‘Balance ton bar’: Instagrampagina deelt getuigenissen over misbruik in Brusselse bars
© Shutterstock

‘Balance ton bar’: Instagrampagina deelt getuigenissen over misbruik in Brusselse bars

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min
Afgelopen weken kwamen enkele honderden vrouwen op straat in het Brusselse Elsene. Aanleiding voor het protest zijn klachten en getuigenissen van vrouwen die zeggen dat ze gedrogeerd en verkracht zijn in twee studentencafés. Dat seksueel geweld almaar toeneemt schreven we eerder deze week nog. En dat ondervond ook de Elsense Maïté, zij richtte deze week het Instagramaccount 'Balance ton bar' op. Een plek waar slachtoffers hun ervaringen kunnen delen.

"Enkele jaren geleden werd ik lastiggevallen met twee vriendinnen in de You-nachtclub." "Het was eind 2018 en ik werd benaderd door zes mannen in de Bloody Louis." "Ik vierde mijn verjaardag in El Café." De pagina bestaat amper een week en de berichtjes in de inbox van Maïté liepen haast meteen over. Op haar Instagrampagina 'Balance Ton Bar' deelt ze ervaringen en getuigenissen van mensen die ooit werden lastiggevallen in bars en nachtclubs in de hoofdstad.

Studentenbars Elsene

“Ik verwachtte wel dat er wat reactie op ging komen”, vertelt de Brusselse Maïté aan Bruzz. “We hebben allemaal vriendinnen, zussen, mama’s die dezelfde situaties meemaken. Maar om zo’n groot aantal berichten binnen te zien komen, daar schrik je toch van.” Ze vertelt daar nog bij dat de verhalen in 3 categorieën onderverdeeld kunnen worden: drugmisbruik, seksuele intimidatie en seksueel geweld of een combinatie van de drie.

Lees ook: De samenwerking tussen Uniqlo en Jil Sander is terug voor de herfst/winter 2021

De pagina komt er nadat een zaak aan het licht kwam dat een Brusselse cafémedewerker studentes zou gedrogeerd hebben tijdens het werk. De man werkte in een café aan het kerkhof van de Brusselse gemeente Elsene, vervolgens in een andere zaak van dezelfde eigenaar. Daar zou hij telkens jongedames gedrogeerd hebben om zich er vervolgens aan te vergrijpen. De voorbije weken kwamen dan ook heel wat mensen op straat om te protesteren en er staan nog protesten gepland de komende dagen.

De Instagrampagina toont dat het probleem zich uiteraard niet alleen in de studentenwijk voordoet, maar in veel bekende bars en nachtclubs van de hoofdstad.

Kwam je zelf in aanraking met seksueel geweld?

Heb je nood aan een gesprek? Je kan terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be. Slachtoffers of plegers van seksueel geweld, kunnen anoniem bellen naar 1712, chatten op nupraatikerover.be of surfen naar seksueelgeweld.be voor meer info. Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Gezondheid, Psycho, Vrouwen.