimmen, begint onderaan (met het afruimen van de tafel bijvoorbeeld?).

mannen

Shutterstock

9. Hoge hakken nemen een deel van onze hersenen weg

Een jonge vrouw op platte schoenen vraagt mannen op straat om een aantal vragen te beantwoorden. Stel je nu voor dat die vrouw hoge hakken aantrekt, maakt dat een verschil? Nicolas Guéguen, specialist in gedragswetenschappen, deed het experiment en ontdekte dat de vrouw tweemaal zoveel positieve antwoorden kreeg als ze hoge hakken droeg.

Logisch, vinden mannen. “Niets verleidelijker dan een vrouw op hoge hakken”, aldus Daniel. En Guillaume bevestigt: “Een vrouw wordt er groter door, haar benen zijn gewelfder en ze loopt veel sensueler”.

Volgens seksuologe Catherine Blanc is de fascinatie van mannen voor hoge hakken niet verwonderlijk, want ze zijn tegelijk een symbool van macht, “hoge hakken worden geassocieerd met een sterke vrouw die weet wat ze wil”, en een teken van kwetsbaarheid, “als een meisje dat op een koord balanceert”.

10. We moeten uiterlijk op hen lijken

Volgens een studie die werd uitgevoerd door het Institut des Sciences de l’Evolution zouden mannen vooral gevoelig zijn voor een vrouw die fysiek een beetje op hen lijkt (gelaatstrekken, kleur van de ogen, enz.). Daniel Welzer-Lang verklaart: “Die voorkeur van mannen voor gezichten die op hen lijken, is te begrijpen als je het bekijkt vanuit de evolutionaire hoek. Mannen kiezen in de eerste plaats vrouwen met recessieve kenmerken zodat ze die kunnen herkennen in hun nakomelingen.”

Vrouwen hebben dan weer de neiging om bij het kiezen van een partner meer te letten op een gelijkaardige persoonlijkheid of sociale achtergrond. “Dat is een teken van onze tijd, in die zin dat vrouwen tegenwoordig partners kiezen die hen niet financieel zullen benadelen, bijvoorbeeld bij een scheiding”, verklaart de sociologe.

Eerder verschenen in Marie Claire België – juli 2016

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Longread, Mannen, Psychologie, Relaties.