LinkedIn voegt status ’thuisblijfouder’ toe en dat is belangrijker dan je denkt
© Getty Images

LinkedIn voegt status ’thuisblijfouder’ toe en dat is belangrijker dan je denkt

Door Violaine Epitalon  & Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Linkedin heeft verschillende opties toegevoegd aan de functietitels die je in je online curriculum vitae kan aanduiden. Zo zijn 'thuisblijvende moeder', 'thuisblijvende vader' of 'thuisblijvende ouder' nu een optie. Een doorbraak? Wat ons betreft wel ja.

Voor jou misschien slechts een detail, maar voor thuisblijvende ouders betekent het veel. Het professionele netwerk LinkedIn voegde recent de mogelijkheid toe om de statussen ’thuisblijfmoeder’, ’thuisblijfvader’ en ’thuisblijfouder’ in je online curriculum aan te klikken.

<<Lees ook – genderongelijkheid is actueel : alleenstaande moeders balanceren op armoedegrens>>

/

Erkenning van de thuisblijvende ouder

We verachten deze onzichtbare status nog veel te vaak… Het updaten van de beroepsstatussen is dan ook een welgekomen evolutie.  Zo krijgen thuisblijvende ouders erkenning én komt er meer acceptatie om dit als een voltijdse job te beschouwen.

De aanleiding van deze veranderingen is de publicatie van een artikel, geschreven door journaliste Heather Bolen, dat op 8 maart online verscheen. In het artikel ‘How a Simple Platform Fix Can Help Millions of Women Trying To Re-Enter the Workforce‘ geeft ze kritiek op het gebrek aan keuzemogelijkheden van beschrijvingen in cv’s. Vrouwen worden soms gedwongen om hun baan op te geven om voor hun huishouden te zorgen.

LinkedIn bracht deze wijzigingen aan nadat het Amerikaanse tijdschrift Fortune hen vroeg om te reageren op het artikel. Bef Ayenew (Engineering Manager bij LinkedIn):  “Ik sta volledig achter het feit dat we de periodes van professionele inactiviteit op profielen moeten standaardiseren om het wervingsproces te verbeteren“.

/

Een volgende stap in het erkennen van het onzichtbare werk van vrouwen

Een grote meerderheid van de vrouwen is meer bezorgd over perioden van professionele inactiviteit dan om het zorgen voor hun kinderen. “LinkedIn moet de impliciete discriminatie van vrouwen verhelpen“, schreef Heather Bolen. “Waarom is het in 2021 nog nodig om een ​​internationaal platform als LinkedIn te wijzen op zoiets vanzelfsprekend en essentieel als zwangerschapsverlof?”, vroeg de journalist zich verder af.

De aanpassing komt op het juiste moment: volgens Fortune gaven in de Verenigde Staten minstens 2,3 miljoen werkende vrouwen hun job op als gevolg van de pandemie. Vrouwen die “gedwongen moesten kiezen tussen een carrière en hun rol als moeder”, analyseerde Heather Bolen.

Lees ook: 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft mentale problemen, Nadine Struijk helpt hen van hun geboortetrauma’s af

/

Meer complete en nauwkeurige online cv’s

Hoe is het mogelijk dat anno 2021 de enige optie voor thuisblijvende ouders huisvrouwis? Deze nogal verouderde term is dringend aan verandering toe. Ook is het is opvallend dat er op LinkedIn geen mogelijkheden zijn om zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, adoptieverlof, zorg voor een naaste – of een pandemie aan te duiden.

Het platform gaf deze tekortkomingen toe en paste ze aan. In de toekomst wil LinkedIn een onderscheid maken tussen het werk ervaringsgedeelte en het gedeelte van professionele inactiviteit. Zo worden er tien classificaties, variërend van ouderschapsverlof tot een sabbatjaar opgenomen.

Last but not least: de huidige binaire voornaamwoorden hij/zij, hem/haar, zijn/haar krijgen gezelschap van die, hen en hun.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook: Heidi Delobelle bekleedt toppositie als CEO voor AG: “Mijn empathie was zogezegd aan nadeel”

 

Lieselot Luykx De artikels van >

Tags: LinkedIn, Thuisblijfouder.