Een kapper geeft tips om haarschade tijdens de nacht te voorkomen
© Getty Images/MCB

Een kapper geeft tips om haarschade tijdens de nacht te voorkomen

Door Margo Verhasselt  & Timon Van Mechelen
Leestijd: 2 min

Wist je dat de manier waarop je slaapt de gezondheid en schoonheid van je haar kan beïnvloeden? Hier zijn een paar dingen die je kan doen om je haar 's nachts niet te beschadigen.

/

Laten we eerlijk zijn: er zijn betere dingen dan wakker worden met dof en droog haar. Maar de bewegingen die je ’s nachts maakt, de eventuele transpiratie als gevolg van de warmte (buiten of onder het dekbed), het wrijven van je hoofd tegen het kussen… Al deze factoren zorgen ervoor dat je, zonder het te weten en zonder het te willen, je haar gedurende de nacht verzwakt. Om dit te vermijden en jouw coupe mooi te houden, vroegen we 5 tips aan Olivier Lebrun, studiokapper aan het hoofd van Olab Paris.

Borstel je haar voor je gaat slapen

“Door je haar te borstelen voor je gaat slapen, verwijder je alle kleine onzuiverheden zoals stofdeeltjes en vervuiling die zich in de loop van de dag aan je haar vasthechten”, zegt Olivier Lebrun. “Je haar borstelen voor je gaat slapen, vooral wanneer je lang haar hebt, geeft de hoofdhuid zuurstof en reinigt de haarvezel. Het haar zal minder gevoelig zijn en beter bestand tegen nachtelijke agressies, zoals het vele wrijven tegen het kussensloop.”

Maar let op: borstelen heeft alleen zin wanneer je het zo voorzichtig mogelijk doet. Borstel in kleine, zachte bewegingen, zonder te trekken, altijd beginnend bij het kruin en zo naar beneden werkend.

Lees ook: 5 tips uit het boek van gezondheidscoach Lies Helsloot om beter te bewegen

Maak je haar vast in een losse vlecht

“Door je haar vast te binden voor je gaat slapen, minimaliseer je wrijving met de kussensloop”, aldus de expert. Maar pas op: niet alle vastgebonden kapsels zijn gelijk. “Als je bijvoorbeeld overdag al een paardenstaart, dot of ander strak kapsel had, maak je ’s avonds je haren beter los. Borstel extra goed door voor je onder de lakens kruipt, zodat de hoofdhuid kan ademen.”

Het beste kapsel om mee te gaan slapen volgens Lebrun, is een vlecht. “Maar een nachtvlecht is geen dagvlecht”, zegt hij. “In de nachtvariant mag de vlecht niet te strak zitten. De manier waarop je je vlecht vastbindt is ook heel belangrijk: vaarwel rubberen elastieken die de uiteinden afbreken en lelijke sporen nalaten, en kies voor zijden scrunchies, een materiaal dat veel respectvoller is voor de haarvezel.

/

Kies voor een zijden kussensloop

Helaas veroorzaakt katoenen linnengoed vaak haarwrijving. Het haar raakt in de war, wordt beschadigd en breekt soms zelfs af. Door te kiezen voor een zijden kussensloop, vermijd je dit soort ongemakken direct en sta je ’s morgens op met zacht en glanzend haar.

Ga niet naar bed met nat haar

Door met nat haar naar bed te gaan, kunnen de plooien die zich in je haar vormen ’s morgens moeilijk te verwijderen zijn. Daardoor gebruiken veel mensen ook meer stijl- en krultangen, maar die zijn op langere termijn bijzonder agressief voor de haarvezel.

Een ander probleem is dat “wanneer je met een natte hoofdhuid slaapt, de vochtigheid de verspreiding van bacteriën die roos veroorzaken, in de hand kan werken”, voegt Olivier Lebrun eraan toe.

Het haar ’s nachts verzorgen

“De nacht is het ideale moment om haarverzorgingsproducten lang te laten intrekken: uren die je overdag niet per se aan je haar zou kunnen besteden”, zegt de kapper. Om van deze gelegenheid gebruik te maken, bieden veel merken nu nachtmaskers aan die de vezels diepgaand herstellen terwijl we slapen. Sommige worden geleverd met een wegwerpdop om beschadiging van het kussen te voorkomen.

Onze selectie van producten voor ’s nachts:

Lees ook: 6 recepten die perfect passen bij de chaos van het dagelijkse leven

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Haar.