Wat doet een keldermeester precies?
Mijn missie is om dagelijks de kwaliteit van Grey Goose te garanderen. Ik doe dit met volle toewijding. Kijk, er moet iemand garant staan voor de kwaliteit, en dat ben ik. Naast mijn dagdagelijkse to do’s, probeer ik steeds de tijd te nemen om na te denken over nieuwe producten die ik de consument kan aanbieden, zoals bijvoorbeeld gearomatiseerde vodka’s, maar ook meer speciale series. En ten slotte deel ik mijn tijd met mensen die van het merk houden om het verhaal van Grey Goose uit te leggen. Ik doe het hier in Le Logis van Grey Goose, maar ook wereldwijd!
U straalt ervan!
Bien sûr. Wat deze baan zo aantrekkelijk maakt, is dat elke dag anders is. Het is een groot voorrecht om de vrijheid te hebben om jezelf te uiten en de producten zelf te creëren met je eigen inspiraties, je vereisten en filosofie. Er zit altijd een deel van jezelf in een product.
Hoe word je keldermeester? Bestaan er studies voor?
Het concept van keldermeester is heel bijzonder in de Cognac-regio, omdat het alle verantwoordelijkheden vanaf de transformatie van druiven tot het bottelen omvat. Er is maar één persoon per bedrijf die al deze verantwoordelijkheden op zich kan nemen en zijn knowhow aan de technische staf kan doorgeven, en dat is de keldermeester dus. Nee, er is geen echte school die wordt erkend voor dit soort werk. De reden daarvoor is dat elk bedrijf zijn handtekening en stijl heeft. Zeg dus maar gerust dat we de geheimhouding die eigen is aan onze ambacht van keldermeester naar keldermeester doorgeven.
Een keldermeester word je niet zomaar. Je hebt eerst jarenlange ervaring nodig in een bedrijf dat cognac produceert met dagdagelijkse lessen van de keldermeester op die post. Aan het einde van zijn carrière zal hij (of zij) je al dan niet tot keldermeester benoemen.
Weet dat een keldermeester in het algemeen 30 tot 40 jaar in een bedrijf blijft. Dus, reken maar uit, als je op dat moment niet tot keldermeester wordt bekroond, is het daarna niet simpel meer om er nog een te worden.
En u, hoe bent u keldermeester geworden?
Ik ben hier in de Cognac regio geboren en mijn ouders waren hier wijnmakers, wat me een voorliefde voor natuur gaf. Hoewel ik vertrok om naar de universiteit te gaan om “oenologie” (wijnkunde) te studeren, keerde ik terug naar mijn streek met de bedoeling er zelf in te investeren. Dus leerde ik cognac maken en ging ik vele jaren op leerschool bij de plaatselijke keldermeester zoals gebruikelijk. Ik maakte deel uit van het technische team: elke dag ontvingen we steeds complexere klusjes om te volbrengen onder het toeziend oog van de keldermeester. Wanneer hij het bedrijf verliet, benoemde hij volgens de traditie de nieuwe keldermeester en ik kreeg de eer.
U werkte samen met topchef Alain Ducasse, kun je daar wat over vertellen?
Natuurlijk! De samenwerking met Ducasse, die begon in 2012, is het gevolg van een lange denkopdracht om ons vodka label Grey Goose te koppelen aan voedingsmiddelen. We hadden altijd al het idee om Grey Goose te integreren in de culinaire wereld en chefs over de hele wereld hebben dat inmiddels bewezen. Op een dag vroeg ons innovatieteam of ik klaar zou zijn om de sprong te wagen in een bevoorrechte relatie met een invloedrijke chef in een culinair avontuur, en de rest is geschiedenis. Meneer Ducasse is een landgenoot, kent de Franse tradities én is bekend over de hele wereld. Bovendien werkte hij al met Grey Goose in zijn bars. Wanneer je zijn kennis met zijn “rigueur” combineert, krijg je de ideale match voor Grey Goose.
U geniet er duidelijk nog van...
Zeker. Kijk, Ducasse is niet de eerste de beste. Hij ging akkoord met de enige voorwaarde die gesteld werd, dat was “pouvoir y participer”. En hij heeft echt indruk op me gemaakt. Hij had ‘le désir’ en hij nam er de tijd voor. We begonnen samen na te denken over hoe we Grey Goose een nieuwe smaak konden geven. Hij stelde voor om de originele tarwe die we voor Grey Goose gebruiken, te … roosteren! Typisch voor een chef om de tarwe te willen bereiden, niet waar? (lacht). Dus voilà, ik zou meer dan bereid zijn om een partnerschap met iemand zo groot en bekwaam als de heer Ducasse opnieuw te proberen.
Tot slot, Als u moet kiezen tussen uw kinderen… Welke vodka is uw favoriet?
(lacht) Ik hou van de vergelijking die je maakt, want ik beschouw de gearomatiseerde vodka’s dan ook echt als mijn kinderen: ze noemen me niet voor niets Papa Goose. En zoals het een goede vader betaamt, kan ik écht niet kiezen.
— We dringen een beetje aan —
Welnu, ik hou enorm van de door ons geïnspireerde gearomatiseerde vodka’s omdat deze de meest authentieke weerklank hebben met de vrucht. Maar smaken zijn subjectief. Ze verschillen in relatie tot een moment, tot een situatie. Een vodka die ik in de zomer graag lust, is Grey Goose Lemon voor zijn verfrissende kant. Weet je, ik heb alle vruchten van Grey Goose in mijn tuin, ook die bepaalde citroensoort. Mijn ultieme geluksmoment is thuiskomen na een lange werkdag en zo’n glaasje drinken met wat eigen fruit er bij. Le lemon in combinatie met wat soda en een artisanale limonade, brengt een zoete noot en een sprankelende frisheid. Superbe. Een goede tip voor je lezers.
Meer weten over dit onderwerp?
Lees ook: 6 zomerse cocktails met minder calorieën en dit gebeurt er als je alcohol drinkt in de zon.