Hoe corona de skinny jeans de genadeslag gaf
© Imaxtree

Hoe corona de skinny jeans de genadeslag gaf

Leestijd: 2 min

De skinny jeans domineerde meer dan een decennium het modebeeld. Hoewel een bredere, comfortabele pasvorm al langer aan populariteit wint, was een wereldwijde pandemie nodig om de skinny jeans de genadeslag te geven. Op modezoekmachine Lyst werd 70% minder naar strakke jeans gezocht het voorbije jaar. 

De monopolie van de strakke jeansbroek is definitief voorbij. Dat de populariteit van de skinny jeans tanende is in het voordeel van de boyfriend en het flared model, zie je al een tijd in het straatbeeld terug. Onze fashion editor Elspeth Jenkins: “Begin jaren 2000 maakte de skinny jeans een comeback dankzij celebs als Kate Moss en Sienna Miller. Het werd al snel een basic die je in je kast moést hebben, zoals een wit T-shirt of een trenchcoat.

Lees ook: Raf Simons: “De modewereld zal niet veranderen door corona”

Chanel

“Sinds de recente streetwearhype kreeg denim echter een prominentere rol in het modebeeld. Anno 2021 is een jeans geen basic meer, maar net een kledingstuk om een fashion statement mee te maken. Daarom dat hele brede broeken, patchwork of broeken met gerafelde randen en andere details nu populairder zijn dan de simpele skinny. Zelfs op de catwalk bij Chanel speelt jeans nu de hoofdrol in bepaalde looks. Ongezien voor het klassieke Franse huis.”

Comfort

“Hang je skinny jeans even terug in de kast en investeer in een losse(re) jeans. We zijn allemaal toe aan een comfy-chic comeback na de afgelopen maanden, toch?”, schrijven ze bij Levi’s in een persbericht. Het jeansmerk der jeansmerken zet dit seizoen uitsluitend in op bredere modellen. Met de Levi’s® 551®Z Authentic Straight fit jeans (her)introduceren ze nu de eerste jeans die het merk ooit aanbood, met een lossere rechte pijp.

Daarnaast introduceren ze ook nog de Tailored High Loose, High Loose Taper, Loose Straight, Loose Cargo en een serie Loose Fit Shorts. Om het met de woorden van het Amerikaanse label zelf te zeggen: “na jaren van skinny jeans als go-to pasvorm is het tijd voor iets nieuws *of iets oud*.”

Flatterend

Levi’s

Het voordeel van de lossere jeans is dat het een heel flatterende stijl is, voor zowat iedereen. Je ziet er “onvolkomenheden” minder in, mocht je dat willen, en het verlengt de benen optisch als je kiest voor een model met hoge taille. Ook de modellen die in een kortere variant komen, geven dat effect.

Lees ook: De nieuwste designertassen waar je écht in wil investeren

Uiteraard is de stijl een stuk comfortabeler dan een skinny jeans. Net daar komt corona in de picture. We schreven eerder al dat het vele telewerken ons massaal naar comfortkleding doet grijpen. En waarom zou je jezelf nog in een strakke broek hijsen als je toch enkel dezelfde bubbel van mensen ziet?

Comeback

Geen paniek: je hoeft je favoriete skinny nog niet onmiddellijk richting kringwinkel te verbannen. Zoals dat gaat in de mode, zit de kans er dik in dat de skinny in de toekomst opnieuw een comeback maakt. Elspeth Jenkins: “Momenteel domineren in het modebeeld de jaren ’70 en ’90. Tijdperken die staan voor bevrijding en losse fits. De skinny jeans voelt nu misschien gedateerd aan, dat kan snel terug veranderen.”

Shop hieronder een selectie aan losse jeansbroeken:

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.