Inauguration day: kiest vicepresident Kamala Harris voor een kostuum of een sari?
© Getty Images

Inauguration day: kiest vicepresident Kamala Harris voor een kostuum of een sari?

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Vandaag, 20 januari, vindt de inauguratie plaats van de 46ste Amerikaanse president Joe Biden. Ook Kamala Harris begint aan haar historische taak als eerste vrouwelijke vicepresident. Opvallend is de vraag die iedereen bezig houdt: eert Harris haar Indiase roots met een sari of gaat ze voor het typische kostuum?

/

Het is D-day voor Amerika. Na een lange periode van onrust neemt Joe Biden het roer over. Hoewel – gelukkig – meer aandacht gaat naar het toekomstige beleid van Biden en Harris, speculeert men in de media ook luidop over haar outfit voor de inauguratie. Ze maakte namelijk eerder al een modestatement door bijvoorbeeld in een wit maatpak te verschijnen tijdens haar overwinningsspeech in november. Wit is de kleur van de suffragettes, een vrouwenbeweging die eind negentiende eeuw streed voor vrouwenrechten en het vrouwenkiesrecht.

Ook vandaag heeft ze de kans om een historische boodschap over te brengen met haar kledij.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident Kamala Harris

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kamala Harris (@kamalaharris)

Het begon allemaal toen mode- en kostuumontwerper Bibhu Mohapatra in een interview met CNN zijn hoop uitdrukte dat Harris een sari draagt tijdens de inauguratie. Een sari is een traditioneel kledingstuk dat vaak gedragen wordt door Indiase vrouwen. Wat bleek? Vele Amerikanen met Indische roots bleken deze hoop te delen en overspoelde sociale media met de hashtag #sari.

Met een Jamaicaanse vader en een Indiase moeder schrijft Kamala Harris niet alleen geschiedenis als eerste vrouwelijke vicepresident, maar ook als eerste vrouwelijke mixed-race vicepresident. Dit maakt van haar een zeer controversieel persoon, in een onrustig en verdeeld Amerika. Besluit ze dus om haar roots en dus ook de sociale verandering waar Amerika voor staat te omarmen of speelt ze op veilig?

Lees meer Marie Claire op: Hoe corona de skinny jeans de genadeslag gaf, Raf Simons: “De modewereld zal niet veranderen door corona” en Wiki Women Design zet de geschiedenis van vrouwelijke ontwerpers in de kijker.

Tags: Amerikaanse verkiezingen, Kamala Harris.