Deze eco adresjes wil je ontdekken in Knokke-Heist
© Julie Vanderhaeghe

Deze eco adresjes wil je ontdekken in Knokke-Heist

Door Kim De Craene
Leestijd: 4 min

Knokke-Heist is meer dan sterrenrestaurants, luxehotels en dure auto’s. De chicste kustgemeente van België richt zich steeds meer op duurzaamheid. Wij zetten enkele initiatieven in de schijnwerpers.

Puur natuur

Uitwaaien in de wind, wandelen op blote voeten door het zand, slik en schor, ooievaars spotten in een gezellige kijkhut, rusten op een bankje in de avondzon: het Zwin is een unieke bestemming waar zee, strand en duinen elkaar ontmoeten. De lamsoor, of de Zwinneblomme, een plant die tien jaar geleden bijna volledig verdwenen was, is nu beschermd en aan een opmars bezig. De paarse bloesems zijn in vol ornaat te zien vanaf juli tot september.

Zwin Natuur Park
Adres: Graaf Léon Lippensdreef 8
Meer info: zwin.be

Lees ook: Ontdek de betoverende Flower Collector’s Suite in Pulitzer Amsterdam

/

Oud maar niet versleten

Collector's Corner

Julie Vanderhaeghe

Bruno Woestyn, geboren en getogen in Knokke-Heist en voorheen werkzaam als vastgoedmakelaar, is nu de trotse eigenaar van de vintage meubelzaak Collector’s Corner. Zijn winkel is een ware schatkamer vol zeldzame vondsten, klassieke meubelstukken uit het midden van de vorige eeuw en een mix van Scandinavische, Italiaanse en Belgische items. Woestyn verwerft veel van deze unieke stukken lokaal. In Collector’s Corner vind je objecten met een rijk verleden en een eigen verhaal, naast hoogwaardige en authentieke meubels die niet alleen tientallen jaren meegaan, maar ook in de waarde kunnen stijgen na verloop van tijd.

Collector’s Corner
Adres: Dumortierlaan 54

/

Beauty met B Corp

Dit jaar viert Rituals haar tweede jaar als B Corp, één van de meest gerespecteerde – en moeilijkst te verkrijgen – duurzaamheidslabels. Als wereldwijde organisatie spoort B Corp bedrijven aan om te voldoen aan hoge normen van sociale en ecologische prestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. De beoordeling is verdeeld over vijf gebieden: overheid, werknemers, klanten, gemeenschap en milieu. Alles wordt geëvalueerd, van CO2-uitstoot tot donaties aan goede doelen en zwangerschapsverlof. Een bedrijf moet minstens 80 van de 200 punten behalen om te slagen, Rituals behaalde 93,2 punten. Volgens het Nederlands welzijnsmerk is het certificaat slechts het begin, en streven ze elke dag naar positieve, duurzame veranderingen.

Rituals
Adres: Lippenslaan 325
Meer info: rituals.com

/

Duurzaam denim

Brooklyn Knokke-Heist

Julie Vanderhaeghe

Ben je op zoek naar de perfect passende jeans, die ook nog eens duurzaam is? Bij Brooklyn vind je een doordachte selectie van diverse merken met een focus op denim. Hoewel nog niet alle merken in het assortiment duurzaamheid als prioriteit hebben, is de kledingketen zich bewust van de milieu-impact van kleding en zet het de eerste stappen naar een duurzamer aanbod. Het eco-onlineplatform Cosh screende merken zoals Armed Angels, Nudie Jeans, Mud Jeans en Thinking Mu en kende hun mooie scores toe op het gebied van ethische productie, circulariteit, dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid.

Brooklyn
Adres:
Lippenslaan 186
Meer info: brooklyn.be

/

Luxe-accessoires

Oprichtster Birgit de Jager, met wie je eerder in dit nummer al kennis kon maken, startte de tijdelijke pop-up Labellov in 2012 als een uitlaatklep voor haar passie voor alles wat luxevintage is. De boetieks – intussen zijn er vaste stekken in Antwerpen, Brussel en Knokke-Heist – groeiden uit tot vintagewalhalla’s voor handtassen, juwelen en accessoires. Je vindt er de meest zeldzame en authentieke stukken van Delvaux, Louis Vuitton en Chanel.

Labellov
Adres: Golvenstraat 17
Meer info: labellov.com

Lees ook: De schoonheidsgeheimen van Natalie Joos

/

Gewijd aan wijn

Pinot

Julie Vanderhaeghe

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het bij Pinot allemaal om wijn. In deze eigentijdse wijnwinkel krijgen natuurlijke en biodynamische wijnen een welverdiend podium. Tom Lansoght, een doorgewinterde wijnkenner, introduceerde zijn klanten bijna 25 jaar geleden al in de wereld van organische en biodynamische wijnen. Zijn selectie omvat voornamelijk wijnen van kleinschalige producenten die met zorg en toewijding te werk gaan. Voor lekkerbekken zijn er smakelijke gerechten die perfect passen bij het verfijnde en natuurlijke karakter van de wijnen.

Pinot
Adres: 
Lippenslaan 139
Meer info: pinot-knokke.be

/

Slapen in het groen

Op een steenworp afstand van het strand en de voornaamste winkelstraten, bevindt zich Hotel St.Pol. De 18 kamers en suites, elk met een unieke stijl en sfeer, bieden gasten een prachtig uitzicht op de omgeving. Het hoogtepunt van het verblijf is het ontbijt, een smaakvol buffet met lokale gerechten, bereid met verse ingrediënten, waardoor gasten de kans krijgen om de smaken van de regio te proeven. Het hotel nam verschillende initiatieven om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en een positieve impact op het milieu te maken. Het is trots op zijn ecologisch terras, bedekt met waterdoorlatende grondbedekking, en koestert bijenkasten en lokale beplanting.

Hotel St.Pol
Adres: Bronlaan 23
Meer info: hotelstpol.be

Lees ook: Penélope Cruz schittert in ‘The Chanel Iconic Handbag campaign’

/

Surf’s up

Haven Surf

Julie Vanderhaeghe

De ziel van de zee, die vind je terug in Haven Surf. De shop is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in de surfwereld en gaf de Belgische surfscene een boost. Onnodig te zeggen dat Haven gespeciliseerd is in wetsuits en accessoires voor surfen. Als enige in België bieden ze Yulex aan, wetsuits vervaardigd uit natuurlijk rubber en gerecycleerde nylon polyester. Wij zijn fan van de eerlijk gemaakte bikini’s van het Belgische LN Knits, de biokatoenen T-shirts van de Antwerpse fotograaf Gutterdust en de stuks van outdoorspecialist-met-een-missie Patagonia. Ook de beautyproducten, accessoires en boeken worden met zorg geselecteerd en gepresenteerd.

Haven Surf
Adres: De Wielingen 18
Meer info: havensurf.com

/

Viva Vintage x3

Tweedehands kopen is de meest milieuvriendelijke manier van winkelen. Je geeft namelijk een nieuw leven aan items die anders misschien in de vuilnis beland zouden zijn. Bovendien zijn de stukken in tweedehandswinkels uniek en vaak verkrijgbaar tegen een zachte prijs. Bij winkels zoals Due | Mani, Lotte Louise en Secondo vind je misschien wel dat ene stuk waar je al jaren naar op zoek bent. Denk aan espadrilles van Hermès, slippers van Dior en strandtassen van Fendi.

Due | Mani
Adres: Dumortierlaan 135
Meer info: dueimani.be

Lotte Louise
Adres: Lippenslaan 210
Meer info: lottelouise.be

Secondo
Adres: Kustlaan 2
Meer info: secondo-fas.be

/

Zoeven langs bijen en bloemen

Knokke-Heist

Julie Vanderhaeghe

De gemeente stippelde wandel- en fietsroutes uit langs verschillende bijensites en lokale hoevewinkels. Je fietst door prachtige stukken natuur, polderdorpjes en stopt aan verschillende horecazaken en hoevewinkels die streekproducten aanbieden. Er is een wandelparcours van zes kilometer en fietsroutes van 19 km, 39 km en 43 km. De gemeente zaaide 23 bloemenweiden in als voedselbron voor bijen en insecten. Tijdens de fietstochten kom je erlangs. Je kan zelf ook bijdragen aan biodiversiteit met gratis zaadmengsels van de gemeente.

Meer info: myknokke-heist.be

/

Verrassend en vers ijs

Sinds 1998 bereidt Lieve Gunst-Lannojie met passie en vakmanschap ambachtelijk room-en sorbetijs, gemaakt van hoevemelk. Voor het ijs en het fruit – kiezen kan uit 15 soorten! – gebruikt ze verse en natuurlijke ingrediënten. Tijdens het zomerseizoen staat er een extra fleurige smaak op het menu: vlierbloesemijs. Lieve plukt zelf de bloessems en verwerkt ze tot een verrassend smaakvol ijsje.

Hoeve Hazegras
Adres: Hazegrasstraat 122
Meer info: hazegras.be

Lees ook: Agendatip : Marie Claire strijkt neer in Knokke-Heist

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Duurzaamheid, Eco, Knokke-Heist.