Zo stop je met jezelf te vergelijken met anderen tijdens de feestdagen
© Shutterstock

Zo stop je met jezelf te vergelijken met anderen tijdens de feestdagen

Door Stella Rocca  & Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Tijdens de feestdagen maken we vaak de balans op en vergelijken we onze situatie met die van onze dierbaren. Een schadelijke parallel die onze geestelijke gezondheid en eigenwaarde verzwakt. Deskundigen geven hun advies om deze destructieve gewoonte te doorbreken.

Tussen familiefeestjes, de ‘perfecte’ foto’s van Instagrammers en onze jaarlijkse introspectieve terugblik, staan de eindejaarsfeesten synoniem voor zelfreflectie. Dus, in weerwil van onszelf, stellen we ons vragen over ons leven, ons succes, wat we het afgelopen jaar hebben gedaan en vergelijken we onze prestaties met die van anderen.

Lees ook: Zo draag je glittermake-up zonder dat je op een discobal lijkt

Maar terwijl de feestdagen onze geestelijke gezondheid al kunnen verzwakken en voor velen een bron van stress en angst zijn, hoe kunnen we ons geweten dan niet verzwaren door onszelf voortdurend te vergelijken met degenen met wie we de feestdagen doorbrengen?

/

Een natuurlijke en geaccentueerde vergelijking op onze slechte dagen

Terwijl sociale media onze neiging om onszelf met anderen te vergelijken hebben versterkt, helpen eindejaarsbijeenkomsten niet. Maar deze neiging om onszelf te evalueren is altijd een deel van ons geweest, verzekert Stylist UK therapeut Juulia Karlstedt: “Het is evolutionair gezien gunstig voor ons geweest om onze waargenomen sociale waarde te kunnen vergelijken en ons dienovereenkomstig aan te passen.

Wanneer we echter psychisch niet op ons best zijn, wordt deze natuurlijke – maar schadelijke – neiging om ons aan anderen te meten vertienvoudigd. “Vergelijking wordt gedreven door angst en stress, dus als we een hoger zelfbeeld hebben, zullen we onszelf veel minder snel met anderen vergelijken.”

/

Hoe komen we van deze vergelijking af?

Maar hoewel vergelijking “een tol kan eisen” op onze geestelijke gezondheid, is er een gezonde manier om daarvan los te komen: vraag je af of je deze dingen echt wil.

“Sommige mensen denken misschien dat ze minderwaardig zijn als ze geen eigendom bezitten, geen kinderen hebben, niet trouwen, niet de perfecte baan hebben”, onderstreept Lee Pycroft, psychotherapeut. “Vraag jezelf af of je je vergelijkt omdat zij iets hebben wat je echt wilt, of iets waarvan de maatschappij verwacht dat je het hebt”, voegt levenscoach Rebecca Barr toe.

Dus om niet langer verstrikt te raken in de vergelijkingsval, richt je je opnieuw op wat voor jou de ware definitie van succes is en maak je “een persoonlijke inventaris van de dingen die betekenisvol voor je zijn en die je in de loop van het jaar hebt bereikt”, stelt de psychotherapeut voor. Neem tot slot een pauze van sociale netwerken en gebruik dit zelfonderzoek vooral “als inspiratiebron voor wat je in 2023 wilt creëren”, raadt Rebecca Barr aan.

Lees ok: Waarom we vaker ongelukkig zijn tijdens deze periode van het jaar 

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Psycho.