Firenze, 8 leuke plekjes waar locals graag vertoeven
©

Firenze, 8 leuke plekjes waar locals graag vertoeven

Leestijd: 3 min

Firenze, Florence. Misschien wel de meest elegante onder de Italiaanse steden met haar luxueus leer, bewerkt goud en rijkelijke stoffen. Maar er is ook nog een andere, meer alledaagse kant aan Firenze. De Amerikaans-Iraanse Roshan Firouz vestigde zich hier na een leven lang rondreizen. Ze startte Hamam Concept, een bedrijf in hoogwaardige badhanddoeken. Dit zijn haar 8 favoriete plekjes in haar nieuwe thuisstad.

/

Flow

Firenze

Marie Geukens

In Firenze hebben Gucci en Ferragamo hun eigen museum. Alle grote merken vind je op de Via Tornabuoni. De stad ademt mode, maar Roshan kiest resoluut voor Flow, gerund door de hypervriendelijke, Haïtiaans-Italiaanse Gabriella Giorgi. “Ik stap hier binnen en zie altijd wel iets dat ik leuk vindt. Ze schreeuwen niet dat het designerstukken zijn, ze zitten comfortabel, zijn net dat beetje anders waardoor ze elegantie uitstralen”, aldus Roshan.

Via Vecchietti, 22, Firenze – www.flow-store.it – info@flow-store.it

/

Ciro

Firenze

Marie Geukens

“Toen ik in Firenze aankwam, wou ik echt een nieuwe start nemen. Ik wou mijn haren superkort knippen en blond verven. Al zwervend door de stad, botste ik op de kapperszaak Ciro. Met Italiaanse zwier riep de eigenaar: “Madre mia, wat hebben die vrouwen toch tegenwoordig!” Natuurlijk heeft hij mijn haren niet blond willen verven, maar het adresje is wel mijn vaste plek geworden als ik aan verwennerij toe ben.” Het beauty- en kapsalon biedt vooruitstrevende gelaats- en lichaamsbehandelingen. Laat je na een dagje stappen verwennen met een weldoende ‘High Tech Pressotherapy’. Zo zijn je gezwollen benen en voeten binnen het uur verleden tijd. Bovendien werkt Ciro enkel met natuurlijke producten van SKIN.

Via delle terme 8, Firenze – www.parrucchiereciro.it – ciroviadelleterme@virgilio.it

/

Maurizio Salici, Antiques & Lifestyle

Marie Geukens

Stefano Salvatici, directeur creaties bij Ferragamo, kocht geregeld antiek en hebbedingen bij deze kleine Siciliaan in zijn curiosa-winkeltje in Catanië, Sicilië. Hij bleef maar terugkomen. Op een dag vroeg hij: “Waarom ben jij nog steeds hier? Je zou in Firenze moeten zijn!” Salvatici hielp Maurizio verhuizen en sindsdien is diens zaak verdrievoudigd. Dat stuit wel eens op jaloezie bij de Florentijnse antiquairs. “Het doet me niks, ik ben geen antiquair: ik verkoop emotie”.  Maurizio’s oog valt op oude, maar dus ook op nieuwe dingen die allemaal éénzelfde sfeer uitstralen; hij streeft een “monochromatisch equilibrium” (sic) na en slaagt hier wonderwel in. Ferragamo leent nog steeds geregeld spullen uit voor de vitrine-inrichting.

Via di Santo Spirito, 32r, Firenze – www.instagram.com/salicilifestyle

/

Etro in Firenze

Firenze

Marie Geukens

“Ik hou erg veel van kleuren. Als ik dan toch een winkel uit de Italiaanse haute couture moet kiezen, dan is dat ontegensprekelijk Etro. De designer combineert zijn nooit gestilde reislust met een enorme kennis van kwaliteitsstoffen en het is altijd zo kleurrijk! Dit  jaar stond zijn collectie in teken van het IKAT-patroon. Een patroon uit Turkmenistan, waar ik een deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Puur oogplezier. Volgende zomer gaat Etro de dandy-toer op.”

Etro BoutiquePalazzo Rucellai, Via della Vigna Nuova 50r, Firenze – www.etro.com

/

Teatro della Pergola

Firenze

Marie Geukens

Dit theater werd in 1656 gebouwd als een operahuis. Het zou het oudste van Italië zijn en staat al meer dan 350 jaar op dezelfde plaats: in het midden van Firenze. Verdi’s Macbeth ging er o.a. in wereldpremière. “Ik ga vaak naar dit theater. Het is oud en straalt een enorme gezelligheid uit. Ze spelen klassiekers, dus zelfs als je Italiaans niet perfect is, kan je volgen.” Er is ook een theaterschool aan verbonden. Tijdens de jaarlijkse Maggio Musicale Fiorentino wordt er nog een opera  opgevoerd.

teatVia della Pergola 12/32, Firenze – www.teatrodellapergola.it

/

La bibliotheca delle Oblate

Firenze

Marie Geukens

“Ik ontdekte dit wonderlijke plekje dankzij een jonge student. Mijn eerste Italiaanse conversaties bracht ik op dit terras door, met zicht op de duomo.” De bibliotheek is toegankelijk voor iedereen van 9 uur tot middernacht. Ze bevindt zich op de vierde verdieping van het oude oblatenhospitaal dat in 1285 gebouwd werd. “Ik kom soms met een boekje en vind er rust en inspiratie.”

Via dell’ Oriuolo, 24, 50122 Firenze – www.biblioteche.comune.fi.it

/

Ditta Artigianale

Firenze

Marie Geukens

Ditta Artigianale is een uiterst gezellige koffiebar die vorig jaar openging. Francesco Sanapo zocht over de hele wereld naar exclusieve, hoogwaardige en ethische koffiebonen. Hij stelde directe contracten met de telers op en roostert de bonen zelf. Maar Roshan komt er vooral voor de verfrissende cocktails. Kareem, een sympathieke Amerikaanse Italiaan, geboren in Saoudi-Arabië, shaket al bijna twintig jaar cocktails. Op donderdagavond zijn er live optredens. Ook hij zingt er soms met zijn Rhythm and Bluesband.

Via dei Neri 32R, Firenze  – www.dittaartigianale.it 

/

El Neromo

“De dagkaart is niet uitgebreid, maar of het nu een pizza is of een vis-of vleesgerecht, het eten is er heerlijk. En de toeristen zijn er schaars. Je moet wel uitkijken bij voetbalmatchen, want dan zit er wel meer dan één voetballer luid commentaar te geven.” De Napolitaans-Palestijnse ober en de Cubaanse serveerster maken er een bijzondere gebeurtenis van.

Borgo San Frediano 23/25 Rosso, Firenze – www.neromo.com

Check zeker ook onze recensie over de fantastische kok Fulvio Pierangelini in het Savoy hotel.

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Ciro, Ditta Artigianale, Etro, Firenze, Flow, Hotspot, Italië, La biblioteca Oblate, Neromo, Salici, Shoppen, Teatro della Pergola.