Met Laurence des Cars krijgt het Louvre voor het eerst een vrouwelijke directeur
© Belga

Met Laurence des Cars krijgt het Louvre voor het eerst een vrouwelijke directeur

Leestijd: 1 min

Voor het eerst in de geschiedenis van het Louvre, zal een vrouw aan het hoofd staan van het museum in Parijs. De 54-jarie Laurence des Cars is een kunsthistoricus die nog tot 1 september het Musée de l'Orangerie en het Musée d'Orsay in de Franse hoofdstad leidt. 

De Franse president Emmanuel Macron heeft Laurence des Cars voorgedragen als directeur van het Louvre, het wereldberoemde museum in de Franse hoofdstad. Dat meldt het Franse cultuurministerie. Ze is de eerste vrouw op deze toppositie sinds de oprichting van het Louvre in 1793, melden Franse en internationale media.

Laurence des Cars

Des Cars gaat Jean-Luc Martinez opvolgen. De 54-jarige nieuwe Louvre-baas geldt als een deskundige op het gebied van kunst uit de 19e en vroege 20e eeuw. Ze maakte onder meer de tongen los met Zwarte modellen: van Géricault tot Matisse, een expositie in Musée d’Orsay over zwarte onderwerpen en thema’s die niet eerder aandacht hadden gekregen.

Lees ook: Heidi Delobelle bekleedt toppositie als CEO voor AG: “Mijn empathie was zogezegd een nadeel”

Ze komt uit een familie van schrijvers en werd in 2014 benoemd tot directrice van het Musée de l’Orangerie in Parijs. In 2017 werd ze daarenboven directrice van het Musée d’Orsay.

Unsplash

/

Volgens het Franse dagblad Le Monde wil ze zich onder meer inzetten voor exposities met een dergelijk actueel tintje, voor een grotere toegankelijkheid van het Louvre voor jongeren, ruimere openingstijden en voor teruggave van door de nazi’s geroofde kunstwerken.

Des Cars begint op 1 september.

Lees ook: Komt de 4-daagse werkweek er eindelijk aan?

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Louvre, Parijs, Vrouwelijke ondernemers.