10 idyllische reisbestemmingen om te bezoeken voor ze voorgoed verdwijnen
© Instagram @nodestinations -Instagram @ juliafriedmann - Instagram @maldivesmania

10 idyllische reisbestemmingen om te bezoeken voor ze voorgoed verdwijnen

Door Camille Hanot & Emma Verbeke
Leestijd: 3 min

Door het herfstweer van de afgelopen dagen verlangen we al opnieuw naar warmere oorden zoals het eiland Madagascar. Jammer genoeg is de kans groot dat deze idyllische locatie door de klimaatopwarming op een dag zal verdwijnen. En Madagascar is zeker niet alleen. Wij selecteerden voor jou 10 prachtige bestemmingen die je best bezoekt voor het te laat is.

Sommigen blijven de opwarming van de aarde ontkennen, ook al zijn er duidelijke bewijzen van: een stijging van het waterpeil, smeltende gletsjers, droogte… fenomenen die niet zonder gevolgen zijn voor onze mooie planeet. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat bepaalde locaties kwetsbaarder worden dan anderen. Wij selecteerden tien locaties die je zeker moet bezoeken voor ze voorgoed verdwijnen.

1. Madagaskar

Het paradijselijke eiland Madagaskar wordt al jaren bedreigd door een stijging van het waterpeil, ontbossing en erosie. Madagaskar wordt steeds vaker getroffen door orkanen en onverwachte overstromingen. Ook de fauna en flora van het eiland zullen onderhevig zijn aan veranderingen.

/

2. De Dode Zee

Het zeeniveau van de Dode Zee, gelegen tussen Jordanië, Israël en Palestina, daalt jaarlijks ongeveer 90 centimeter. Het zeegebied is nu al 30 % kleiner dan vroeger. Dankzij het zoutgehalte is het mogelijk om te drijven op de Dode Zee, waardoor het al jaren een zeer geliefde vakantiebestemming is.

All time low 〰 393 m / 1,289 ft below sea level #deadsea #israel #visitisrael #djimavic

Een bericht gedeeld door JULIA FRIEDMAN | Los Angeles (@juliafriedmann) op

/

3. Het Great Barrier Reef (Australië)

De geliefde duikplek Great Barrier Reef bevindt zich in het noordoostelijke territoriale water van Australië. In 1981 werd de plaats geregistreerd als UNESCO werelderfgoed, maar de locatie loopt een groot risico om op een dag te verdwijnen. Het koraal wordt namelijk verwoest door vervuiling en de temperatuurstijging van het zeewater.

Voler au dessus de l’une des sept merveilles du monde 👌✅ #GreetBarrierReef#GrandeBarriereDeCorail

Een bericht gedeeld door Chanelle (@taistoi) op

/

4. De eeuwige sneeuw op de Kilimanjaro (Tanzania)

De sneeuw op de top van de Kilimanjaro, de hoogste berg in Afrika, is de afgelopen eeuw al met zo’n  80% verminderd. Als we op dit tempo doorgaan, zal de sneeuw binnenkort voorgoed verdwijnen.

/

5. De Malediven

De postkaartwaardige eilandengroep gelegen in de Indische Oceaan loopt het risico om meerdere eilanden te verliezen door de gevolgen van de opwarming van de Aarde en het stijgende zeeniveau.

/

6. Machu Picchu (Peru)

Door het massatoerisme wordt de drukbezochte locatie Machu Picchu sneller oud.  Dagelijks bezoeken honderden toeristen de 600 jaar oude stad en daardoor brokkelen de stenen trappen en terrassen steeds meer af. De kans is groot dat de site binnenkort zal sluiten voor restauratiewerken.

Machu Picchu and Mini Picchu. . . Where are you going to travel to this year?

Een bericht gedeeld door Hamdi (@halzaim) op

/

7. Venetië (Italië)

De meest romantische stad van Italië wordt bedreigd door het stijgende waterpeil. Elk jaar zijn er zwaardere overstromingen. De overheid probeert al jaren om een dam te bouwen, maar dat plan wordt belemmerd door de hoge economische kosten en de grote ecologische gevolgen.

/

8. Glacier National Park (Montana, USA)

Bij de opening van het Glacier National Park kon je er 150 gletsjers aanschouwen, nu nog slechts 25. En dat getal dreigt nog verder te dalen.

/

9. Tuvula

De toekomst van de 9 eilanden in de Tuvula-archipel is erg onzeker. Het stijgende waterniveau en de klimaatopwarming bedreigen dit prachtige paradijs waar de zon altijd schijnt.

/

10. De Taj Mahal (India)

De fundamenten van de Taj Mahal moeten dringen gerestaureerd worden, anders dreigt de tempel binnenkort in te storten. Hopelijk grijpt de Indiase regering snel in.

that indian summer dawn…🕌🌄🍂

Een bericht gedeeld door JAMES RELF DYER (@jamesrelfdyer) op

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Idyllische bestemmingen, Klimaatopwarming, Klimaatverandering.