Dit gebeurt er als je alcohol drinkt in de zon
© Pexels

Dit gebeurt er als je alcohol drinkt in de zon

Door Shani Maes
Leestijd: 1 min

Bij zomerse temperaturen klinkt een lekkere cocktail of een koud biertje aanlokkelijk. Maar is het wel een goed idee om alcohol te drinken in de zon? En word je er nu echt sneller dronken van? Wij vertellen je wat de mythes en waarheden zijn. Lees je mee?

1. Je wordt sneller dronken wanneer je alcohol drinkt in de zon

MYTHE. Het is niet zo dat de alcohol harder doordringt in je lichaam wanneer je in de zon zit. Je kan daarentegen wel sneller dronken worden wanneer je meer drinkt door de hitte. Maar dat wil zeggen dat je dus sneller dronken wordt door de grotere hoeveelheid aan alcohol en niet door het feit dat je in de zon zit. Ons advies is dus: drink gerust een glaasje maar doe dit met mate en wissel af met water of een frisdrankje.

2. Je kan uitdrogen wanneer je te veel alcohol drinkt in de zon

WAAR. Oppassen geblazen dus, want er zijn inderdaad risico’s verbonden aan het drinken van alcohol in de zon. Je hebt namelijk meer kans op uitdroging, omdat alcohol vocht uit je lichaam onttrekt. Vooral voor mensen die bepaalde medicijnen innemen, kan dit een gevaar zijn. Dat geldt natuurlijk alleen maar wanneer je echt veel alcohol drinkt, dus nogmaals: drink met mate.

 

Pexels

3. Door alcohol te drinken in de zon heb je meer kans op huidkanker

WAAR. Alcohol en de zon kunnen een gevaarlijke cocktail vormen. Het is zelfs zo dat iedereen die meer dan één glas alcohol per dag drinkt, 20% meer kans heeft op melanoom (een agressieve vorm van huidkanker). Dit komt omdat alcohol in het lichaam wordt omgezet in actaldehyde, een stof die de huid gevoeliger maakt voor zonlicht. Het misschien dan toch af en toe bij een frisdrankje houden?

4. Alcohol beschermt je huid tegen de zon

MYTHE. Het zou handig zijn, maar het is jammer genoeg niet zo. We zullen ons wel degelijk moeten blijven insmeren wanneer we een alcoholisch drankje bestellen. Het is wel zo dat rode wijn de huid deels beschermt aangezien het resveratrol bevat. Dit is een stof uit de schil van rode druiven die inderdaad de huid een beetje beschut tegen zonnestralen. Maar natuurlijk niet voldoende om niet te verbranden.

Pexels

5. Je kater is heviger wanneer je alcohol drinkt in de zon

WAAR. Ja, jammer genoeg wel… We zeiden het voordien al: hoe meer alcohol je in de zon drinkt, hoe meer kans je hebt op uitdroging. Het is net die uitdroging die zorgt voor de kater. Hoe groter die uitdroging dus is, hoe groter je kater. Voldoende non-alcoholische drankjes tussendoor drinken is dus de boodschap.

 

Geniet dus gerust nog van een glaasje in de zon, maar hou onze tips in je achterhoofd. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook: ‘Vergeet kokoswater, berkenwater is het nieuwe afslankdrankje‘, ‘4 cocktailrecepten met de nieuwe Bacardi Añejo Cuatro‘ en ‘Snel en makkelijk: 4 lekkere cocktails met jenever‘. 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >