Hoe “slow travel” je manier van reizen gaat veranderen
© Unsplash

Hoe “slow travel” je manier van reizen gaat veranderen

Leestijd: 2 min

Een strakke planning opstellen en je eraan houden, het internet afspeuren naar dé must sees en vervolgens wanneer je je bestemming hebt bereikt van hot naar her lopen om toch maar alles ervaren te hebben... Het klinkt haast vermoeiender dan de gemiddelde maandagochtend maar toch hebben we het over reizen en alles wat bij je vakantie komt kijken. Tijd om een versnelling lager te schakelen met slow travel. 

Het probleem

Hoge verwachtingen en de vele te treffen voorbereidingen kunnen van vakantie een heuse bron van stress maken. We proberen zo veel mogelijk plaatsen en ervaringen op een korte tijd te plannen, waardoor we steeds vooruit lopen op de zaken (want om 18u sluit de galerij die je wou bezoeken, en om 22u sluit dat restaurantje waar je plande te dineren). De vakantie van je dromen ontglipt je als zand tussen je vingers. Kiezen voor kwaliteit in plaats van kwaliteit kan de druk van je schouders halen.

Slow travel: wat is het?

Slow travel is een manier van reizen die je dwingt tijd te nemen, en zoals de naam het al verklapt, te vertragen. Hobbel niet van de ene toeristische plek naar de andere omdat een lijst in een reisgids je heeft vertelt dat je er moet geweest zijn. Kies bewust enkele hotspots die aansluiten bij je passies en interesses. Ben je een ontzettende foodie? Proef de lokale keuken en loop de marktjes af maar sla de eeuwenoude kerk over. Liefhebber van lange wandelingen in de natuur? In plaats van urenlang te tafelen in een volks eethuis stop je een lunchpakket in je rugzak en vertrek je. Het klinkt simpel, maar het vereist een kleine omschakeling.

Wat is slow travel en hoe wordt je een slow traveler?

Unsplash

Hoe word je een slow traveler?

Het sleutelwoord in het woordenboek van de slow traveler is uiteraard tijd. Dat wil enerzijds zeggen dat je je planning niet vol propt, maar anderzijds ook dat je meer dagen voorziet, twee tot zelfs drie keer meer dan de “tijdsefficiënte” reiziger. Evident? Zeker niet. Zowel het aantal vakantiedagen als je budget zijn waarschijnlijk beperkt en compromissen zijn onvermijdelijk.

Vervolgens kies je met zorg je logement. De slow traveler neemt geen genoegen met all-inclusive formules samengesteld door touroperators. Huur een kamer bij de locals en laat je persoonlijk adviseren over wat écht de moeite waard is om te bezoeken (maar natuurlijk kies jij wat je planning haalt).

Zich verplaatsen van punt A naar punt B hoeft zeker geen saaie bedoening te zijn. Te voet of met de huurfiets verken je de nabije omgeving. Langere afstanden overbrug je met de trein, boot of al liftend. Zo krijg je de gelegenheid de omgeving te bekijken én je legt makkelijk contact met medereizigers of locals.

Open-mindedness is belangrijk. Spreek vreemden aan en wees niet bang om te verdwalen. Zegt je buikgevoel links te gaan in plaats van rechts, doe het dan. De leukste plaatsen en ervaringen vinden jou, eerder dan jij hen. Laat je verrassen!

Slow travel: de voordelen

Het grootste voordeel van slow travel is waarschijnlijk de openheid en spontaniteit die de manier van reizen met zich meebrengt. Je breekt volledig met de sleur van het dagelijkse leven door je niet vast te houden aan plannen en uurregelingen, en je volledig onder te dompelen in een nieuwe cultuur.

Minder comfort brengt vaak ook een minder goed, of zelfs de volledige afwezigheid van een WiFi-signaal met zich mee. Een digitale detox, of hij nu gewenst is of niet, kan best aangenaam zijn.

Tenslotte is slow travel een stuk duurzamer dan massatoerisme. Door tijd te investeren in het écht leren kennen van een plaats leer je onbeminde adresjes kennen en steun je de lokale economie. Alleen goeds dus.

Kan jij je hier helemaal in vinden? Laat het ons weten op onze Facebookpagina

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Reizen, Slow movement, Slow travel, Vertragen.